Την εισήγηση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, για τον ορισμό του καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα ως προέδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) αποδέχθηκε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.
Την εισήγηση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, για τον ορισμό του καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα ως προέδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) αποδέχθηκε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.
Όπως προβλέπει ο νόμος 4653/2020 που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, θα ακολουθήσει η υποβολή της πρότασης του υπουργικού συμβουλίου προς την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να αποφασίσει κατόπιν ακρόασης του προτεινόμενου.
Ο καθηγητής Περικλής Μήτκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλώρινα. Αποφοίτησε το 1985 από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Syracuse University, Syracuse N.Y. ΗΠΑ, απ' όπου έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα και στη συνέχεια διδακτορικό δίπλωμα σε Computer Engineering. Έχει λάβει υποτροφίες, βραβεία και διακρίσεις.
Το 1990 εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής στο Colorado State University των ΗΠΑ και κατόπιν, το 1996, αναπληρωτής καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Από το 1999 υπηρετεί ως αναπληρωτής καθηγητής και από το 2006 ως καθηγητής στο ΑΠΘ.
Στην πολυετή ερευνητική και διδακτική συνεργασία του με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού περιλαμβάνεται το University of Pennsylvania (επισκέπτης καθηγητής), το Vrije University of Brussels (επισκέπτης ερευνητής) και το Syracuse University (βοηθός καθηγητή).
Διαθέτει πλούσιο διδακτικό, συγγραφικό και ερευνητικό έργο, πολυάριθμες συμμετοχές σε συνέδρια κι έχει συντονίσει πλειάδα ανταγωνιστικών ερευνητικών έργων στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Μαζί με συνεργάτες του, συμμετείχε στην ανάπτυξη διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κι έχει αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Διαθέτει εκτενές διοικητικό έργο, καθώς από το 2002 έως σήμερα έχει αναλάβει σημαντικά αξιώματα:
Έχει διατελέσει εκπρόσωπος του ΑΠΘ στο δ.σ. της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης (2013-19), καθώς και μέλος πολλών άλλων Επιτροπών.
Από το 2001 έως το 2014 συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ, στο οποίο διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής, ενώ από το 2006 έως το 2010 συμμετείχε στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας ως μέλος και κατόπιν πρόεδρος της προσωρινής γενικής συνέλευσης του νεοσύστατου Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, καθώς και μέλος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου.