Κοινωνία
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020 22:58

Ελλάδα-Γαλλία: Έξι επιχειρησιακά μέτρα για το μεταναστευτικό

Σε έξι συγκεκριμένα μέτρα συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό κατέληξαν τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος και ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Λοράν Νούνιεζ, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Σε έξι συγκεκριμένα μέτρα συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό κατέληξαν τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος και ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Λοράν Νούνιεζ, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Οι δύο άνδρες μάλιστα επισκέφτηκαν και τη δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα, ενώ ο κ. Νούνιεζ επιβεβαίωσε τη βούληση της Γαλλίας να δεχτεί σε 400 αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως είναι κοινό το ενδιαφέρον των δύο χωρών καθώς η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής ενώ η Γαλλία χώρα τελικού προορισμού για τις μεταναστευτικές ροές.

Τα έξι επιχειρησιακά μέτρα

Ειδικότερα, η Γαλλία θα προχωρήσει στην υλοποίηση έξι επιχειρησιακών μέτρων στήριξης προς την Ελλάδα τα οποία θα υλοποιήσει πολύ σύντομα.

1. Η Γαλλία θα υποδεχθεί άμεσα 400 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης. Θα πρόκειται για τις πιο ευάλωτες ομάδες, κυρίως οικογένειες. Στα μέσα Φεβρουαρίου μια ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων θα επισκεφθεί την Ελλάδα για να προετοιμάσει αυτήν την μετεγκατάσταση η οποία επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί από τον Μάρτιο εάν είναι δυνατόν και να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.

2. Το δεύτερο μέτρο αφορά στην ενίσχυση της τεχνικής βοήθειας που παρέχεται στην Ελλάδα στον τομέα διαχείρισης διαδικασιών ασύλου. 24 Γάλλοι εμπειρογνώμονες σε αυτόν τον τομέα θα επισκεφθούν την Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί όπως ζήτησε η Ελλάδα και το διάστημα παρουσίας τους στην Ελλάδα από δύο μήνες που ίσχυε μέχρι τώρα θα πάει στους τρεις ή και τέσσερεις μήνες.

3. Η Γαλλία θα αυξήσει τον αριθμό των Γάλλων αστυνομικών που συμμετέχουν στις αποστολές της FRONTEX στην Ελλάδα, από 176 που ήταν τον περασμένο χρόνο σε 200. 

4. Θα εξεταστεί η δυνατότητα διοργάνωσης ομαδικών πτήσεων για να διευκολυνθούν οι επιστροφές στις χώρες τους των ατόμων που δεν χρήζουν προστασίας πρόσφυγα. Θα πρόκειται για πτήσεις που θα διοργανώνονται από την Γαλλία και την Ελλάδα με την βοήθεια της FRONTEX. 

5. Μέσω της γαλλικής πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα η Γαλλία θα συμβάλλει στην παροχή αδειών επιστροφής στις χώρες τους των ατόμων που δεν χρήζουν προστασίας. Οι άδειες επιστροφής οι λεγόμενες « laisser-passer » παρέχονται από τις προξενικές αρχές των χωρών προέλευσης των μεταναστών οι οποίες αναγνωρίζουν την υπηκοότητα των ατόμων αυτών. Οι άδειες είναι συχνά δύσκολο να αποκτηθούν και –όπως είπε ο κ. Νούνιεζ- προτείνουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αποκτήσει τις άδειες αυτές για κάποιες χώρες με τις οποίες η Γαλλία διατηρεί καλές σχέσεις, τις οποίες θέτουμε στη διάθεση των ελληνικών αρχών ώστε να διευκολύνουμε την κατάσταση αυτή.

6. Το τελευταίο μέτρο που αποφασίστηκε είναι η τοποθέτηση ενός τρίτου αξιωματικού συνδέσμου στα ελληνικά αεροδρόμια στην Αθήνα και όχι μόνο. Η αποστολή των αξιωματικών συνδέσμων της γαλλικής αστυνομίας εναέριων συνόρων που από δύο θα γίνουν τρεις είναι η πραγματοποίηση ελέγχων κατά την επιβίβαση για να αποφεύγονται δευτερογενείς μετακινήσεις. Να αποφεύγεται δηλαδή σε άλλη χώρα της ΕΕ η μετάβαση προσφύγων οι οποίοι δεν χρήζουν προστασίας.

Γ. Κουμουτσάκος: Αλληλεγγύη και αμοιβαία κατανόηση

Ο κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη συνεργασία της, έκανε λόγο για κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών «βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας κατανόησης».

Σε ότι αφορά τα 400 άτομα που θα φιλοξενήσει η Γαλλία, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης είπε πως θα είναι πρόσωπα τα οποία έχουν υψηλό προσφυγικό προφίλ και ευαλωτότητας.

Ο κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε τη Γαλλία για την προσφορά βοήθειας και υπενθύμισε ότι και η Πορτογαλία έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει 1000 αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης.

«Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια ενιαία πολιτική, που να μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη των νέων δεδομένων» είπε ο κ. Κουμουτσάκος και σημείωσε πως Ελλάδα και Γαλλία θα συντονίσουν τις δυνάμεις τους ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης σε επίπεδο ΕΕ. Ένα από τα θέματα αυτά είναι και η διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

«Εμείς, ως Ελλάδα, είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμοστεί πλήρως η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016, διότι είναι δυστυχώς το μόνο εργαλείο που έχουμε αυτήν τη στιγμή στα χέρια μας. Θέλω όμως να τονίσω ότι η συνεργασία της Τουρκίας πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι μέχρι τώρα» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος, χαρακτηρίζοντας αντιπαραγωγικές τις κατά καιρούς απειλές Ερντογάν για ότι θα ανοίξει τις πόρτες για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ.

Λ. Νούνιεζ: Στενή συνεργασία με την Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο κ. Νούνιεζ δήλωσε πως «όταν μια χώρα της ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιου είδους καταστάσεις η έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι απαραίτητη και η Γαλλία αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιό της», υπογραμμίζοντας την «στενή συνεργασία και σχέση εμπιστοσύνης με την Ελλάδα».

«Συμφωνώ με αυτό που είπε ο Υπουργός χρειάζεται ισχυρή επιβεβαίωση της αρχής της υπευθυνότητας και συγχρόνως ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κυρίως προς όφελος των κρατών πρώτης υποδοχής. Θα συνεχίσουμε λοιπόν αυτές τις σημαντικές συζητήσεις για το μέλλον της διαχείρισης του ασύλου, ένα θέμα στο οποίο οι δύο χώρες μας είναι προσηλωμένες» πρόσθεσε ο κ. Νούνιεζ.