Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δύο κύριες προτεραιότητες: να συμβάλει με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τις επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας στη μείωση των μεταναστευτικών ροών και να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, είπε από τη Σάμο ο υπουργός, Νότης Μηταράκης.
Στη Σάμο βρέθηκε εκ νέου τη Δευτέρα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά και τις επισκέψεις του σε Λέρο και Κω το Σαββατοκύριακο, επίσης για το μεταναστευτικό.
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Πανουράκη, και τους δημάρχους Ανατολικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο, και Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρο Λυμπέρη, ο υπουργός δήλωσε πως τήρησε την υπόσχεσή του από την προηγούμενη επίσκεψή του στο νησί και ξαναβρέθηκε εντός 10 ημερών στη Σάμο, για να συμμετάσχει στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και να συζητήσει για τη μεταναστευτική κρίση.
Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε πως το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δύο κύριες προτεραιότητες: να συμβάλει με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τις επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, «κάτι που αποτελεί σημαντικό μας στόχο για το 2020. Επίσης, στόχος μας είναι να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες» είπε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, συζητήθηκε και η ανάγκη το νέο ΚΥΤ που δημιουργείται στη Σάμο να λειτουργήσει με ασφάλεια και για τους διαμένοντες σε αυτό, αλλά και για τους κατοίκους του νησιού, από τους οποίους ζήτησε να επιτρέψουν «να εφαρμόσουμε τη νέα διαδικασία ασύλου, που ήδη από χθες εφαρμόζεται στην Κω, με την κράτηση όσων εισέρχονται στη χώρα μας για 25 ημέρες, μέχρι να ολοκληρώνεται η διαδικασία ασύλου. Να είναι επαρκές, ώστε να μας βοηθήσει στον περιορισμό των ροών και, επίσης, να μας επιτρέψει να κάνουμε τις επιστροφές προς την Τουρκία».
Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως παραμένει η θέση της κυβέρνησης για μηδενική μόνιμη παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα. Όπως σημείωσε, αυτά τα κέντρα θα έχουν στόχο να εξετάζουν τα θέματα ασύλου και, από εκεί και πέρα, όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να μεταφέρονται στην ενδοχώρα κι όσοι δε δικαιούνται, να επιστρέφονται στην Τουρκία.
Ο υπουργός συμμετείχε σε ανοικτή συζήτηση με τον πρόεδρο και τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας Μυτιληνιών, περιοχή όπου κατασκευάζεται το νέο ΚΥΤ.
Τέλος, έλαβε μέρος και στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ανατολικής Σάμου, όπου και επανέλαβε ότι προτεραιότητες του υπουργείου αποτελούν ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών μέσω των μαζικών επιστροφών, των νέων διαδικασιών ασύλου και της καταπολέμησης των δικτύων διακινητών, αλλά και η μείωση των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία.