Πολιτική
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 09:14

«Νεύμα» για επενδύσεις

Η προσέλκυση επενδύσεων, n επέκταση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σαουδιακή Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η συνεργασία στην άμυνα για την εμπέδωση της περιφερειακής συνεργασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ήταν οι στόχοι που είχε θέσει το πρωθυπουργικό επιτελείο για το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Αραβική Χερσόνησο. Η πεποίθηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως οι συναντήσεις και οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στις δύο αραβικές χώρες, θα εμπεδώσουν ότι n εικόνα της χώρας τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει αλλάξει άρδην. 

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Η προσέλκυση επενδύσεων, n επέκταση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σαουδιακή Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η συνεργασία στην άμυνα για την εμπέδωση της περιφερειακής συνεργασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ήταν οι στόχοι που είχε θέσει το πρωθυπουργικό επιτελείο για το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Αραβική Χερσόνησο.

Με δύο συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη να είναι προγραμματισμένες για σήμερα, μία στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) με τον διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) σεϊχη Χαμντ μπιν Ζαγέτ αλ Ναχάν και μία με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, σεϊχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέτ αλ Ναχάν, κυβερνητικές πηγές αποτιμούν ήδη θετικά, την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αραβική Χερσόνησο.

Η πεποίθηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως οι συναντήσεις και οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στις δύο αραβικές χώρες, θα εμπεδώσουν ότι n εικόνα της χώρας τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει αλλάξει άρδην. 

Με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ολοκληρώνεται ένας κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τις επενδύσεις στο επίκεντρο, μετά και τις επισκέψεις σε ΗΠΑ και Κίνα, σε μια περίοδο εποχή έντονης κινητικότητας αλλά και μεγάλης σημασίας στα γεωπολιτικά και στα οικονομικά.  

Κατά τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου και όσων συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στην Αραβική Χερσόνησο, από τις πρώτες συναντήσεις, φάνηκε ότι τα μηνύματα Μητσοτάκη για επενδύσεις και συμμαχίες, βρίσκουν ανταπόκριση. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν την τοποθέτηση του υπουργού Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, δρ Μαγίντ μπιν Αμπντουλάχ αλ Κασάμπι ότι τώρα, πλέον, υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και το ότι ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να του υποδείξει τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες, ενώ προανήγγειλε επιχειρηματική αποστολή που θα επισκεφθεί την Ελλάδα και θα διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες, το επόμενο διάστημα. Λίγο πριν, ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, είχε σημειώσει ότι η οικονομική αβεβαιότητα ήταν πρόβλημα για την Ελλάδα και είχε αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, όχι μόνο από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αλλά και από άλλες χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης σε όλες τις συναντήσεις του στη Σαουδική Αραβία υπογράμμιζε με σαφήνεια πως για την Ελλάδα η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος αλλά και επενδυτικός στόχος. Σημειώνεται ωστόσο ότι στο τετ α τετ με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, βεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη και σε μια σειρά ζητημάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε σειρά τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού αλλά και της άμυνας.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Αραβική Χερσόνησο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.