Πολιτική
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 12:00

Δ. Κουτσούμπας: Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για την «αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική»

Eπίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα «τις συνέπειες της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής», κατέθεσε o γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Eπίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα «τις συνέπειες της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής», κατέθεσε o γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ερωτάται:

  1. «Αν προτίθεται να καταργήσει όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε μια εργασιακή ζούγκλα από το 2010 μέχρι σήμερα και να επαναφέρει τον νόμο 1876/90. Να επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ τον οποίο με νόμο η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μείωσε 22% και 32% για τους νέους, να επαναφέρει την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο σε περίπτωση συρροής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τον καθορισμό του κατώτερου μισθού με Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι με υπουργική απόφαση, την επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ.
  2. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την στελέχωση με προσλήψεις στο σώμα επιθεωρητών εργασίας, για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζόμενων στους εργασιακούς χώρους».

Ειδικότερα, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρει στο κείμενο της Ερώτησής του: «Η ζωή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας καθημερινά επιδεινώνεται. Η πλήρης ασυδοσία που νιώθει η εργοδοσία έχει τροφοδοτηθεί από τους νόμους όλων των τελευταίων ετών και τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησής σας που καταργεί στην πράξη τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, η γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου οι οποίες και φέτος ξεπέρασαν στις νέες προσλήψεις τις σταθερές εργασιακές σχέσεις, η εκτίναξη της ενοικιαζόμενης εργασίας, της εργολαβικής απασχόλησης σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των θανατηφόρων στη βιομηχανία και σε όλους τους κλάδους.

Το οκτάωρο έχει μετατραπεί σε δεκάωρο και δωδεκάωρο. Επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδο του εμπορίου παραβιάζουν συστηματικά το ημερήσιο ωράριο, έχουν καταργήσει εντελώς την κυριακάτικη αργία με τις ευλογίες της κυβέρνησης χωρίς να λογοδοτούν πουθενά. Η εργοδοτική τρομοκρατία έχει μεγαλώσει σε όλους τους κλάδους με απολύσεις συνδικαλιστών, βιαιοπραγίες σε εργαζόμενους που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, τα δώρα τους, ακόμα και πυροβολισμούς σε μετανάστες εργάτες γης στον Μαραθώνα πριν από λίγες μέρες.

Παραμένει η κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τον απαράδεκτο νόμο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ (νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου) και η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού γίνεται με υπουργική απόφαση με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι κατώτεροι μισθοί παραμένουν παγωμένοι και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στο γύψο.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας στις ελάχιστες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από Ομοσπονδίες, σωματεία και την εργοδοτική πλευρά, όπως η σύμβαση του επισιτισμού που καλύπτει πάνω από 300.000 εργαζόμενους, για να την κηρύξει ως οφείλει ως υποχρεωτική απαιτεί από τα σωματεία των εργαζομένων οικονομοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει ότι δε βλάπτει η ΣΣΕ την κερδοφορία των επιχειρήσεων! Δίνει ακόμα ο νόμος της κυβέρνησής σας τη δυνατότητα στον υπουργό να εξαιρεί από την εφαρμογή της σύμβασης όποιον επιχειρηματία το επιθυμεί!

Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι ενώσεις των εργοδοτών, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις, αρνούνται ακόμα και να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις και να υπογράψουν κλαδικές ΣΣΕ με χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα τον όμιλο ΟΤΕ που οδήγησε τους εργαζόμενους σε πολυήμερη απεργία.

Το νέο ασφαλιστικό που βρίσκεται αυτές τις μέρες σε διαδικασία διαβούλευσης, πατάει πάνω στην αρχιτεκτονική του νομού Κατρούγκαλου υποθηκεύοντας το μέλλον και τη ζωή των νέων εργαζομένων. Οι σημερινές εργασιακές σχέσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, η εκτεταμένη ανεργία που σύμφωνα με στοιχεία είναι παγιωμένη στο 1 εκατ. περίπου, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κακοπληρωμένες παροχές και συντάξεις, σπρώχνει χιλιάδες εργαζόμενους στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματιών της υγείας.

Μεγάλες επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας ιδιωτικοποιούνται ή κλείνουν, όπως η ΛΑΡΚΟ με συνειδητή οικονομική δολιοφθορά από την κυβέρνηση για να οδηγηθεί στο λουκέτο, οι λιγνιτικές μονάδες σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, αγωνία για την τύχη των εργαζόμενων στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, απόλυση 5.500 νέων πτυχιούχων που συμμετείχαν σε πρόγραμμα απασχόλησης κ.ά».