Πολιτική
Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 20:37

Προανακριτική: Να μην κληθεί ως ύποπτη ζητεί η Ελ. Τουλουπάκη

Η Αντεισαγγελέας Εφετών Ευγενία Κυβέλου είναι η 5η εισαγγελική λειτουργός που καλείται να καταθέσει στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Η Ευγενία Κυβέλου, η οποία είχε προσφύγει κατά της επιλογής της Ελένης Τουλουπάκη στη θέση της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων.

Η Αντεισαγγελέας Εφετών Ευγενία Κυβέλου είναι η 5η εισαγγελική λειτουργός που καλείται να καταθέσει στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Η Ευγενία Κυβέλου, η οποία είχε προσφύγει κατά της επιλογής της Ελένης Τουλουπάκη στη θέση της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων.

Επιστολή Τουλουπάκη

Στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης διαβιβάστηκε επιστολή της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, μετά από την πληροφορία ότι το Κίνημα Αλλαγής προτείνει να κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση. Η Ελένη Τουλουπάκη υπογραμμίζει ότι το αίτημα παραβιάζει κατάφωρα το τεκμήριο της αθωότητας της και επισημαίνει ότι αυτό συμβαίνει ενώ διενεργείται σε βάρος της προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση Novartis από τους Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη.

Η επιστολή της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Βουλής

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Προανακριτικής Επιτροπής

Με έκπληξη πληροφορήθηκα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ότι τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής υπέβαλαν αίτημα με το οποίο ζήτησαν να κληθώ ενώπιον της Επιτροπής με την ιδιότητα της υπόπτου και όχι της μάρτυρος, με την αιτιολογία ότι υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης αξιοποίνων πράξεων σε βάρος μου.

Είναι φανερό ότι το ως άνω διατυπωθέν αίτημα καθώς και οι σχετικές διαρροές στον τύπο, την στιγμή που, όπως είναι γνωστό πανελληνίως, διενεργείται σε βάρος μου προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση Novartis από τους Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη, παραβιάζει κατάφωρα το τεκμήριο της αθωότητάς μου, καθόσον η ως άνω Προανακριτική Επιτροπή είναι αρμόδια κατά το νόμο να κρίνει μόνο για ενδείξεις τέλεσης αξιοποίνων πράξεων από πολιτικά πρόσωπα. Επισημαίνεται ότι ενέργειες όπως η προαναφερόμενη, συνιστούν ευθεία παρέμβαση από τα συγκεκριμένα μέλη της Επιτροπής που υπέβαλαν το ανωτέρω αίτημα στην δικαστική έρευναπ ου διενεργούν οι αρμόδιοι κ.κ. Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Παρακαλώ όπως για τις δικές σας κατά νόμο ενέργειες (κατ΄άρθρο2 σε συνδυασμό με το άρθρο 8 εδάφιο α΄ του Κανονισμού της Βουλής).

Με τιμή Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς-Ελένη Τουλουπάκη Αντεισαγγελέας Εφετών».

Πειθαρχικά μέτρα

Με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου (άρθρο 2), «οι βουλευτές οφείλουν: α) Να τηρούν πιστά τον Κανονισµό της Βουλής και να διαφυλάσσουν την ελεύθερη και δηµοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου. β) Να ασκούν τα καθήκοντά τους µε αµεροληψία, ανιδιοτέλεια, αντικειµενικότητα και αλληλοσεβασµό. γ) Να τηρούν τις αρχές της προάσπισης του κύρους της Βουλής, της προσήλωσης στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και της εχεµύθειας, όπου αυτή απαιτείται από το Σύνταγµα ή νόµο ή τον Κανονισµό της Βουλής. δ) Να υπηρετούν το δηµόσιο συµφέρον, κατ' αποκλεισµό της εξυπηρέτησης σε βάρος του, οποιουδήποτε οικονοµικού ή άλλου προσωπικού συµφέροντος ή οφέλους υπέρ αυτών των ιδίων ή τρίτων προσώπων. ε) Να συµβάλλουν στην αποτροπή εκδηλώσεων µίσους κατά προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής τους, των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεών τους, του φύλου τους, της ηλικίας τους, της αναπηρίας τους ή του σεξουαλικού προσανατολισµού τους. στ) Να προβαίνουν σε συνετή χρήση και διαχείριση των µέσων και παροχών που η Βουλή θέτει στη διάθεσή τους, αποκλειστικά για την απρόσκοπτη άσκηση του έργου τους και για την εκπλήρωση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων.

Το άρθρο 8 του Κώδικα Δεοντολογίας αναφέρεται στα πειθαρχικά μέτρα. Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο εδάφιο α΄του άρθρου 8 «α) Όταν πρόκειται περί επίδειξης συµπεριφοράς κατά παράβαση των γενικών αρχών του άρθρου 2 του παρόντος Κώδικα, ανάκληση στην τάξη, κατ' ανάλογη εφαρµογή του άρθρου 78 του Κανονισµού της Βουλής και, σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, µοµφή για αντικοινοβουλευτική συµπεριφορά, κατ' ανάλογη εφαρµογή του άρθρου 80 του Κανονισµού της Βουλής».

«Βρώμικος πόλεμος»

Στην κατάθεσή της σήμερα στην ειδική επιτροπή η πρώην Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη επανέλαβε ότι έγινε σε βάρος της «βρώμικος πόλεμος» και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προσκομίσει στην επιτροπή αντίγραφο της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, το οποίο «αποδεικνύει τα τηλεφωνήματα με τον κ. Παπαγγελόπουλο». Παράμετρος της στοχοποίησής της, όπως είπε, είναι και η αφαίρεση τη φύλαξης που είχε από το 2011. Η κ. Τσατάνη επικαλέστηκε και στιχομυθία της με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, μετά τον εκρηκτικό μηχανισμό έξω από την οικία της. «Συνάντησα τυχαίως στο αεροδρόμιο τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη. «Υπουργέ μου την ανάψατε» του είπα. «Ε, σου επαναφέραμε την φύλαξη», απάντησε εκείνος», είπε η Γεωργία Τσατάνη και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να αναγνωρίσει και πρόσωπα που την παρακολουθούσαν πριν την έκρηξη έξω από το σπίτι της.

Η Γεωργία Τσατάνη αναφέρθηκε και στις δηλώσεις της πρώην Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη το 2016. Εξέφρασε ειδικότερα την εκτίμηση ότι φωτογράφιζε εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο χώρο της δικαιοσύνης και ότι η δήλωση αυτή αναφερόταν στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η πρώην Εισαγγελέας Εφετών συνέδεσε την πειθαρχική της δίωξη από την Βασιλική Θάνου, με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Ολοκληρώνοντας την κατάθεσή της στην επιτροπή η κ. Τσατάνη δήλωσε: «Η σοβαρότητα ενός ανθρώπου κρίνεται από τη σχέση της λογικής με τα έργα του. Στον κ. Παπαγγελόπουλο αμφισβητώ αυτή τη σοβαρότητα. Την αμφισβητώ γιατί, με την εξουσία που είχε πίστευε ότι μπορούσε να επέμβει στην εισαγγελική μου κρίση. Νόμιζε ότι ήμουν διαβλητή. Δεν ήμουν. Είμαι πεντακάθαρη, ποτέ δεν υπήρξα διαβλητή σε τίποτε».

«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες»

Αύριο Τρίτη η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα συνεδριάσει με αντικείμενο διαδικαστικά θέματα. Στην ατζέντα αναμένεται να περιληφθεί και το τι μέλλει γενέσθαι με τους προστατευόμενους μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη», δηλαδή το αν, το πώς και το πότε θα καταθέσουν, με ποιου έγκριση, με ποιον τρόπο.

Πηγή: ΑΜΠΕ