Πολιτική
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2007 17:08

Φραστικό επεισόδιο Β. Μαγγίνα - Θ. Πάγκαλου στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό

Οξύνθηκαν τα πνεύματα σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό, όταν ο υπουργός Απασχόλησης κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τα ελλείμματα των Ταμείων.

Τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την αναφορά του υπουργού, ακολούθησε έντονο φραστικό επεισόδιο, μεταξύ του κ. Μαγγίνα και του Θεόδωρου Πάγκαλου.

«Τον κακό σου τον καιρό. Έτσι να φωνάζεις στο χωριό σου», σχολίασε ο κ. Πάγκαλος για να λάβει την απάντηση του κ. Μαγγίνα : «Είσαι υβριστής. Για το χωριό μου είμαι υπερήφανος».

Συμπληρώνοντας ο υπουργός Απασχόλησης είπε: «Θα ήθελα να συστήσω στους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ, τις απόψεις των οποίων σέβομαι και εκτιμώ και θεωρώ ότι είναι επικοδομητικές, να τις περιλάβουν με μια αυτοσυγκράτηση».

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μανώλης, σημείωσε ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον ίδιο να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης από την πενταετία στη δεκαετία και με αφορμή τα όσα ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης πρόσθεσε χαρακτηστικά : «Αν η κυβέρνηση αυτά που λέει τώρα, ισχύουν, και τα έλεγε από την αρχή, σήμερα θα ήταν εδώ και ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, παρέδωσε στα μέλη της Επιτροπής ψήφισμα της Ένωσης Συντακτών και κάλεσε την κυβέρνηση να μην πειράξει, τα υγιή ταμεία.

«Τα ταμεία μας χτίστηκαν λιθαράκι - λιθαράκι από το 1914. Για να είναι νοικοκυρεμένα και υγιή δούλεψαν πολλές γενιές. Πρέπει να μην ενοποιηθούν και να ισοπεδωθούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σόμπολος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη που έκανε η ΕΣΗΕΑ μετά από σχετικό αίτημα του πρώην υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, το Ταμείο έχει προοπτική βιωσιμότητας άνω των 40 ετών.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ κ. Κυριαζής τόνισε ότι ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων επιβραβεύει τις ανασφαλείς και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, ενώ τάχθηκε υπέρ των κινήτρων για παραμονή στην εργασία μετά την σύνταξη.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης πρότεινε να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση των μισθωτών από τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ, ζήτησε να δοθεί και στον ΟΑΕΕ το 1% του ΑΕΠ που δίδεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ΙΚΑ.