Πολιτιστικά
Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 09:35

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βλέπει τον πολιτισμό ως ανάγκη για όλους

Είναι το οξυγόνο, οι ανάσες μας. Δίνει ρυθμό στην καρδιά, κίνηση στη σκέψη μας. Είναι το νήμα που μας δένει μεταξύ μας. Που ξετυλίγεται συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν. Το παρόν με το μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) τον πολιτισμό, ως ανάγκη, για κάθε έναν από εμάς, και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους.

Είναι το οξυγόνο, οι ανάσες μας. Δίνει ρυθμό στην καρδιά, κίνηση στη σκέψη μας. Είναι το νήμα που μας δένει μεταξύ μας. Που ξετυλίγεται συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν. Το παρόν με το μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) τον πολιτισμό, ως ανάγκη, για κάθε έναν από εμάς, και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους.

Και γι’ αυτόν τον λόγο, ένα μεγάλο μέρος των προσπαθειών του ΙΣΝ επικεντρώνεται στον πολιτισμό, με έναν ρόλο ενεργό και δραστήριο, που έρχεται να συμπληρώσει το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι προσπάθειες αυτές δεν περιορίζονται σε έναν τομέα, αλλά διοχετεύονται σε ένα ευρύ φάσμα Οργανισμών, δράσεων, σκοπών και, το σημαντικότερο, διαφορετικών ανθρώπων.

Ορισμένες από αυτές τις δράσεις του ΙΣΝ, δωρεές σε εξέλιξη και ολοκληρωμένες, αποτέλεσαν το βασικό θέμα συζήτησης που άνοιξαν οι οικοδεσπότες της εκδήλωσης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, με το κοινό, στο εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Renzo Piano, αρχιτέκτονας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), Γιώργος Κουμεντάκης, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, ο Χάρης Σιαμπάνης, Διευθύνων Σύμβουλος του Μουσείου Μπενάκη και ο Γιάννης Μπουτάρης, Πρώτος Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Στη συζήτηση ακούστηκαν, επίσης, οι ιστορίες δημιουργών και ανθρώπων που επηρεάζονται, ταυτίζονται και εξελίσσονται μέσα από αυτόν.

Άλλωστε, πολιτισμός δεν είναι μόνο οι συντελεστές και εμπνευστές Οργανισμών, αλλά και άνθρωποι σαν τον Κίμωνα, τον μαθητή του μουσικού σχολείου Παλλήνης, ο οποίος, γράφοντας πριν από πέντε χρόνια τις εντυπώσεις του στο βιβλίο επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει η δωρεά στα μουσικά σχολεία στην Ελλάδα. Είναι ο Γιώργος και ο Παντελής που μετά τη συμμετοχή τους στο μαθητικό μουσικό Φεστιβάλ Schoolwave βρέθηκαν στη σκηνή της ΕΛΣ.

Είναι ο Βαγγέλης που μίλησε για τη συμμετοχή του στο αμειβόμενο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του ΚΠΙΣΝ δωρεάς ΙΣΝ, το οποίο του άνοιξε νέους ορίζοντες και ευκαιρίες για μια καλή δουλειά.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε: «Εάν θα ήθελα να κρατήσω κάτι από τη συζήτησή μας σήμερα, και νομίζω εκφράζω όλους μας, είναι ότι ο πολιτισμός δεν είναι κάτι στατικό, είναι κάτι δυναμικό που αλλάζει και εξελίσσεται μαζί μας, με δύναμη μεταμορφωτική και όφελος πολλαπλασιαστικό. Μια αλυσίδα που μας συνδέει με το παρελθόν και μας τραβάει προς το μέλλον. Είναι η μόνιμη έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη αλλά και η διασκευή του Χατζηδάκι σε heavy metal στη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. O πολιτισμός, άλλωστε, δεν (υπ)ακούει σε στερεότυπα. Και εμείς με τη σειρά μας στο ΙΣΝ είμαστε εδώ για να τον ενισχύσουμε, για να δώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με διαφορετικές εκφάνσεις του, και όχι μόνο σε κάποιους λίγους φιλότεχνους, αλλά σε όλο τον κόσμο. Η συζήτηση για τον πολιτισμό φυσικά δεν κλείνει σήμερα εδώ, αλλά τη συνεχίζουμε καθημερινά όλοι μαζί».

naftemporiki.gr