Πολιτική
Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 09:52

Ρίσκο Μητσοτάκη η εμπλοκή με το χάος του ελληνικού ποδοσφαίρου

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνικό κλιμάκιο με άγνωστη μέχρι στιγμής σύνθεση θα μεταβεί στη Νιόν της Ελβετίας, στην έδρα της UEFA, για να έχει τις πρώτες συζητήσεις με UEFA και FIFA για τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κυβερνητικές πηγές μεταφέρουν την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να παρέμβει αποτελεσματικά στο χάος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πολλές επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση για το αν όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός θα εφαρμοστούν. Άγνωστο το μέλλον υφουπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στην κυβέρνηση.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνικό κλιμάκιο με άγνωστη μέχρι στιγμής σύνθεση θα μεταβεί στη Νιόν της Ελβετίας, στην έδρα της UEFA, για να έχει τις πρώτες συζητήσεις με UEFA και FIFA για τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σκοπός είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για την έλευση του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, στην Αθήνα, ενώ στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη είναι να προσκαλέσει στην Αθήνα και τον πρόεδρο της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, εφόσον οι συζητήσεις έχουν ολοκληρωθεί ώστε να σφραγιστεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο η νέα συμφωνία, εφόσον προκύψει.

Κυβερνητικές πηγές μεταφέρουν την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να παρέμβει αποτελεσματικά στο χάος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Απαντώντας στις εύλογες επιφυλάξεις που διατυπώνονται κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης αλλά και από πολλές άλλες πλευρές όπως και από την κοινή γνώμη, για το αν ο κ. Μητσοτάκης εννοεί τις απειλές για Grexit και λουκέτο στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, η απάντηση είναι πως η προσωπική του εμπλοκή και η απόφασή του να αναλάβει να διαχειριστεί την κρίση, αυτό δείχνουν. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι υπάρχουν και αρκετά στελέχη εντός της κυβέρνησης και της ΝΔ που εκτιμούν ως μεγάλο ρίσκο για τον πρωθυπουργό την απόφασή του να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες, υπό την έννοια ότι σε περίπτωση αποτυχίας το πολιτικό κόστος θα είναι σημαντικό. Σκοπός του πρωθυπουργού φέρεται να είναι η υπέρβαση της κρίσης, η σύνταξη μνημονίου για πραγματική επανεκκίνηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο με κανόνες που θα συμφωνηθούν από όλες τις πλευρές συμπεριλαμβανομένων των ΠΑΕ αλλά και της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (που βρίσκεται σε χρονιά εκλογών) και θα έχουν σαφείς κυρώσεις εφόσον δεν τηρούνται.

Εξαιρετικά κρίσιμο βήμα για τη συνέχεια, είναι η συνάντηση με FIFA-UEFA στην Γενεύη. Εκεί θα συζητηθεί και η νομοθετική ρύθμιση που πέρασε χθες από τη Βουλή. Εκεί θα συζητηθούν οι κανόνες και τα μέτρα εφαρμογής όπως και το πλαίσιο της παρακολούθησης από τους διεθνείς εποπτικούς μηχανισμούς ή από ειδική επιτροπή που θα συγκροτηθεί αποκλειστικά για να παρακολουθεί το ελληνικό πρωτάθλημα.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο φόβος της απώλειας εσόδων από ενδεχόμενο Grexit  των ελληνικών ομάδων, θα λειτουργήσει και οι πρόεδροι των ΠΑΕ θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να αλλάξει η κατάσταση στο ποδόσφαιρο όμως, θα περιλαμβάνει και άλλα μέτρα. Ανακοινώσεις θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες.

Στην αντιπολίτευση υπάρχει κλίμα αμφισβήτησης αλλά και αμηχανίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με UEFA και FIFA που εφαρμόζεται, αναδεικνύοντας ότι ως κυβέρνηση έκαναν – και έκαναν όντως – πολλά πράγματα στη σωστή κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή δεν πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει τη βούληση και το κουράγιο να συγκρουστεί με τα συμφέροντα του ελληνικού ποδοσφαίρου για να υπάρξει επανεκκίνηση. Κυρίως εννοούν – ακριβέστερα δεν πιστεύουν – ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συγκρουστεί με τον κ. Μαρινάκη, συντηρώντας τα περί εξάρτησης του πρωθυπουργού από τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού.

Στην κυβέρνηση ωστόσο, αντιτείνουν ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τα κακώς κείμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο ακόμα και αν χρειαστεί να πάρει δυσάρεστες αποφάσεις, λαμβάνοντας ίσες αποστάσεις από τα επιχειρηματικά συμφέροντα που πρωταγωνιστούν στον ευαίσθητο χώρο του ποδοσφαίρου. Ίδωμεν…

Όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ, μετά την ανάληψη της πρωτοβουλίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το μέλλον του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη στην κυβέρνηση είναι επισφαλές. Κριτήριο δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τη σχετική τροπολογία που άλλαξε την ποινή για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη από υποβιβασμό σε αφαίρεση βαθμών την υπερασπίστηκε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, όσο το γεγονός ότι στο Μαξίμου και τους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχει κυρίαρχη η αίσθηση ότι ο κ. Αυγενάκης απέτυχε στο έργο του και εξαιτίας αυτής της αποτυχίας αναγκάστηκε να επιληφθεί ο πρωθυπουργός.  Πολλά θα φανούν από το αν ο κ. Αυγενάκης συμμετέχει στις επόμενες συναντήσεις και τα επόμενα βήματα.