Πολιτική
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2007 15:20

Συστάσεις σε υπουργεία και οργανισμούς για τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ

Συστάσεις σε υπουργεία και οργανισμούς του δημοσίου να αποφεύγουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις για προσλήψεις παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ, απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, Γιώργος Βέης, παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής για το 2006. Μαζί με την Εκθεση του 2006 ο κ. Βέης παρέδωσε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής και την Έκθεση του έτους 2004, στην οποία περιλαμβάνεται ανασκόπηση του έργου του ΑΣΕΠ κατά την πρώτη δεκαετία λειτουργίας του.

Σύμφωνα με την Έκθεση για το 2006, οι περισσότερες παρατυπίες στις διαδικασίες της επιλογής προσωπικού (κατά παρέκκλιση του ΑΣΕΠ) εντοπίζονται σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις. Γίνεται μάλιστα λόγος για ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου που όχι μόνο δεν επιλύουν το πρόβλημα των συμβασιούχων, αλλά αντίθετα το οξύνουν. Ήδη 22 τέτοιες περιπτώσεις έχουν σταλεί για πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο.

Ο επικεφαλής του ΑΣΕΠ δήλωσε ότι είναι υπέρ της σωστής προφορικής συνέντευξης, αν και όπως σημείωσε, για το 2006 δεν εγκρίθηκε καμία. Παράλληλα δήλωσε ότι προχωρά το θέμα του τεστ δεξιοτήτων, όπως και το αρχείο υποψηφίων που θα επιταχύνει τις διαδικασίες διαγωνισμών.

«Έχουμε πολλή δουλειά, αλλά ελπίζω ότι τα πάμε καλά και ότι ο κόσμος αναγνωρίζει την προσπάθειά μας», δήλωσε ο κ. Βέης και τονίζοντας ότι οι χρόνοι έχουν βελτιωθεί πολύ, σημείωσε ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις οφείλονται πια στους φορείς και όχι σ’ εμάς.

Σε ερώτηση του προέδρου της Βουλής για το γενικό συμπέρασμα της Έκθεσης, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ τόνισε ότι «θα πρέπει να δούμε από την αρχή όλο το θέμα των διαδικασιών». «Ο μεγάλος αριθμός των νόμων που έχουν εκδοθεί και σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα, πολλές φορές έμμεσα, με το ΑΣΕΠ, μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα για να μπορούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Παρ’ όλα αυτά, ελπίζω ότι σύντομα θα αρχίσουμε να κωδικοποιούμε τη σχετική νομοθεσία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να τη συγκροτήσουμε σε ενιαίο κείμενο», πρόσθεσε.

Στοιχεία του ΑΣΕΠ για το 2006:

- Προέβη στην έκδοση 4.089 αποφάσεων.

- Ολοκλήρωσε για όλους τους διαγωνισμούς (ΑΣΕΠ και φορέων) τις διαδικασίες πλήρωσης 11.819 θέσεων τακτικού και ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 29.412 θέσεων εποχικού προσωπικού.

- Εξέδωσε 15 προκηρύξεις για την πλήρωση 16.401 θέσεων και έλαβε 232.202 αιτήσεις συμμετοχής.

- Κατάρτισε 4 κυλιόμενους πίνακες επιλαχόντων ειδικότητας Νοσηλευτών, που περιλάμβαναν 1.111 υποψηφίους και διέθεσε 237 απ΄ αυτούς στο ΕΣΥ και μονάδες κοινωνικής φροντίδας.

- Δεν ενέκρινε τη διενέργεια συνέντευξης για καμία από τις 397 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων τις οποίες ζήτησαν να καλύψουν 27 φορείς.

- Έλεγξε 226 ανακοινώσεις για την πλήρωση 2.198 θέσεων προσωπικού μερικής απασχόλησης.

- Συνέταξε εκθέσεις απόψεων για 1.271 δικαστικές υποθέσεις, εκτέλεσε 62 αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, απάντησε σε 333 ερωτήματα φορέων και πολιτών και σε 66 βουλευτών.