Κόσμος
Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2007 20:05

ΗΠΑ και Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζουν τη σύλληψη Κασπάροφ

Τον προβληματισμό της Ουάσιγκτον για τη σύλληψη των αντικαθεστωτικών Γκάρι Κασπάροφ και Μπόρις Νεμτσόφ εξέφρασε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Πολύ ανήσυχος» για τις συλλήψεις δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τέρι Ντέιβις, και κάλεσε τη Μόσχα να δεσμευστεί στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος από το γεγονός της σύλληψης του Γκάρι Κασπάροφ και του Μπόρις Νεμτσόφ καθώς και πολλών άλλων συμπαθούντων των δύο πολιτικών στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη» αναφέρει ο κ. Ντέιβις σε σχετική ανακοίνωση.

Η Ρωσία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει δεσμευτεί να σέβεται την ευρωπαϊκή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαώματα «η οποία εγγυάται την ελευθερία συγκέντρωσης και την ελευθερία έκφρασης. Αυτές είναι βασικές προϋποθέσεις για μια πραγματική δημοκρατία» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ντέιβις, ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα να εγγυηθεί για τη διεξαγωγή «πραγματικά ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στη Ρωσία, η αστυνομία διέλυσε διαδηλώσεις πολιτών που τάσσονται κατά του προέδρου Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη και συνέλαβε και ανέκρινε τουλάχιστον 200 πολίτες που μετείχαν, μεταξύ των οποίων και τον πολιτικό Μπόρις Νεμτσόφ.

Σε παρόμοια διαδήλωση στη Μόσχα αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν και ανέκριναν 44 διαδηλωτές καθώς και τον Γκάρι Κασπάροφ, πρώην πρωταθλητή κόσμου στο σκάκι και ηγέτη του αντικαθεστωτικού κινήματος,"Η Αλλη Ρωσία" ο οποίος είναι και υποψήφιος για τη ρωσική προεδρία. Ο κ. Κασπάροφ τιμωρήθηκε για τη συμμετοχή του στην αντικαθεστωτική διαδήλωση με πενθήμερη κράτηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο