Κόσμος
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2007 20:28

Το μέλι και το κεντρί

Οι εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο μικρή σημασία είχαν για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής, γιατί η απόφαση έχει ληφθεί. De facto ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο.

Η αποχή ξεπέρασε το 55%, η σεβική μειοψηφία τις μποϊκοτάρισε, αλλά η διεθνής κοινότητα ξόδεψε τεράστια ποσά σε σχέση με άλλες αναμετρήσεις. «Δεν ξέρω καμιά άλλη χώρα για την οποία οι φορολογούμενοι να έδωσαν τόσα χρήματα για κάθε ψήφο», ομολόγησε ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ στην Πρίστινα, Τιμ Γκούλντιμαν.

Ο νικητής των εκλογών http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/18/1440421.htm , Χασίμ Θάτσι (φωτογραφία), πρώην αρχηγός των ανταρτών του περιβόητου UCK, αναφέθηκε στο μέλλον της χώρας «στους ευρωατλαντικούς θεσμούς» και «ευχήθηκε όλα τα καλά, και για τη συνέχιση της φιλίας μας με τις ΗΠΑ».

Ο Θάτσι δεν ξεχνά τους φίλους, που τον στηρίζουν στην ανεξαρτησία του Κοσόβου. Οι Αλβανοί του Κοσόβου δεν έχουν λόγο να διαπραγματευθούν, όταν έχουν την πλήρη στήριξη των Αμερικανών στα σχέδιά τους. Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι γίνονται για τα μάτια του κόσμου. Αφού το αποτέλεσμά τους είναι προαποφασισμένο. Αν και κατατίθενται νέες προτάσεις, δεν υπάρχει καμία προσέγγιση.

Το Βελιγράδι έχει προτείνει το μοντέλο του Χονγκ Κονγκ, να υπάρχει ενιαίο συνταγματικό πλαίσιο και η κάθε οντότητα θα έχει αυτόνομη κυβερνητική λειτουργία, όμως δεν θα μπορεί να λαμβάνει μονομερώς αποφάσεις που θα αφορούν το Σύνταγμα ή τα κυριαρχικά δικαιώματα. Τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα δεν θα μπορούν να αλλάξουν και ο ρόλος των σωμάτων ασφαλείας θα περιορίζεται στη διασφάλιση της τάξης.

«Η ιδέα που προωθείται από τη Σερβία για μια λύση σύμφωνα με το πρότυπο του Χονγκ Κονγκ δεν είναι εφικτή. Το κυπριακό μοντέλο δεν μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στο Κοσσυφοπέδιο, ούτε άλλωστε οι προτάσεις για ομοσπονδία ή για συνομοσπονδία με τη Σερβία. Καμία από αυτές τις ιδέες δεν μπορεί να δρομολογηθεί», επισήμανε ο Θάτσι στην Frankfurter Allgeimeine.

Η Πρίστινα έχει ταχθεί υπέρ ενός μόνιμου συμβουλίου συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα σε δύο ανεξάρτητα έθνη, τη Σερβία και το Κόσοβο, το οποίο θα συγκαλείται κάθε έξι μήνες για να εξετάσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες.

Το Βελιγράδι απορρίπτει εν γένει «τη δημιουργία νέου κράτους στο έδαφός του» http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/19/1440623.htm .

Αύριο, Σέρβοι και Κοσοβάροι θα έχουν το επόμενο τετ α τετ τους στις Βρυξέλλες, αλλά για τον Χασίμ Θάτσι το επόμενο ραντεβού θα είναι με την ιστορία. Μετά τις 10 Δεκεμβρίου, σκοπεύει να κηρύξει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Κι ύστερα; «Θα 'ρθουν οι μέλισσες»; Τι θα κάνουν οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ; Πώς θα απαντήσουν οι Σέρβοι της Βοσνίας;

Κάποιοι βλέπουν μόνο το μέλι, και παραβλέπουν το κεντρί.

Κ.Τ.