Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007 11:16

Εντονες αντιδράσεις για το «Ενιαίο Ταμείο Επιστημόνων»

ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος μέσω των αποθεματικών των ταμείων που ακόμη δεν έχουν καταστεί ελλειμματικά στρέφεται αυτή τη φορά η κυβέρνηση, με την πρότασή της για δημιουργία ενός ενιαίου φορέα επιστημόνων.

Με τη δημιουργία του νέου φορέα, στοχεύει στα αποθεματικά όλων των κλάδων των «ευγενών» ταμείων για την κάλυψη των ελλειμμάτων που θα προκύψουν από τις λοιπές ενοποιήσεις, στηριζόμενοι στο σύνολο των πόρων των ταμείων αυτών. Τα υπό ενοποίηση ταμεία είναι τα ΤΣΠΕΑΘ, ΤΣΕΥΠ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ΤΑΤΤΑ, ΤΑΙΣΙΤ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών.

Τις σχετικές προτάσεις συζήτησε χθες ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Β. Μαγγίνας με τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, δημιουργώντας σοβαρή αναταραχή τόσο στα μέσα ενημέρωσης, όσο και στους λοιπούς επιστημονικούς κλάδους.

Της συνάντησης αυτής ακολούθησε επόμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων στο Ταμείο Νομικών, το οποίο αντιμετωπίζει ήδη οικονομικές δυσχέρειες. Εξάλλου, γι' αυτό επιχειρείται να γίνει η ρύθμιση, όπως αντίστοιχα για το ταμείο των αυτοκινητιστών (ΤΣΑ), έγινε η ενοποίηση των φορέων των ελευθέρων επαγγελματιών με τα γνωστά προβλήματα που αντιμετώπισε πρόσφατα ο ΟΑΕΕ και προχώρησε σε ρευστοποιήσεις των αποθεματικών του.

Μετά τις αντιδράσεις των μηχανικών την περασμένη εβδομάδα και των δημοσιογράφων χθες, ο κ. Μαγγίνας, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δικηγόρων και συμβολαιογράφων στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, παρέπεμψε το θέμα σε επιτροπή «η οποία θα δώσει στο υπουργείο διάφορες σκέψεις και απόψεις γύρω από αυτά τα θέματα» και δήλωσε πως ο διάλογος θα συνεχιστεί σύντομα.

Από την πλευρά του δικηγορικού συλλόγου, οι εκπρόσωποι συμφώνησαν κατ' αρχήν στην ενοποίηση, δήλωσαν όμως ότι θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν οι προϋποθέσεις της ενοποίησης των φορέων και μετά τη γνωμοδότηση της εν λόγω επιτροπής.

Ο κ. Μαγγίνας, για να «κατευνάσει τα πνεύματα» έσπευσε να δηλώσει πως δεν θα θιγούν όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ θα υπάρξει και ένα μεταβατικό διάστημα άλλης μιας πενταετίας, ώστε να γίνουν ενιαίες οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τα έτη 2017-2018.

Οι δημοσιογράφοι

Μετά τη συνάντηση, οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις κάνουν λόγο για προσπάθειες «υπεξαίρεσης πόρων που έχουν παρακρατηθεί από τους εργαζόμενους δημοσιογράφους», ενώ επισημαίνεται ότι με τα μέτρα αυτά γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί τελικά, ότι αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή με το παιχνίδι των ομολόγων.

Μαύρα μαντάτα

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, μετά τη συνάντηση έκανε λόγο για «μαύρα μαντάτα», όσον αφορά το Ταμείο των δημοσιογράφων ΤΣΠΕΑΘ και τη συγχώνευσή του στο ενιαίο Ταμείο Επιστημόνων.

Ο κ. Σόμπολος δήλωσε ότι οι κυβερνητικές προτάσεις φέρνουν τα πάνω-κάτω στο ασφαλιστικό των δημοσιογράφων και εξέφρασε την αντίθεση της ΕΣΗΕΑ στην κατάργηση του ΤΣΠΕΑΘ και την ένταξη των δημοσιογράφων στο νέο ενιαίο Ταμείο, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Επιχείρηση λεηλασίας

Την αγανάκτηση του δημοσιογραφικού κόσμου για την ένταξη των δημοσιογράφων σε κοινό Ταμείο με γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, εργολάβους και φαρμακοποιούς, εξέφρασε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), προαναγγέλλοντας έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για το θέμα την Πέμπτη, με τη συμμετοχή των προέδρων των Ενώσεων-μελών της.

Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας έχει αποφασίσει ομόφωνα το 5ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. να πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2008.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Τσαλαπάτης ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «η λεηλασία που δεν κατάφερε η παρέα του Λονδίνου με τα ομόλογα, επιχειρείται τώρα με τις ενοποιήσεις των Ταμείων. Η Κυβέρνηση πάει να βάλει στο χέρι τα αποθεματικά των Ταμείων μας, το αγγελιόσημο, τις συντάξεις μας και την ενημέρωση του Ελληνικού λαού. Τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν».

Το ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εισηγήτρια του ΚΤΕ Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, δήλωσε πως αποτελεί προάγγελο των προθέσεων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, το θέμα της συγχώνευσης των Ταμείων Τύπου στο θολό «Ενιαίο Ταμείο Επιστημόνων».

Τα «μαύρα μαντάτα», για τα οποία έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, δικαιολογημένα ανησυχούν τους ασφαλισμένους και επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, για κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης, η εφαρμογή της οποίας βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Οι άδικες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, θίγουν βάναυσα το καθεστώς των περισσότερων ασφαλισμένων στα ΜΜΕ, με μείωση αποδοχών, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ τα αποθεματικά των υγειών Ταμείων Τύπου και ΜΜΕ θα τεθούν σε διαχείριση που εμπεριέχει κινδύνους.

Εξέφρασε τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το θέμα είναι ήδη ειλημμένες και ο δήθεν διάλογος είναι προσχηματικός, «στάχτη στα μάτια των πολιτών».

Το ΚΚΕ

Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εξέφρασε την «ριζική αντίθεση» του κόμματος της στην ενοποίηση Ταμείων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «έχει στόχο την εξίσωση προς τα κάτω των εργαζομένων. Είμαστε αντίθετοι να χάνουν κεκτημένα δικαιώματα οι εργαζόμενοι, σε μια περίοδο που υπάρχει καταιγιστική επίθεση σε όλα τα μέτωπα εναντίον τους».

Η κ. Παπαρήγα δήλωσε επίσης, ότι «πρέπει να αποσυρθεί οπωσδήποτε η τροπολογία με την οποία χαρίζεται πακτωλός χρημάτων - 580 εκατ. λένε αλλά μπορεί να είναι πολύ παραπάνω - στην ALPHA BANK».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος τάχθηκε κατά της ενοποίησης των Ταμείων, σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση ουσιαστικά χρησιμοποιεί την ενοποίηση για να καταργήσει κεκτημένα δικαιώματα.»

Ο κ. Αλαβάνος τόνισε πως «το κεντρικό θέμα είναι η ενίσχυση και η στήριξη των αποθεματικών των Ταμείων και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει προς αυτά το κράτος αλλά και ο ιδιωτικός τομέας».

Ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του Συνασπισμού Δημ. Στρατούλης, δήλωσε πως «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως όχημα τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων για να αφαιρέσει ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η ενοποίηση του ταμείου κύριας σύνταξης των δημοσιογράφων με το νέο "ταμείο επιστημόνων" γίνεται με εξίσωση δικαιωμάτων προς τα κάτω, αφού εξομοιώνονται παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας και μειώνονται δραματικά οι συντάξεις».

Οι βασικές προτάσεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, στο στόχαστρο μπαίνουν τα αποθεματικά των υγιών ταμείων, τα όρια ηλικίας, η επί 37 χρόνια ασφάλιση χωρίς όριο ηλικίας, ο τρόπος υπολογισμού και τα ποσά των συντάξεων, καθώς επίσης και οι παλαιοί ασφαλισμένοι, εφόσον ξεκίνησαν να εργάζονται μετά το 1977!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση:

- τα αποθεματικά των 8 ασφαλιστικών οργανισμών, θα ενοποιηθούν σε έναν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος και ποσοστό 10% αυτών θα τοποθετηθεί σε άλλο λογαριασμό για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

- η 35ετία, προτείνεται να επιστρέψει στο συνδυαστικό όριο ηλικίας των 60 ετών από 58 που είναι σήμερα,

- επιχειρείται να καταργηθεί η δυνατότητα αποχώρησης με 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας και ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας να επεκταθεί στα 39 ή 40 χρόνια (δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί).

- προτείνεται ως κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση, να αυξάνεται το ποσό της σύνταξης κατά ποσοστό 3% για κάθε χρόνο πέραν της υποχρεωτικής παραμονής,

- μελετάται η μείωση των ποσών των συντάξεων, καθώς ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού θα γίνεται βάσει των μισθών της καλύτερης πενταετίας στην τελευταία 10ετία ή ακόμη και του συνόλου των μισθών της τελευταίας 10ετίας, αντί καλύτερης διετίας μαζί με το πλαφόν που ισχύει σήμερα.