Περιβάλλον
Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020 00:12

Κ. Χατζηδάκης: Πρωτοβουλίες για τους Δασικούς Χάρτες - Μέτρα για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου

«Αυτή η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητά της την προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος της ιδιοκτησίας» τόνισε ο ΥΠΕΝ, Κ. Χατζηδάκης, στο 37ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ. Προανήγγειλε ότι εντός του ερχόμενου Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο και θα τεθεί προς ψήφιση τον Μάρτιο ν/σ για μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών θεμάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, και στους δασικούς χάρτες.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητά της την προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος της ιδιοκτησίας» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο 37ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Αναλύοντας τους άξονες πολιτικής του υπουργείου για την ακίνητη περιουσία, προανήγγειλε ότι εντός του ερχόμενου Φεβρουαρίου θα έρθει προς παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο και προς ψήφιση τον Μάρτιο σχετικό νομοσχέδιο για μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών θεμάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, και στους δασικούς χάρτες. Ο υπουργός συνδύασε το ζήτημα των δασικών χαρτών με τις χιλιάδες περιπτώσεις διεκδικήσεων του Δημοσίου από ιδιώτες.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, «θα προσπαθήσουμε ριζικά, σοβαρά και ουσιαστικά να αντιμετωπίσουμε και αυτό το θέμα που αφορά και στους δασικούς χάρτες. Άλλωστε, για το 55% της χώρας έχουν υποβληθεί 170.000 αντιρρήσεις και την τελευταία διετία έως σήμερα έχουν εξετασθεί οι 10.000. Εάν αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν ως έχουν, οι αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών θα ολοκληρωθούν σε 27 χρόνια. Ταυτόχρονα, προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία ότι ακόμη και αν γίνει δεκτές οι αντιρρήσεις των ιδιοκτητών, θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι αντιρρήσεις σε όλη την περιφέρεια όπου ανήκουν τα ακίνητά τους.  Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και θα αλλάξουν με νομοσχέδιο. Λέμε ναι στην πραγματική προστασία των δασών, όχι στους δογματισμούς και τη γραφειοκρατική στενοκεφαλιά» υπογράμμισε.

Κτηματολόγιο: Στο 72% η συλλογή δηλώσεων

Σχετικά με το Κτηματολόγιο, ο υπουργός σημείωσε ότι η συλλογή δηλώσεων στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία έγκαιρης υποβολής έχει ξεπεράσει το 72%, ενώ ο συμβατικός στόχος ήταν 55%. Πλέον, η ολοκλήρωση της εμπρόθεσμης συλλογής δηλώσεων καλύπτει το 93% της χώρας. Αναφορικά με τα πρόστιμα, διευκρίνισε ότι είναι απόφαση του υπουργείου να μην ενεργοποιηθούν αμέσως, αλλά πάντως εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, καλώντας τους πολίτες να σπεύσουν να δηλώσουν τις περιουσίες τους.

Αυθαίρετα - Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου/διαμερίσματος

Για τα αυθαίρετα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο ψηφισμένο νομοσχέδιο του υπουργείου και τόνισε ότι με αυτό δίνεται μια σφαιρική ρύθμιση πενταετούς διάρκειας για όλα, εκτός από τα αυθαίρετα που κτίστηκαν μετά την 27η Ιουλίου του 2011. Υπενθύμισε ότι η 30ή Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τα αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις -«κατηγορίας 5»- και ότι τα συγκεκριμένα δεν θα μπορούν έκτοτε να τακτοποιηθούν. Μίλησε και για την επόμενη ημέρα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, θυμίζοντας την προσαύξηση στα πρόστιμα κατά 20% για το πρώτο έτος και κατά 5% για κάθε έτος καθυστέρησης, συνδέοντας όλη τη ρύθμιση με την ψηφιακή απεικόνιση βάσης δεδομένων των ακινήτων που είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων.

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε, επίσης, ότι με υπουργική απόφαση θα ρυθμιστούν τα όποια εκκρεμή ζητήματα για τις διηρημένες ιδιοκτησίες, λαμβάνοντας υπόψιν τις απόψεις της ΠΟΜΙΔΑ.

Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα του ΥΠΕΝ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ο στόχος του ποσοστού εξοικονόμησης ενέργειας άνω του 38% στην τελική κατανάλωση μέχρι το 2030 σημαίνει την ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κτηρίων ανά έτος. Για την επίτευξή του, ο σχεδιασμός προβλέπει αύξηση στα κονδύλια ενεργειακής αναβάθμισης 3,5 φορές πάνω. Αυτό σημαίνει ότι έναντι του 1 δισ. ευρώ που δόθηκε στην επταετία μέχρι σήμερα, οι δράσεις του ΥΠΕΝ εφεξής θα αφορούν στα  500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Όπως είπε, η χρηματοδότηση θα γίνεται με:

  • Απευθείας ενισχύσεις των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών
  • Χαμηλότοκα και μηδενικού επιτοκίου τραπεζικά δάνεια
  • Αποτελεσματικές φορολογικές εκπτώσεις
  • Επιπλέον κίνητρα για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, όπως π.χ. με τις εταιρείες ESCOs (EnergyServiceCompanies).

Ο ΥΠΕΝ σημείωσε πως ήδη έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» με προϋπολογισμό 275 εκατ. ευρώ και την ένταξη σχεδόν 23.000 νοικοκυριών, ενώ έχουν προγραμματισθεί άλλες τρεις δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης:

  • Εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις
  • Το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για τα δημόσια κτήρια
  • Μια ακόμη φάση του προγράμματος «Εξοικονομώ».

«Είναι ένα καλό νέο για το περιβάλλον. Ένα καλό νέο για την οικοδομή. Και κυρίως ένα καλό νέο για τα νοικοκυριά, καθώς θα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά πάνω από μισό εκατομμύριο κατοικίες μέχρι το 2030» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.