Κορυφώνεται σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο που επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική. Με δεδομένες τις θέσεις που έχουν διατυπώσει τα κόμματα, το εκλογικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση δεν θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται, με βάση το Σύνταγμα, προκειμένου να έχει άμεση εφαρμογή ο νέος εκλογικός νόμος. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές θα διενεργηθούν με την απλή αναλογική.
Κορυφώνεται σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο που επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική.
Με δεδομένες τις θέσεις που έχουν διατυπώσει τα κόμματα, το εκλογικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση δεν θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται, με βάση το Σύνταγμα, προκειμένου να έχει άμεση εφαρμογή ο νέος εκλογικός νόμος. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν (σ.σ. η κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας), θα διενεργηθούν με την απλή αναλογική που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο επίκεντρο της συζήτησης που είναι σε εξέλιξη στη Βουλή βρίσκονται όχι μόνο το μπόνους στο πρώτο κόμμα και η μεταχείριση των συνασπισμών των κομμάτων, αλλά και τα περί διενέργειας διπλών εκλογών.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι με τον εκλογικό νόμο που ψηφίζεται σήμερα επιδιώκει να κυβερνηθεί ο τόπος την επομένη των εκλογών, ξεκαθαρίζει εγκαίρως τους όρους του εκλογικού ανταγωνισμού και αποτρέπει καιροσκοπικούς συνασπισμούς. «Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Θα γίνουν, ναι, με απλή αναλογική, και αν δεν συμφωνήσουμε, τότε θα κρίνουμε τι θα γίνει παραπέρα», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θοδωρής Λιβάνιος.
Την ίδια ώρα, όμως, δεκάδες βουλευτές της Ν.Δ., που έλαβαν τον λόγο στη Βουλή, επέκριναν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «απεργάζεται από τώρα τον εφιάλτη της ακυβερνησίας, ο οποίος όμως θα αποτραπεί με την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής».
«Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Θα κληθεί, λοιπόν, εκείνη τη στιγμή ο κ. Τσίπρας να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα. Αν και πάλι δεν είναι το πρώτο κόμμα, δέχεται και δεσμεύεται ότι αυτός που θα βγει πρώτος θα είναι πρωθυπουργός;», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή βουλευτή της Ν.Δ. χθες βράδυ στη Βουλή, λίγο μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα που είχε επισημάνει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.
«Η κυβέρνηση βάζει από την πίσω πόρτα τη συζήτηση των διπλών εκλογών, επειδή δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα της» αντέτειναν πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι στις επόμενες εκλογές θα έχει έρθει «η ώρα των ιστορικών αποφάσεων για το Κίνημα Αλλαγής» και πως με την απλή αναλογική «θα προκύψει κυβέρνηση κοινωνικής πλειοψηφίας και συνεπώς δεν θα καεί η απλή αναλογική αλλά η Ν.Δ.».
Το ίδιο το Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία πως «προϊδεάζει ότι ετοιμάζει καταστρατήγηση του Συντάγματος, διότι αρνείται, εκ των προτέρων, να συμμορφωθεί με το άρθρο 37 του Συντάγματος, που ωθεί τα κόμματα να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτήν τη δυνατότητα η ΝΔ την υπονομεύει από τώρα».
Η Ελληνική Λύση είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που θα ψηφίσει υπέρ του εκλογικού νόμου. Αυτό θα πράξει επειδή, όπως δηλώνει, «προτάσσει το εθνικό συμφέρον από το κομματικό». Το κόμμα έχει δεχθεί σφοδρά πυρά ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί τον κ. Βελόπουλο ότι «με το σημερινό "ναι", χαρίζει έδρες στη δεξιά πολυκατοικία και τα ανταλλάγματα θα φανούν στο μέλλον».
Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι καταψηφίζει τον εκλογικό νόμο και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με τον εκβιασμό των διπλών εκλογών επαναφέρει το μπόνους». «Η κυβέρνηση εκβιάζει ότι δεν θα συγκροτήσει κυβέρνηση -ακόμη και αν μπορεί- με άλλο κόμμα, μόνο και μόνο για να επαναληφθούν οι εκλογές με τον δικό της πιο καλπονοθευτικό νόμο», καταγγέλλει και κατηγορεί τη ΝΔ ότι «το μόνο που καταφέρνει είναι να δίνει πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ για να υψώνει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τα περί κυβέρνησης συνεργασίας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, νομίζοντας ότι κάποιοι θα τσιμπήσουν το δόλωμα».
«Και με απλή αναλογική μια χαρά θα μπορούσαν να συνεργαστούν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ γιατί μοιάζουν», υπογραμμίζει από την πλευρά του το ΜέΡΑ25.
Πηγή: ΑΜΠΕ