Υγεία
Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 09:43

Νέος κοροναϊός: Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα, πώς απαντά η παγκόσμια κοινότητα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε συναγερμό για την επέκταση των περιστατικών που παρατηρούνται καθημερινά, ενώ κάνοντας μια επισκόπηση της κατάστασης για τις άλλες χώρες, τόνισε ότι έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 82 περιπτώσεις σε 18 χώρες. Από αυτές, μόνο 7 δεν είχαν ιστορικό ταξιδιού στην Κίνα.  Ενώ, διαπιστώθηκε μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο σε 3 χώρες εκτός της Κίνας. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι σοβαρή και δεν υπήρξαν θάνατοι. Όπως δήλωσε ο Τέντρος Γκρέμπρεους, την Πέμπτη στη Γενεύη «Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η πιθανότητα να εξαπλωθεί ο ιός σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας».

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε συναγερμό για την επέκταση των περιστατικών που παρατηρούνται καθημερινά, ενώ κάνοντας μια επισκόπηση της κατάστασης για τις άλλες χώρες, τόνισε ότι έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 82 περιπτώσεις σε 18 χώρες. Από αυτές, μόνο 7 δεν είχαν ιστορικό ταξιδιού στην Κίνα.  Ενώ, διαπιστώθηκε μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο σε 3 χώρες εκτός της Κίνας. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι σοβαρή και δεν υπήρξαν θάνατοι. Όπως δήλωσε ο Τέντρος Γκρέμπρεους, την Πέμπτη στη Γενεύη «Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η πιθανότητα να εξαπλωθεί ο ιός σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας».

Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ζήτησε επείγουσα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (Ε.ΣΥ.Δ.Υ.) για η Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας για το νέο κοροναϊό. Στη συνεδρίαση θα λάβουν μέρος οι:

Παναγιώτης Πρεζεράκος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Υπουργείου Υγείας

Παναγιώτης Αρκουμανέας, Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Ελπίδα Πάβη, Κοσμήτορας Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Απόστολος Βανταράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών

Αρετή Λάγιου, Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Σοφία Ζήση, Γενική Διευθύντρια Γενικού Χημείου του Κράτους

Βασιλική Καραούλη, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Και Ποιότητας Ζωής Υπουργείου Υγείας

Αργυρώ Πολυχρονοπούλου, Καθηγήτρια Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ

Ιωάννης Νικόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ.

Ειρήνη Τσιγαρίδα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διατροφικής Πολιτικής & Ερευνών ΕΦΕΤ

Εργαστηριακή διάγνωση στο Παστέρ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ έχει τη δυνατότητα Ειδικού Ελέγχου του Νέου Στελέχους Κοροναϊού (2109 – nCoV) με τις εξειδικευμένες εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Προς το παρόν η εξέταση διατίθενται  κατόπιν συνεννόησης του ενδιαφερόμενου  φορέα με τον Ε.Ο.Δ.Υ. και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος οι εξετάσεις θα μπορούν να διατίθεται και σε Ιδιώτες.

Σημεία προσοχής στην ερμηνεία των εργαστηριακών ευρημάτων

• Αρνητικό αποτέλεσμα στη μοριακή ανίχνευση του νέου κορονοϊού, ειδικά εάν έχει πραγματοποιηθεί σε δείγματα το ανώτερου αναπνευστικού, δεν αποκλείει μόλυνση. Σε ισχυρή υποψία σε σοβαρή νόσηση συνιστάται επανάληψη με δείγματα από το κατώτερο αναπνευστικό.

• Σε ύποπτα κρούσματα, η ανίχνευση άλλου παθογόνου δεν αποκλείει την παρουσία και του 2019-nCoV, καθόσον τα δεδομένα για το ρόλο της συλλοίμωξης είναι περιορισμένα.

Η μετάδοση του ιού

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής καθηγητή Αθανάσιο Τσακρή, ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά η θνητότητά του είναι σαφώς χαμηλότερη: δεν ξεπερνά το 4%. Στην πραγματικότητα ίσως είναι πολύ πιο χαμηλή, αφού πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα ενδεχομένως δεν απευθύνθηκαν στις υγειονομικές αρχές και συνεπώς δεν έχουν καταμετρηθεί.

Μεταδίδεται μέσω του αέρα από άτομο που έχει προσβληθεί (σταγονίδια βήχα ή φτερνίσματος) ή μολυσμένων επιφανειών (τις οποίες αγγίζουμε και στη συνέχεια βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα ή στη μύτη, εισάγοντας τον ιό στον οργανισμό μας).

Τα αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα εξουδετερώνουν τον νέο κοροναϊό

Τα μέτρα ατομικής υγιεινής είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικά:

Καλό πλύσιμο χεριών, με σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Αποφυγή επαφής με ασθενείς ειδικά αν έχουν πυρετό βήχα ή δύσπνοια.

Κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) σε βήχα ή φτάρνισμα. Σε περίπτωση χρήσης χαρτομάντηλου μετά το πετάμε αμέσως.

Και, φυσικά, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, χάρη στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους, θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό μας, κάτι που ισχύει και για την εποχική γρίπη.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική αντιϊκή θεραπεία και βασίζεται κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Εμβόλιο για τον κορονοϊό

Μάχη με το χρόνο δίνουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο προκειμένου να παράξουν ένα νέο εμβόλιο που θα κριθεί ικανό να καταστρέψει τον ιό και θα ανακόψει τη μετάδοση του.

Η Συμμαχία για τις Καινοτομίες Ετοιμότητας κατά των Επιδημιών (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), ένας οργανισμός που ιδρύθηκε το 2017 με στόχο την ανάπτυξη εμβολίων για την πρόληψη επιδημιών, ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει γνωστές αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες για την ανάπτυξη του εμβολίου.

Εταιρείες όπως η Johnson & Johnson, η Moderna Therapeutics και η Inovio Pharmaceuticals σε συνεργασία με τους επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ και του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων θα ξεκινήσουν άμεσα τη απαραίτητη έρευνα.

Επίσης, ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Λοιμώξεων και Ανοσίας στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ανακοίνωσε την επιτυχημένη καλλιέργεια μιας εργαστηριακής εκδοχής του κορονοϊού, η οποία είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε εκτός Κίνας, σημειώνοντας ότι το επίτευγμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να επιταχυνθεί η δημιουργία εμβολίου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Πίτερ Ντόχερτι, αυτό το δείγμα δημιουργήθηκε από έναν ασθενή που είχε προσβληθεί και όπως είπε τώρα θα το στείλουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και σε εργαστήρια ανά τον κόσμο.

Επιπροσθέτως, Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται ως προς της επίτευξη του ίδιου στόχου. Το Πεκίνο έχει παραδώσει ήδη το γονιδίωμα του ιού στη Μόσχα όπως ανέφερε το ρωσικό προξενείο στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας.

Όλοι μιλούν για άμεση ανταπόκριση των φαρμακευτικών εταιρειών και των επιστημόνων πιστεύοντας ότι θα βρεθεί εμβόλιο άμεσα. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς κανένα φάρμακο δεν μπορεί να λάβει άδεια κυκλοφορίας χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες κλινικές μελέτες και να υπάρχει διαπιστωμένη αποτελεσματικότητα.

Τόσο στελέχη από πλευράς της Johnson & Johnson όσο και ο  διευθύνων σύμβουλος της Novartis, Vas Narasimhan μιλώντας με ειλικρίνεια τονίζουν ότι θα χρειαστούν το λιγότερο12 μήνες για να βρεθεί ένα νέο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού και πάνω από ένας χρόνος για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.