Κόσμος
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007 18:38

Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Φορέα Έρευνας και Τεχνολογίας για την Ασφάλεια προτείνει ο Π. Χηνοφώτης

Υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Φορέα Έρευνας και Τεχνολογίας για την Ασφάλεια, τάχθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Χηνοφώτης, κατά τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Εσωτερικών και ¶μυνας χωρών-μελών της Ε.Ε. Ο κ. Χηνοφώτης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να φιλοξενήσει έναν τέτοιο φορέα, δεδομένης της εμπειρίας που αποκόμισε σε θέματα ασφαλείας, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο θέμα της ανάπτυξης μιας κοινής ευρωπαϊκής πλατφόρμας κατάρτισης για το προσωπικό ασφάλειας των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο Έλληνας υφυπουργός τόνισε στη Διάσκεψη ότι θα ήταν χρήσιμο να ιδρυθεί ένας Ευρωπαϊκός Φορέας Έρευνας και Τεχνολογίας για την Ασφάλεια, όπου θα ανταλλάσσονται η εμπειρία και οι πρακτικές μεταξύ των αρμόδιων αρχών της Ε.Ε., θα προωθούνται οι νέες τεχνολογίες και θα εκπονούνται αναλύσεις επί των θεμάτων που αφορούν την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας. Ο κ. Χηνοφώτης ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα, διαθέτοντας ένα καλό επίπεδο επαγγελματικής γνώσης, συμμετέχοντας σε διάφορες ειρηνευτικές αποστολές για τη διαχείριση κρίσεων με μη στρατιωτικά μέσα, και έχοντας ως βάση τη σημαντική εμπειρία ασφάλειας που αποκόμισε από την πρόσφατη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, μπορεί να παράσχει τις σχετικές υποδομές, φιλοξενώντας αυτό το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ή μερικές από τις συναρτησιακές υποδομές αυτής της ιδέας. Ο Π. Χηνοφώτης πρόσθεσε ότι το σχετικό κείμενο αυτής της ιδέας πρόκειται να υποβληθεί στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Εξάλλου, κατά την παρέμβασή του, ο Έλληνας υφυπουργός αναφέρθηκε στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο πλήττει ιδιαίτερα τη χώρα μας και τόνισε ότι απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί που θα προστατεύουν, παράλληλα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο υφυπουργός Εσωτερικών πρότεινε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη διαχείριση τέτοιων θεμάτων, στο πλαίσιο του κοινού ευρωπαϊκού χώρου. Παράλληλα, τόνισε ότι οι γειτονικές χώρες στην Ε.Ε., στο βαθμό που επιθυμούν να διατηρήσουν καλές σχέσεις ή προτίθενται να προσχωρήσουν στην Ε.Ε., πρέπει να λάβουν άμεσα δραστικά μέτρα για να περιοριστεί η είσοδος των παράνομων μεταναστών στην Ε.Ε.

Πηγή ΑΠΕ