Πολιτική
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2007 14:22

Στη Βουλή σε δύο εβδομάδες το σχ/ν για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών

Το νομοσχέδιο για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/29/1445415.htm παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης. Όπως είπε ο υπουργός, το σχέδιο νόμου θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός των προσεχών δύο εβδομάδων, με στόχο τέλη Ιανουαρίου να κατατεθεί στην ολομέλεια. Με το σχ/ν, τόνισε, ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο και οχυρώνεται η χώρα απέναντι στο φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας, που, όπως είπε, αποτελεί μορφή του οργανωμένου εγκλήματος.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λιάπης, τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται με το σχέδιο νόμου αφορούν καταρχάς στη διοικητική διάρθρωση του υπουργείου Πολιτισμού. Συστήνεται δηλαδή μια υπηρεσιακή μονάδα σε επίπεδο Διεύθυνσης με τίτλο «Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών». Σκοπός είναι η καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας, ιδίως με την αναζήτηση, την τεκμηρίωση και την διεκδίκηση κινητών μνημείων -αντικειμένων τα οποία είναι προϊόντα κλοπής, λαθρανασκαφής ή παράνομης διακίνησης στο εσωτερικό ή το εξωτερικό. Η συγκεκριμένη Διεύθυνση θα υπάγεται στην Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και όχι απευθείας στον υπουργό Πολιτισμού.

Επίσης, σε οργανωτικό επίπεδο, κρίνεται απαραίτητη η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η δημιουργία διαρκώς ενημερωμένων βάσεων δεδομένων, η απόκτηση και αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών, η παρακολούθηση αγοραπωλησιών και δημοπρασιών στην παγκόσμια αγορά, η ενασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού και η παροχή πρόσφορης νομικής τεκμηρίωσης.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε την ανάγκη ευελιξίας της κεντρικής Διοίκησης και συνεργασίας της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΠΟ με τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές της χώρας, καθώς και τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων κρατών.

Επιπρόσθετα στο σχ/ν περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει τον ορισμό Εισαγγελέα Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών. Έργο του θα είναι να διευθύνει και να εποπτεύει όλη την προανακριτική διαδικασία καθώς και να ασκεί την ποινική δίωξη για τα αδικήματα που σχετίζονται με την προσβολή των πολιτιστικών αγαθών.

Έμφαση δόθηκε και στη διεθνή δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων. Όπως διευκρίνισε ο κ. Λιάπης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όπως είχε ανακοινωθεί από πρώην υπουργό Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη, τα ελληνικά δικαστήρια προβλέπεται να έχουν αποκλειστική διεθνή δικαιοδοσία να εκδικάζουν διαφορές που αναφέρονται σε θέματα κυριότητας, νομής και κατοχής κινητών μνημείων κατά την έννοια του νόμου 3028/2002. Βάσει όμως σχετικής τροποποίησης, υπάρχει πλέον πρόβλεψη να διώκονται και να τιμωρούνται τέτοιου είδους αδικήματα σύμφωνα με τους ελληνικούς ποινικούς νόμους ακόμα και στην περίπτωση που η εγκληματική δραστηριότητα έλαβε χώρα στην αλλοδαπή.

Τέλος, προβλέπεται η συγκρότηση Διυπουργικής Επιτροπής για τον συντονισμό Πολιτικών επί θεμάτων προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Επιτροπή θα αποτελείται από τους:

• Υπουργό Πολιτισμού ως πρόεδρο, με αναπληρωτή τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού,

• τον Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και αποκέντρωσης ως μέλος, με αναπληρωτή τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίας Τάξης και τον

• Υπουργό Δικαιοσύνης ως μέλος, με αναπληρωτή τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Eπίσης, όπως έκανε γνωστό ο κ. Λιάπης, στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών προβλέπονται διατάξεις για την άρση του απορρήτου σε σχέση με εγκλήματα σχετικά με την αρχαιοκαπηλία, καθώς και διατάξεις για την πάταξη της κιβδηλείας, η οποία συνιστά μία μορφή απάτης που θίγει τόσο τα άτομα μεμονωμένα όσο και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Τέλος με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού είναι δυνατόν να απονέμεται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εύφημος μνεία σε όποιον συμβάλλει στην ανάκτηση μνημείων, ή στην πρόληψη και καταπολέμηση αδικημάτων που αφορούν στην αρχαιοκαπηλία.