Πολιτική
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 13:57

Στ. Πέτσας: Απαντάμε με εθνική αυτοπεποίθηση στις τουρκικές προκλήσεις

«Η Ελλάδα απαντά με εθνική αυτοπεποίθηση στις τουρκικές προκλήσεις και τους λεονταρισμούς» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζεται στη δυνατότητά της να κάνει ό,τι χρειαστεί, στο διεθνές δίκαιο και στις συμμαχίες της.

«Η Ελλάδα απαντά με εθνική αυτοπεποίθηση στις τουρκικές προκλήσεις και τους λεονταρισμούς» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζεται στη δυνατότητά της να κάνει ό,τι χρειαστεί, στο διεθνές δίκαιο και στις συμμαχίες της.

Αναφερόμενος στην επιστολή στήριξης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για «αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πριν από δύο εβδομάδες».

Όπως επισήμανε, στην επιστολή αυτή, «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων, κυρίως, τονίζουν -και μάλιστα δύο φορές στην ίδια επιστολή- ότι ‘παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία της Ελλάδας’».

Επιπλέον, όπως σημείωσε, «τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα «ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο-κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου συνιστούν ένα θετικό πρώτο βήμα για δύο λόγους: Αφενός γιατί  βεβαιώνουν τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μία πολιτική λύση και αφετέρου γιατί επαναλαμβάνουν την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Επισήμανε πάντως ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια της διαδικασίας του Βερολίνου, αλλά και να συμπεριληφθεί και η ίδια στα επόμενα στάδιά της.

Αισιοδοξία για «άνετη» εκλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου στον Προεδρικό θώκο

Εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Πέτσας εξέφρασε την εκτίμηση πως η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου «θα εξασφαλίσει πολύ περισσότερες από τις απαιτούμενες -κατά το Σύνταγμα- 200 ψήφους».

«Η πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να εκλεγεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας με ευρύτατη αποδοχή των πολιτικών δυνάμεων, από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία» ανέφερε.

Είπε επίσης πως η άμεση και χωρίς αλλεπάλληλες ψηφοφορίες ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, θα συνιστά θετική εξέλιξη για τη χώρα, καθώς -πέραν των άλλων- επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει απερίσπαστη το έργο της. Όπως εξήγησε, υπάρχει, ήδη σε προχωρημένο στάδιο μια σειρά νομοσχεδίων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα επισήμανε ο κ. πέτσας:

  • Εντός της εβδομάδας ψηφίζεται ο νέος εκλογικός νόμος.
  • Στις αμέσως επόμενες μέρες δίνεται για δημόσια διαβούλευση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. «Είναι η πρώτη απάντηση στο έκτρωμα Κατρούγκαλου και τις αντισυνταγματικές διατάξεις τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης. Με το νομοσχέδιο αυτό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, μπαίνει οριστικό τέλος σε μια περίοδο που είχαμε μειώσεις συντάξεων και σηματοδοτοτείται η αρχή μιας νέας περιόδου με θετικό αντίκτυπο στις αποδοχές των συνταξιούχων» ανέφερε ο κ. Πέτσας. Επανέλανε ότι με το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά απολύτως μείωση συντάξεων, αλλά προβλέπονται σημαντικές αυξήσεις για όσους έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια εργασίας. Επίσης, όπως είπε, μειώνεται στο 30% η περικοπή σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους -και το τονίζουμε για όλους τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα.
  • Την Παρασκευή εισάγεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομηθεί είναι δύο: Ο ένας αφορά την πρόληψη και ο άλλος τον συντονισμό και διασύνδεση όλων των υπηρεσιών υγείας της χώρας.