Κόσμος
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2007 16:14

«Η διένεξη Τουρκίας-Κύπρου απειλεί την αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο»

Η διένεξη Τουρκίας - Κύπρου θέτει σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές δυνάμεις ασφαλείας στο Κόσοβο, εμποδίζοντας τη στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις αποστολές της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στη σερβική επαρχία, προειδοποίησε σήμερα ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε. Όλι Ρεν.

Η προειδοποίηση του Επιτρόπου ήρθε μία μέρα μετά την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας για το μέλλον της υπό απόσχιση σερβικής επαρχίας και ενώ η Ε.Ε. ετοιμάζεται να αναλάβει την ευθύνη της αστυνόμευσης του Κοσόβου από τα Ηνωμένα Έθνη. Στο πλαίσιο αυτό η Ενωση επιδιώκει στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην αποστολή της, που αποτελείται από 1.600 άτομα, και τους 16.000 στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ που παραμένουν στην επαρχία.

Όμως, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, μπλοκάρει τα σχέδια αυτά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κυπριακό βέτο που ισχύει εδώ και καιρό και αφορά τη σύσφιξη των αμυντικών σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας.

«Ας κινηθουμε επιτέλους σ' αυτό το θέμα. Είναι ένα πραγματικό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Βλάπτει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους πολίτες της και εν δυνάμει τους στρατιώτες μας και τους αστυνομικούς μας», παρατήρησε ο Όλι Ρεν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ελσίνκι και απηύθυνε έκκληση στους εκπροσώπους των δύο χωρών:

«Αν υπάρχουν εδώ αντιπρόσωποι από την Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία, παρακαλώ σημειώστε αυτό που λέω και διαβιβάστε το στις πρωτεύουσές σας».

Η στάση της Αγκυρας έχει επηρεάσει και τη συνεργασία ανάμεσα στα 40.000 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και την κατά πολύ μικρότερη αστυνομική αποστολή της ΕΕ, η οποία αριθμεί περίπου 150 μέλη.