Στη συγκρότηση ενός «μετώπου λογικής» - με άξονα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου - απέναντι στις τουρκικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εστιάζει η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρώντας παράλληλα να κρατήσει ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου με την Τουρκία. Συνεχίζοντας το μπαράζ διπλωματικών επαφών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο, ενώ την Τετάρτη θα επισκεφθεί τη Μάλτα. «Θέλουμε οι χώρες που έχουν λόγο και ασχολούνται με τα θέματα της περιοχής, να έχουν πλήρη αντίληψη των ελληνικών θέσεων και να καταλαβαίνουν ότι εμείς εκπροσωπούμε την πλευρά της λογικής» δήλωσε ο ΥΠΕΞ εν όψει των επαφών του. Η επανέναρξη των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι όροι της Αθήνας για προσφυγή στη Χάγη.
Στη συγκρότηση ενός «μετώπου λογικής» - με άξονα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου - απέναντι στις τουρκικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εστιάζει η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρώντας παράλληλα να κρατήσει ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου με την Τουρκία.
Συνεχίζοντας το μπαράζ διπλωματικών επαφών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε θέματα διμερών σχέσεων και ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, ωστόσο υψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν και οι τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο. Σειρά θα έχει η Μάλτα, όπου ο κ. Δένδιας θα μεταβεί την Τετάρτη για να συναντηθεί με τον Μαλτέζο πρόεδρο Τζορτζ Βέλα και τον ομόλογό του Εβαρίστ Μπαρτόλο.
Ερωτηθείς για τις επαφές του ο κ. Δένδιας επανέλαβε χθες σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις πως η Ελλάδα «δεν επιδιώκει την απομόνωση κανενός», αλλά «να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χωρών, οι οποίες να βλέπουν την πραγματικότητα στην περιοχή με τον ίδιο τρόπο που τη βλέπουμε», ώστε να υπάρξει ένας συντονισμός κινήσεων.
«Θέλουμε οι χώρες που έχουν λόγο και ασχολούνται με τα θέματα της περιοχής, να έχουν πλήρη αντίληψη των ελληνικών θέσεων και να καταλαβαίνουν ότι εμείς εκπροσωπούμε την πλευρά της λογικής. Εάν σε αυτές θέλει να προσχωρήσει και η Τουρκία, ουδείς ευτυχέστερος. Άλλωστε, εμείς είμαστε αυτοί που τις τελευταίες δεκαετίες σε πείσμα πολλών προασπίζουμε το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας. Αλλά, πρέπει να το θέλει η Τουρκία. Δεν μπορούμε εμείς με το ζόρι να τη βάλουμε κάπου» είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».
«Δεν κάνουμε μέτωπο εναντίον της Τουρκίας. Κάνουμε μέτωπο λογικής, το οποίο εξυπηρετεί όλους» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας πως η γειτονική χώρα είναι μία περιφερειακή δύναμη, με την οποία η Ελλάδα θέλει να έχει «σχέσεις αγαστής συνεργασίας».
Υπό το παραπάνω κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, οι αρμόδιες επιτροπές της Ελλάδας και της Τουρκίας αναμένεται να προχωρήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στα μέσα του τρέχοντος μήνα, κάνοντας μία αποτίμηση της διαδικασίας που προηγήθηκε και επανεξετάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Σε χθεσινές δηλώσεις του στον «Real Fm» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έθεσε το ζήτημα των ΜΟΕ, αλλά και τον τερματισμό των τουρκικών προκλητικών ενεργειών ως προϋποθέσεις για την προσφυγή στη Χάγη σε μελλοντικό χρόνο.
Επανέλαβε ακόμη την «ξεκάθαρη» θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και του Πρωθυπουργού ότι «η μόνη νομική διαφορά που έχουμε είναι το ζήτημα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και επομένως, δεν υπάρχει κάποιο άλλο ζήτημα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει πάντα την καλή γειτονία, αλλά όταν βλέπει ενέργειες, όπως αυτές που έκανε τους τελευταίους μήνες η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ ή τα άκυρα ‘μνημόνια’ που υπέγραψε με την Κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης, δεν μπορεί παρά να αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται, ώστε να απομονώνεται αυτή η συμπεριφορά και να καταδικάζεται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».
Επιμέλεια: Αλεξία Σωτηρίου