Πολιτική
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2007 18:16

ΚΚΕ: Σκληρή αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης

«Οι θέσεις της κυβέρνησης για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, την αύξηση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης και των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών συνιστούν σκληρή αντεργατική επίθεση. Αποτελούν εφαρμογή του "νόμου Ρέππα", με προσθήκες προς το χειρότερο», επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή όσα ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης.

Όπως επισημαίνεται, «η κυβέρνηση δεν επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, αλλά στοχεύει στη δραστική περικοπή των επαγγελμάτων που εντάσσονται σ’ αυτά».

Παράλληλα το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τους όρους «προαιρετική» και «με κίνητρα» παραμονή στην εργασία, συγκαλυμμένη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 68 χρόνια, έναντι των 67 που πρόβλεπε ο «νόμος Ρέππα».

Επίσης, σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η πρόταση καθιέρωσης του δικαιώματος αναγνώρισης πλασματικού χρόνου για κάθε παιδί στις εργαζόμενες μητέρες, ενώ παρουσιάζεται ως μέτρο υπέρ της μητρότητας, χρησιμοποιείται για να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών και ειδικά αυτών που έχουν ανήλικα παιδιά, ώστε να εξισωθούν με αυτά των ανδρών».

Παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την καταβολή αναπηρικών συντάξεων σε μη αναπήρους -που όπως επισημαίνεται, δημιουργήθηκαν με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ- για να επιβάλουν τον περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα ζητεί από τους εργαζομένους να διεκδικήσουν:

-διεύρυνση και όχι κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης για αυτά τα επαγγέλματα στα 50 για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες.

- καμία αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες με κατώτερη σύνταξη 1120€.

- δικαίωμα στα νέα ζευγάρια να αποκτούν παιδί στο χρόνο που επιθυμούν, διασφαλίζοντας το δικαίωμά τους στη σταθερή εργασία, στο εισόδημα, στην κοινωνική ασφάλιση και στις δωρεάν κοινωνικές παροχές.