Πολιτική
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 16:00

Μητσοτάκης - Σαλμάν: Κοινή αντίληψη σε περιφερειακά ζητήματα

Με βασική συνισταμένη την ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την οικονομική συνεργασία, συναντήθηκαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.

Με βασική συνισταμένη την ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την οικονομική συνεργασία, συναντήθηκαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.

Στη συνάντηση και το γεύμα εργασίας που ακολούθυησε οι δύο άνδρες επεσήμαναν ότι η συνεργασία Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας συμβάλει στη σταθερότητα, ενώ επισημάνθηκε η κοινή αντίληψη σε σειρά ζητημάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί το εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε σειρά τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού, της άμυνας.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Πρίγκιπα Διάδοχο και αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Βασιλείου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμντουλαζίζ Αλ Σαούντ, όπου -σύμφωνα με κυβερνητικες πηγές- επισφραγίστηκε η διάθεση για σημαντική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Συζητήθηκαν οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον επενδυτικό τομέα. .

Νωρίτερα, υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της αραβικής χώρας, δρ. Μαγίντ μπιν Αμπντουλάχ Αλ Κασάμπι, προανήγγειλε τη διοργάνωση σαουδαραβικής επιχειρηματικής αποστολής που θα επισκεφθεί την Ελλάδα προκειμένου να διερευνήσει επενδυτικές ευκαιρίες.

Ο Σαουδάραβας υπουργός διαπίστωσε αλλαγή κλίματος στην Ελλάδα και χαιρέτισε τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος.

«Πιστεύουμε ότι από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντά σας τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η αβεβαιότητα ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, η οικονομική κρίση και μία σειρά άλλων παραγόντων είχαν δημιουργήσει ένα σύννεφο αβεβαιότητας με αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, όχι μόνο από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αλλά και από άλλες χώρες. Τώρα, πλέον, υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας ότι επιστρέφουν», ανέφερε ο Σαουδάραβας υπουργός Εμπορίου στον διάλογο που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες.

«Αγαπώ πολύ την πατρίδα σας και πριν από λίγους μήνες στείλαμε στην Ελλάδα τον επικεφαλής του διεθνούς εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας», συνέχισε και πρόσθεσε: «Από την πλευρά σας κ. πρωθυπουργέ, θα πρέπει να μας υποδείξετε τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και εμείς θα δημιουργήσουμε μία επιχειρηματική αποστολή για να επισκεφτεί την Ελλάδα και να διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες, να συναντήσει τους κατάλληλους ανθρώπους και να αντιληφθούν ποιο είναι το νέο πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις, διότι άκουσα ότι υπάρχει διευκόλυνση και στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Επομένως, χρειάζεται να το εξηγήσουμε αυτό στο οικοσύστημα της επιχειρηματικής κοινότητας, πόσο φιλικό έχει γίνει το περιβάλλον και να αναδείξουμε τις ευκαιρίες. Και αν μου επιτρέπετε, θα εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία και θα έρθω μαζί με την αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Σαουδάραβα υπουργό για τα καλά του λόγια, εκφράζοντας τη χαρά του για την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία. «Μετά από πολύ καιρό ένας Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε μία εποχή μεγάλης γεωπολιτικής αλλά και οικονομικής σημασίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που αναγνωρίζετε το γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες, κάτι το οποίο αντανακλάται επίσης στις αγορές κεφαλαίου αλλά επίσης και στο ευρύτερο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για να επενδύσει στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) όπου την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) Σεΐχη Χαμίντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Αραβική Χερσόνησο, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

naftemporiki.gr