Πολιτική
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2007 14:32

Μήνυμα Κ. Καραμανλή προς διαφωνούντες

Μήνυμα προς τους διαφωνούντες έστειλε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση επιβεβλημένη, λέγοντας πως είναι ανεύθυνο να μεταθέτουμε το πρόβλημα στο μέλλον για κομματικά οφέλη. Κεντρικός στόχος είναι ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε ο Γ. Αλογοσκούφης. Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων. Εντονη κριτική από το ΠΑΣΟΚ.

Κοινός γνώμονας στην πορεία προόδου της χώρας, είναι η δημιουργική συνεργασία υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών. «Δεν είναι τυπική διαδικασία. Είναι ουσία. Και είναι υποχρέωση». Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους διαφωνούντες κυβερνητικούς βουλευτές.

«Στην πορεία αυτή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ο σύνδεσμος κυβέρνησης και κοινωνίας. Όλες και όλοι μαζί εκφράζουμε τη δύναμη της κοινωνίας, που απαιτεί να συγκρουόμαστε με τα προβλήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: « Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά έχουμε υποχρέωση να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Έχουμε υποχρέωση να αλλάξουμε τα πράγματα που ταλαιπωρούν, που πικραίνουν τους πολίτες. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Όλες και όλοι μαζί, συγκροτούμε μια δυνατή γροθιά απέναντι στα προβλήματα του τόπου μας».

«Αυτό είναι το χρέος μας. Και στο χρέος αυτό είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε, με συνέπεια και με υπευθυνότητα. Με βούληση διαλόγου, αλλά και αποφασιστικότητα. Με σύνεση, αλλά και με τόλμη. Με σίγουρα και σταθερά βήματα. Αυτή είναι η πολιτική επιλογή μας. Και είναι επιλογή ευθύνης και προοπτικής», κατέληξε ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του.

«Αναγκαία και επιβεβλημένη» η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού

Aναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα του Ασφαλιστικού, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση πράξη ευθύνης απέναντι σ’ ολόκληρη την κοινωνία, αναγκαία και επιβεβλημένη.

Όπως είπε, από την προεκλογική κιόλας περίοδο η ΝΔ είχε ανακοινώσει τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινείτο η κυβέρνηση.

Είναι ανεύθυνο να μεταθέτουμε το πρόβλημα στο μέλλον για κομματικά οφέλη, η απάθεια είναι πράξη εχθρική, ευθύνη μας είναι να παραδώσουμε ένα σύστημα απαλλαγμένο απο τις παθογένειες, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής έθεσε τα ερωτήματα: το ασφαλιστικό χαρακτηρίζεται ή όχι απο αδικίες και στρεβλώσεις σε βάρος των πολλών; Οδηγείται ή όχι σε πλήρες αδιέξοδο; Κινδυνεύουν ή όχι να πνιγούν οι ασθενέστεροι;

Και συνέχισε λέγοντας ότι χρειάζονται αλλαγές. Και για να γίνει πιο δίκαιο απαιτείται μία μακροχρόνια διαδικασία.

Ασκησε παράλληλα δριμύτατη κριτική σε όσους αρνούνται το διάλογο ή θέτουν όρους και προϋποθέσεις. «Κανείς δεν έχει την αποκλειστικότητα στην κοινωνική ευαισθησία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για βαθύτατα συντηρητική αντίληψη από πλευράς όσων αρνούνται το διάλογο.

«Οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται από ορισμένες πλευρές, η απολυτότητα, οι υπερβολές, οι προφάσεις προδίδουν άρνηση διαλόγου. ¶ρνηση στην επίλυση προβλημάτων. ¶ρνηση των δικαιωμάτων για τους πολλούς. Και αυτό είναι αντικοινωνικό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι κραυγαλέα αντιλαϊκή θέση. Είναι βαθιά συντηρητική στάση. Είναι η πιο άδικη, η πιο ακραία αντιδραστική πολιτική».

«Επιδιώκουμε -τόνισε- την διαμόρφωση της μέγιστης κοινής συνισταμένης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου. Επιζητούμε κάθε καλή πρόταση. Αυτή είναι η στρατηγική που αυξάνει τα οφέλη για όλους».

Επίσης, επεσήμανε πως «η μεταρρυθμιστική στρατηγική δεν αφορά τους λίγους. Είναι διαδικασία που μετριέται μέσα από το όφελος. Η μεταρρύθμιση είναι υπόθεση όλων».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως «η χώρα μας διασφάλισε και διασφαλίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά είναι γεγονός πως σηκώνει πολλά από τα βάρη του παρελθόντος. Η Ελλάδα καλείται να επιταχύνει το βηματισμό της και να δώσει οριστικές λύσεις στα προβλήματα που δημιούργησε το παρελθόν».

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τις αντιλήψεις συντηρητισμού που καταδικάζουν τους νέους και τις επόμενες γενιές.

Γ. Αλογοσκούφης: Στόχος ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα

Κεντρικός στόχος και ανάγκη της κοινωνίας είναι ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, στην ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Μιλώντας εκτός κειμένου ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν είναι λύση η προσφυγή στη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό και μόνο. Κατ' αυτόν τον τρόπο η ίδια η κοινωνία θα χρηματοδοτεί και τον προϋπολογισμό και το ασφαλιστικό. Είναι υπεκφυγή να λέμε ότι το ασφαλιστικό θα λυθεί με αυξημένη χρηματοδότηση, είπε ο υπουργός Οικονομίας.

Απαντώντας στις επικρίσεις της ΓΣΕΕ για ασυνέπεια του κράτους στη χρηματοδότηση του ΙΚΑ ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση με το νόμο 2290 για το ΙΚΑ, υλοποιείται πλήρως όπως προβλέπει ο νόμος. Το 2008 το 1% του αναθεωρημένου πλέον ΑΕΠ θα χρηματοδοτεί το ΙΚΑ, είπε ο υπουργός κατηγόρησε τη ΓΣΕΕ για το ότι δεν προσήλθε στο διάλογο μετά την πρώτη συζήτηση.

ΓΣΕΕ

Mιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, εξέφρασε την αντίθεσή του στην ενοποίηση των πλεονασματικών ταμείων. Η ενοποίηση αυτή, τόνισε, δεν έχει νόημα από τη στιγμή που αυτά μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα τα επόμενα πενήντα χρόνια και επισήμανε ότι για να επιτευχθεί η ενοποίηση των ταμείων πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επάρκειας της χρηματοδότησής του.

Ο κ. Παναγόπουλος πρότεινε να δημιουργηθεί «κουμπαράς» με κοινωνικούς πόρους για τις επόμενες γενιές και μεταξύ άλλων πρότεινε να μεταφερθούν σ' αυτόν τον «κουμπαρά», τμήμα των κερδών των δημοσίων επιχειρήσεων, τμήμα του ποσού από τις αποκρατικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, πρότεινε να επιβληθεί έκτακτη ειδική επιβάρυνση στα υψηλά εισοδήματα, καθώς και έκτακτη φορολόγηση των διανεμομένων κερδών των επιχειρήσεων.

AΔΕΔΥ

Στη δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, τόνισε πως δεν υπάρχει ανοχή και αντοχή των εργαζομένων στις λύσεις που φαίνεται να προτείνει η κυβέρνηση.

Ο κ. Παπασπύρος έκανε λόγο για πολύ δύσκολη συγκυρία για τους εργαζόμενους. Είναι μια πραγματικότητα, που όπως φαίνεται από τον προϋπολογισμό ο οποίος δεν διαρθρώνει αναπτυξιακή δυναμική ,θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο για τους εργαζόμενους, παρατήρησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, σημειώνοντας ότι από .τα στοιχεία του προϋπολογισμού προκύπτει μείωση των μισθών και των συντάξεων και καθήλωση των κοινωνικών δαπανών που θα έχει συνέπεια την ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων.

ΓΣΕΒΕΕ

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, ζήτησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον απο την κυβέρνηση στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στο ασφαλιστικό τους ταμείο.

Όπως επεσήμανε, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι μικρομεσαίοι είναι ο κοινωνικός ιστός του μεσαίου χώρου, ενώ σημείωσε πως αυτή τη στιγμή καλύπτονται απο πλευράς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης 1.211.000 μέλη. Το ταμείο των μικρομεσαίων βουλιάζει, είπε ο κ. Ασημακόπουλος και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Οταν μας έριξαν στη θάλασσα της ενοποίησης, μας υποσχέθηκαν σωστικά μέτρα, αλλά οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν».

Στο ίδιος ύφος ο κ. Ασημακόπουλος ζήτησε «να εισβάλει το κράτος στο άβατο των Ζωνιανών του ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς προσυνεννόηση» και κάλεσε την κυβέρνηση να πατάξει τις αιτίες των κακώς κειμένων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υποστήριξε ότι αν υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός για τις μικρές επιχειρήσεις, θα σταματούσε ο κατήφορος της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και πρότεινε να ενσωματωθεί στην κυβέρνηση η αρχή που επιβάλλει «να σκεπτόμαστε τους μικρούς πριν νομοθετήσουμε».

ΣΕΒ

Eπιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και διέξοδο από τη μεταρρυθμιστική φοβία (όπως χαρακτηριστικά είπε) ζήτησε στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναγνώρισε ότι τα επιτεύγματα της οικονομίας τα τελευταία χρόνια είναι δεδομένα, ωστόσο σημείωσε πως είναι μεγάλες οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση.

Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας δεν είναι εύκολη, προειδοποίησε ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε ότι το αντίδοτο είναι η συντονισμένη αντεπίθεση με την επιτάχυνση των αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

«Δεν θα πάμε μπροστά εάν δεν κόψουμε το γόρδιο δεσμό του ασφαλιστικού με μια συνολική αντιμετώπιση και συνεχίσουμε να κινούμαστε με εμβαλωματικές προτάσεις. Ο κόσμος της εργασίας και των επιχειρήσεων μπορεί να συνεισφέρει ώστε το ασφαλιστικό να πάψει να είναι πρόβλημα και να γίνει λύση για το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων», παρατήρησε ο κ. Δασκαλόπουλος.

«Είμαστε σε περίοδο σκληρής ανταγωνιστικής αναμέτρησης μέσα στο διεθνές περιβάλλον, ανέφερε ακόμη και πρόσθεσε ότι η επιβίωση της χώρας σε αυτό το καινούργιο περιβάλλον απαιτεί προσαρμογή της οικονομίας με εξωστρεφή ανταγωνιστικότητα.

ΕΣΕΕ

Tέλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Εμπόρων Δημήτρης Αρμενάκης ανέφερε ότι η πρόκληση και η ευκαιρία που δίνεται στη χώρα μας είναι να μεταβληθεί σε μια οικονομικη περιφερειακή δύναμη.

Ως παράδειγμα ανέφερε τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, τα οποία όπως είπε, αντιμετωπίζονται σαν πολύφερνες νύφες από τα διεθνή κεφάλαια, κυρίως της Ασίας. «Εάν όμως δεν προχωρήσουμε τότε κινδυνεύουμε να μας μείνουν σαν γεροντοκόρες στο ράφι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρμενάκης

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, τόνισε ότι απαιτεί μεγάλη μεταρρύθμιση και θέλει συνεχή φροντίδα. Ωστόσο όπως υπογράμμισε, ασφαλιστική μεταρρύθμιση που να εξασφαλίζει μακροχρόνια επιβίωση και να επιφέρει βελτίωση της ζωής των πολλών, δεν μπορεί να γίνει χωρίς να θιγούν τα συντεχνιακά συμφέροντα των λίγων.

Δριμεία κριτική από το ΠΑΣΟΚ

«Πρώτη υποχρέωση για όλους όσους αισθάνονται ότι πρέπει να δοθεί μια αποτελεσματική προοδευτική και εφαρμόσιμη λύση στο ασφαλιστικό μας πρόβλημα, είναι να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης και ενδεχομένως και η ίδια η κυβέρνηση».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τους αρμόδιους τομεάρχες του κόμματος για το Ασφαλιστικό.

Ο κ. Πάγκαλος επέκρινε έντονα την κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της σε ό,τι αφορά το σχετικό διάλογο, τον οποίο χαρακτήρισε μονόλογο, ενώ την κατηγόρησε πως προσήλθε και παρέμεινε μέχρι το τέλος του διαλόγου, χωρίς ούτε μία φορά να προσκομίσει γραπτές, σαφείς και δεσμευτικές προτάσεις για οποιαδήποτε απ’ τις πλευρές του ασφαλιστικού προβλήματος.

«Ήταν πρόδηλη η πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε “λαγούς”, Ινστιτούτα Δημοσκόπησης για την κρυφή της ατζέντα, την οποία ούτε μία στιγμή δε θέλησε να ομολογήσει» πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.