Πολιτική
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2007 13:28

Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Στίβεν Λάλας

Επιστρέφει στην Ελλάδα - και τερματίζεται η επιτήρησή του στις ΗΠΑ - ο κ. Στίβεν Λάλας.

Αμερικανός υπήκοος ελληνικής καταγωγής, ο κ. Λάλας είχε καταδικασθεί το 1993 από δικαστήριο της Πολιτείας Bιρτζίνια των ΗΠΑ σε φυλάκιση 168 μηνών και σε καθεστώς επιτηρήσεως για πέντε έτη, διότι διέθεσε αμυντικό πληροφοριακό υλικό, στο οποίο είχε πρόσβαση ως εκ της θέσεως την οποία κατείχε στην Αμερικανική διοίκηση.

Ο κ. Λάλας έχει εκτίσει την ποινή φυλακίσεως η οποία του επεβλήθη και μέχρι τώρα βρίσκονταν υπό καθεστώς επιτηρήσεως, ενώ του υπολείπονται δυόμιση περίπου χρόνια ποινής ακόμα (μέχρι τις 8/7/2010).

Με έγγραφη διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, προς τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την εκτέλεση της οποιασδήποτε δικαστικής απόφασης προς την κατεύθυνση της επιτήρησης της υφ’ όρον απόλυσης του Λάλας, όπως αυτή ορίζεται στο «Διακανονισμό για τη Μεταφορά με Επιτηρούμενη Αποδέσμευση» η οποία υπογράφηκε μεταξύ εκπροσώπων του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης και του ίδιου του κ. Λάλας.

Μετά τη συμφωνία αυτή, ο κ. Λάλας αναμένεται να φθάσει στην Ελλάδα την Κυριακή (25/11).

Το ζήτημα παραπέμπεται τώρα στις Ελληνικές δικαστικές αρχές που θα κρίνουν τους όρους της προσαρμογής της ποινής του κ. Λάλας στο Ελληνικό Δίκαιο.