Απόψεις
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 11:00

Το κλίμα και το χρήμα

«Είναι επικεφαλής οικονομολόγος; Ποια είναι; Έχω μπερδευτεί. Αφού πάει και σπουδάσει οικονομικά στο κολέγιο, τότε μπορεί να έρθει και να το εξηγήσει και σε μας» για τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

«Είναι επικεφαλής οικονομολόγος; Ποια είναι; Έχω μπερδευτεί. Αφού πάει και σπουδάσει οικονομικά στο κολέγιο, τότε μπορεί να έρθει και να το εξηγήσει και σε μας» για τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. 

Με το δίκιο του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών αξιώνει να υποτάσσεται το κλίμα στο χρήμα, αφού οι ΗΠΑ είναι ρυπογόνο κράτος και αφού οι ρύποι του είναι οι πιο κερδοφόροι για το ίδιο. Αλλά να επιτίθεται στην περιβαλλοντική ακτιβίστρια των 17 Μαΐων, ανυψώνοντας τα οικονομικά στις κορυφές των Ιμαλαΐων; 

Είδαμε πού μας οδήγησαν οι ιδέες των οικονομολόγων ή οι προκαταλήψεις των πολιτικών. Πάθαμε από κακές οικονομικές ιδέες ή  οικονομολόγους που αποδείχθηκαν πολύ πρόθυμοι να απορρίψουν τα οικονομικά τους πρότυπα, όταν αυτά έρχονταν σε σύγκρουση με τις πολιτικές τους ροπές.

Το θέμα είναι ότι όπως τα οικονομικά έχουν πρόσημα ιδεολογικά, έτσι και η κλιματική αλλαγή χωρίζει σε στρατόπεδα πολιτικά. 
Γιατί η απειλή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να αποτελεί ιδεολογικό ζήτημα; Στην Αμερική του Τραμπ χωρίζει με σαφήνεια τη Δεξιά από την Αριστερά ή ό,τι τέλος πάντων αποκαλούν Αριστερά.

Κι όμως, όπως γράφουν οι Times, πριν από 30 χρόνια ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ εκείνη που έλεγε από το βήμα του ΟΗΕ: «Αυτό που κάνουμε τώρα στον πλανήτη, προσθέτοντας με πρωτοφανείς ρυθμούς αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, είναι κάτι καινούργιο. Το πρόβλημα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής μάς αφορά όλους και η δράση θα είναι αποτελεσματική μόνο αν αναληφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο».

Κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι και τα στρατόπεδα πήραν το κοντάκι. Τι κάθονται και μας κανοναρχούν αυτοί οι άσοι; Δεν έχουμε μάτια να δούμε τι γίνεται στην πλάση; Οι προπαγανδιστές δεν αφήνουν τους επιστήμονες να μιλήσουν για τη φάση. 

Ίσως γιατί η επιστήμη δεν αποδέχεται αυθεντίες και αφοριστικές βεβαιότητες. Οι Καρτέσιοι έχουν ταυτότητες. «Για να γίνετε πραγματικοί κυνηγοί της αλήθειας, είναι απαραίτητο -τουλάχιστον για μία φορά στη ζωή σας- να αμφισβητήσετε τα πάντα!»