«Ο εκλογικός νόμος πρέπει να εξασφαλίζει μελλοντική κυβερνητική σταθερότητα, χωρίς να θίγεται η αναλογικότητα», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού.
Η θέση μας για συγκεκριμένες αλλαγές στον εκλογικό νόμο είναι σαφείς και ξεκάθαρες, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, το νομοσχέδιο που ήδη καταρτίζεται πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού.
Η αλλαγή γίνεται χωρίς αιφνιδιασμούς στην αρχή της τετραετίας, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο το πολιτικό τοπίο και να επιτευχθεί η αναγκαία πολιτική σταθερότητα. «Ο εκλογικός νόμος πρέπει να εξασφαλίζει μελλοντική κυβερνητική σταθερότητα, χωρίς να θίγεται η αναλογικότητα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Απηύθυνε παράλληλα πρόσκληση στον Γιώργο Παπανδρέου να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, εάν –όπως είπε- πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «γερμανικό σύστημα», ο κ. Καραμανλής είπε ότι θέσεις και προβληματισμοί για διάφορες παραλλαγές ενός παρόμοιου συστήματος έχουν αναπτυχθεί, εδώ και πολύ καιρό. «Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί ουσιαστικό και εξαντλητικό διάλογο για το περιεχόμενό του. Απαιτεί, προπάντων, μακρά προετοιμασία, για την τελική εφαρμογή του στην πράξη. Και επιπλέον: Στη φάση αυτή δεν μπορεί παρά να έπεται της μεταρρύθμισης στη διοικητική δομή της χώρας. Συνεπώς δεν είναι της στιγμής αυτής».
Το ζητούμενο για το ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο κ. Κουβέλης, δεν είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, επειδή θα ενισχύσει τα μικρά κόμματα, αλλά γιατί αποτελεί γνήσια έκφραση των πολιτικοκοινωνικών συσχετισμών.
Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι η διατήρηση του υπάρχοντος εκλογικού συστήματος δεν εξυπηρετεί την ορθή λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Επισήμανε ακόμη ότι η αυτοδυναμία των κυβερνήσεων κρίνεται από το περιεχόμενο των πολιτικών ρυθμίσεων και όχι από το εκλογικό σύστημα.
«Αυτή η σπουδή να εξαιρέσετε από την πριμοδότηση τους συνασπισμούς κομμάτων δείχνει το φόβο σας απέναντι σε πολιτικές συνθέσεις που ενδεχομένως να είναι αναγκαίες. Η διατήρηση του δικομματισμού ανώφελη πολιτική πράξη», τόνισε ο κ. Κουβέλης.
«Εθνική υπόθεση η προστασία του περιβάλλοντος»
Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή σχετικά με τη λήψη μέτρων για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες και την προώθηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε ότι η χώρα δεν διαθέτει ακόμη ολοκληρωμένη θωράκιση και πως οι αδυναμίες και τα κενά που είχαν συσσωρευθεί στα προηγούμενα χρόνια είναι πολλά και μεγάλα.
Τόνισε, ωστόσο, ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που δρομολογήθηκαν τα τελευταία 3,5 χρόνια είναι πολλαπλάσια των προηγούμενων ετών.
Η κυβέρνηση απέδειξε έμπρακτα την ευαισθησία της και στους πλημμυροπαθείς με την καταβολή αποζημίωσης 3.000 ευρώ με γρήγορους ρυθμούς αντί του προνοιακού επιδόματος των 670 ευρώ που ισχύει με βάση τη νομοθεσία, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Ανέφερε ακόμη ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πολλαπλασιαστεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι εθνική υπόθεση.
Ο κ. Χαλβατζής τόνισε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των φαινομένων και έκανε λόγο για προχειρότητα στην αντιμετώπισή τους. «Τα έργα που έπρεπε να γίνουν δεν έχουν γίνει», επισήμανε ο κ. Χαλβατζής.