Πολιτική
Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 15:05

Σε αναζήτηση του «γαλλικού κλειδιού» ο Κ. Μητσοτάκης

Ένα «γαλλικό κλειδί» που θα μπορεί να «λύσει» ή τουλάχιστον να «λασκάρει» βασικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική, με πρωτεύοντα στόχο την αμυντική ενίσχυση, φαίνεται πως αναζητεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι, την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται «ένθερμος» υποστηρικτής σχετικά με το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Στις αποσκευές της η Ελλάδα προσκομίζει αισιοδοξία εν όψει της μάχης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και προσμονή για τη διεθνή στήριξη των ελληνικών θέσεων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ωστόσο, μεταφέρει και την προσδοκία για τη δρομολόγηση της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού -πρωτίστως- και της υποστήριξης για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage και τα ελικόπτερα NΗ-90.

Του Γιώργου Φωκιανού
[email protected]

Ένα «γαλλικό κλειδί» που θα μπορεί να «λύσει» ή τουλάχιστον να «λασκάρει» βασικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική, με πρωτεύοντα στόχο την αμυντική ενίσχυση, φαίνεται πως αναζητεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι, την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται «ένθερμος» υποστηρικτής σχετικά με το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Μακρόν εξέφρασε τη στήριξή του προς την Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας και όχι μόνο, σε αντίθεση με κάποιες πιο «χλιαρές» αντιδράσεις Ευρωπαίων εταίρων.

À la guerre comme à la guerre λένε οι Γάλλοι (σ.σ. ελεύθερη μετάφραση "στον πόλεμο να κάνεις ή να ανέχεσαι ό,τι πρέπει να γίνεται σε έναν πόλεμο") και στο πλαίσιο αυτό το Παρίσι προωθεί την περαιτέρω εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών. Η Ελλάδα από την πλευρά της, πέραν της γαλλικής ρητορικής σύμπλευσης, αναμένει και απτά αποτελέσματα.

Εξοπλιστικά στην ατζέντα

Στις αποσκευές της η Ελλάδα προσκομίζει στο Παρίσι αισιοδοξία εν όψει της μάχης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και προσμονή για τη διεθνή στήριξη των ελληνικών θέσεων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ωστόσο, μεταφέρει και την προσδοκία για τη δρομολόγηση της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού -πρωτίστως- και της υποστήριξης για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage και τα ελικόπτερα NΗ-90.

Ήδη χθες ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ, εξέφρασε το ενδιαφέρον της Γαλλίας να αναπτύξει τις αμυντικές σχέσεις με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως ήδη έχει υπογραφεί συμφωνία για την αναβάθμιση των Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ ανέφερε πως δρομολογούνται εξελίξεις για τα NΗ-90. Για το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για την απόκτηση γαλλικών φρεγατών, ο ίδιος τόνισε πως γίνονται προσπάθειες προκειμένου να τελεσφορήσει αυτή η ενέργεια, τονίζοντας πως «βγαίνοντας από μια δεκαετία κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις και η Γαλλία θα είναι συνοδοιπόρος της».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κρύψει πως αποτελεί άμεση ανάγκη η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με νέες φρεγάτες και πως οι Belharra αποτελούν μία καλή λύση εφόσον συμφωνηθεί και η χρηματοδότηση και τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ελλάδας.

Εφόσον υπάρξει η όποια συμφωνία -πράγμα που επιθυμεί διακαώς η Αθήνα- η πρώτη Belharra θα μπορούσε να παραδοθεί το 2024, με γαλλικές κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν πως εξετάζεται ένας μηχανισμός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις απειλές, ενώ στο κάδρο μπαίνουν και οι «ενδιάμεσες λύσεις» εν αναμονή της παράδοσης των φρεγατών αν η Ελλάδα αποφασίσει να τις αποκτήσει.

Γαλλική παρουσία σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

Την ώρα που τo Παρίσι εκφράζει σε όλους τους τόνους την ισχυρή αντίθεση της Γαλλίας στις παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κύπρου και χαρακτηρίζει «ψευδοσυμφωνία» το Μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις ισχυροποιούν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.

Ήδη το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle πλέει προς την Ανατολική Μεσόγειο, συνοδευόμενο από την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι». Μάλιστα το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα καταπλεύσει στα τέλη Φεβρουαρίου στο λιμάνι της Λεμεσού, καθώς θα ολοκληρώνεται η αποστολή του και αυτό δείχνει την πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου.

Σε ελληνικά νερά βρίσκεται και το πλοίο αποβατικής κρούσης - ελικοπτεροφόρο Dixmude (L 9015), τύπου Mistral, το οποίο θα συμμετέχει στην πολυεθνική διακλαδικική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020».

Τέλος, -σύμφωνα με τον Γάλλο πρέσβη στην Ελλάδα- το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας θα συνεχίσει να βρίσκεται στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, προαναγγέλοντας τη μόνιμη παρουσία μίας φρεγάτας FREMM. Όπως τόνισε «στεκόμαστε στο πλάι όλων των εθνών που υπερασπίζονται τα δίκαιά τους», όπως οι Έλληνες και οι Κύπριοι.