Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 12:17

Έντονη άνοδος του malware για τους υπολογιστές της Apple

Η φήμη των υπολογιστών της Apple για απρόσκοπτη λειτουργία λόγω της απουσίας ιών και κακόβουλου λογισμικού (malware) κλονίζεται. Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το αυξημένο μερίδιο αγοράς της Apple στο πεδίο των προσωπικών υπολογιστών, που καθιστά το λειτουργικό σύστημα OSX δημοφιλές όχι μόνο στους αγοραστές, αλλά και σε όσους σχεδιάζουν και διακινούν κακόβουλο λογισμικό.

Η φήμη των υπολογιστών της Apple για απρόσκοπτη λειτουργία λόγω της απουσίας ιών και κακόβουλου λογισμικού (malware) κλονίζεται.

Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το αυξημένο μερίδιο αγοράς της Apple στο πεδίο των προσωπικών υπολογιστών, που καθιστά το λειτουργικό σύστημα OSX δημοφιλές όχι μόνο στους αγοραστές, αλλά και σε όσους σχεδιάζουν και διακινούν κακόβουλο λογισμικό.

Πρόσφατα δεδομένα που έχουν προκύψει από το State of Malware Report της Malwarebytes πιστοποιούν ότι υπάρχει αλματώδης άνοδος του ποσοστού των κακόβουλων προγραμμάτων που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο με στόχο έναν υπολογιστή με λογότυπο το δαγκωμένο μήλο. Μάλιστα, τα στοιχεία μαρτυρούν ότι το κακόβουλο λογισμικό για Mac έχει διπλασιαστεί σε ποσοστό σε σχέση με το malware με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος ένας υπολογιστής με λειτουργικό σύστημα Windows.

Τα πρόσφατα στοιχεία ανά υπολογιστή δείχνουν ότι στους υπολογιστές με Windows εμφανίζονται 5.8 διαφορετικές εκδοχές κακόβουλων προγραμμάτων, ενώ σε υπολογιστές Apple απευθύνονται 11 περιπτώσεις ανά μηχάνημα, στοιχείο που εγείρει ανησυχία από τους αναλυτές, καθώς και όσους επέλεγαν μέχρι σήμερα έναν υπολογιστή Apple για λόγους ασφαλείας.

Οι εταιρείες έρευνας αγοράς πιστοποιούν ότι από τις αρχές του 2019 μέχρι και τις αρχές του 2020 οι υπολογιστές της Apple κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από το ποσοστό του 12.33% σε ποσοστό 17.04% πλέον, γεγονός που για πολλούς αποτελεί τον βασικό λόγο που εμφανίζεται η τάση ανόδου του malware για τους υπολογιστές Apple.

Παρόλα αυτά, ένα στοιχείο που είναι χρήσιμο να τονίσει κανείς είναι ότι ενώ το κακόβουλο λογισμικό που στοχεύει τους υπολογιστές με Windows φαίνεται πως είναι πιο επικίνδυνο, καθώς περιλαμβάνει ransomware, trojans και όχι μόνο, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του malware για τους υπολογιστές Apple περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο περιπτώσεις adware. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να εμφανιστεί κάτι πιο επικίνδυνο στο μέλλον.

Το γενικό συμπέρασμα πίσω από όλα αυτά είναι ότι κανείς υπολογιστής με σύνδεση στο Διαδίκτυο δεν μπορεί να θεωρείται απολύτως ασφαλής.