Απόψεις
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 10:26

Με «σημαία» τα τοπικά προϊόντα

Στην ταυτοποίηση και ανάδειξη των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της περιοχής. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες αποφασίστηκε ότι τρία έως πέντε προϊόντα σε καθένα από τους επτά νομούς της Κ. Μακεδονίας θα αναδειχθούν ως «προϊόντα - σημαία» με στόχο να προωθηθούν ως τέτοια στις διεθνείς αγορές, γράφει ο Γιώργος Χατζηλίδης.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Στην ταυτοποίηση και ανάδειξη των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της περιοχής. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες αποφασίστηκε ότι τρία έως πέντε προϊόντα σε καθένα από τους επτά νομούς της Κ. Μακεδονίας θα αναδειχθούν ως «προϊόντα - σημαία» με στόχο να προωθηθούν ως τέτοια στις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ). Ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και πρώην υφυπουργός Γεωργίας Κώστας Κιλτίδης τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η κατοχύρωση των προϊόντων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, υψηλής προστιθέμενης αξίας, που έχουν αναφορά ιστορικότητας και διατροφικού πολιτισμού της Μακεδονίας.

Και τούτο διότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα όπως με τον τοματοπολτό της Κ. Μακεδονίας ή το μπούκοβο από την Αριδαία, η κατοχύρωση των οποίων χάθηκε επειδή απλώς κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. «Πρέπει να προλάβουμε ανάλογες εξελίξεις σε σπουδαία προϊόντα, όπως το μέλι της Χαλκιδικής, το τσάι Χολομώντα, το τσάι Ολύμπου», ανέφερε ο κ. Κιλτίδης. Μία τέτοια πρωτοβουλία είναι σίγουρα θετική και πρέπει να τελεσφορήσει για να κατοχυρωθεί η ταυτότητα και να αναδειχθεί ακριβώς η ποιοτική διαφορά των ελληνικών προϊόντων.