Πολιτική
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 09:16

Κυβέρνηση: Επιστροφή στο εσωτερικό μέτωπο με γαλλικό αέρα

Μετά τη χθεσινη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που επισφράγισε τη στενή στρατηγική σχέση Αθήνας - Παρισιού και επιβεβαίωσε την συναντίληψη των δύο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ανάγκη μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μέχρι την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, η κυβέρνηση στρέφεται σήμερα στα ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που επισφράγισε τη στενή στρατηγική σχέση Αθήνας - Παρισιού και επιβεβαίωσε την συναντίληψη των δύο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ανάγκη μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μέχρι την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, η κυβέρνηση στρέφεται σήμερα στα ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα.

Στο ελληνικό κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ικανοποίηση καθώς στο χθεσινό «ραντεβού» Μητσοτάκη - Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η κυβέρνηση έλαβε - όπως επιδίωκε - την ξεκάθαρη γαλλική στήριξη των ελληνικών θέσεων και τη ρητή καταδίκη των τουρκικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο. 

«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά τον σεβασμό τον κυριαρχικών τους δικαιωμάτων στο θαλάσσιο χώρο τους, καταδικάζοντας μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τις παραβιάσεις και προκλήσεις της Τουρκίας» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ καταδίκασε το τουρκολιβυκό σύμφωνο και τις ενέργειες της Άγκυρας στη Λιβύη, που αντιτίθενται - όπως σημείωσε - στις δεσμεύσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο. «Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνουμε ότι τουρκικά πλοία με μισθοφόρους φτάνουν στις ακτές της Λιβύης και αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Λιβύης» τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Μακρόν. 

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, η Γαλλία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή μας. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν την «κοινή οπτική» που υπάρχει με το Παρίσι γύρω από μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ασφαλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και με βάση αυτή, όπως σημείωναν, θα καθοριστούν όλα (π.χ. κοινές ασκήσεις) στο επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές επιδιώξεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν μετά τις χθεσινές επαφές στο Παρίσι πως η Γαλλία «είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια» και ότι συζητείται σε ποιο Εurogroup θα τεθεί το ζήτημα.

Συναντίληψη με το Παρίσι διαπιστώθηκε και στο μεταναστευτικό, με ελληνικές κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως «υπάρχει μια αυστηρή μάτια για το άσυλο και για το πως λειτουργεί η Σένγκεν». 

Έχοντας ανανεώσει τις αμοιβαίες δεσμεύσεις συνεργασίας με τη Γαλλία, η κυβέρνηση επικεντρώνεται σήμερα στο εσωτερικό μέτωπο. Στις 11.00 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την αξιολόγηση του έργου του εξαμήνου και τον προγραμματισμό του επόμενου.

Ειδικότερα στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να γίνει η προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Επί τάπητος θα τεθούν και μία πλειάδα από νομοθετικές πρωτοβουλίες (νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, παρουσίαση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών: «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τροποποιήσεις Κώδικα Ιθαγένειας, Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης», νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των θαλάσσιων ενδομεταφορών, νομοσχέδιο για οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό).

Τις εργασίες του υπουργικού θα απασχολήσουν και μία σειρά από επιμέρους θέματα όπως η συγκρότηση κυβερνητικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, η εφαρμογή του νόμου για το επιτελικό κράτος, η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής και σχεδίου μεταρρυθμίσεων, η πρόταση για την επιλογή Προέδρου Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά και η επιλογή Αντιπροέδρου Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Επιμέλεια: Αλεξία Σωτηρίου