Κίνηση - αντίβαρο στην μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αλλά και στα τετελεσμένα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Άγκυρα, αποτελεί η επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα. Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού έφθασε εκτάκτως το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα και θα έχει σήμερα στις 13.00 συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το πρωί θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη πως η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση για τη Λιβύη και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία.
Κίνηση - αντίβαρο στην μη συμμετοχή της Ελλάδας στην επικείμενη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αλλά και στα τετελεσμένα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Άγκυρα, αποτελεί η επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα.
Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) έφθασε εκτάκτως το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα και θα έχει σήμερα στις 13.00 συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Θα προηγηθεί συνάντηση του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στις 10.30 το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών. Ήδη ο ΥΠΕΞ είχε μία πρώτη ιδιωτική συνάντηση με τον στρατάρχη το βράδυ της Πέμπτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι.
Η επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ λαμβάνει χώρα λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία αρχίζει να στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη προκειμένου να στηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, αλλά και δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη διάσκεψη της Κυριακής στο Βερολίνο για τη λιβυκή κρίση, στην οποία η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι η Τουρκία θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ’ εφαρμογήν του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμήνυσε σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη πως η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση για τη Λιβύη και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha o κ. Μητσοτάκης τόνισε πως κακώς δεν προσεκλήθη η Ελλάδα στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας. Παράλληλα, σημείωσε πως έχει αποστείλει επιστολές στην Ε.Ε., έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
«Θα πράξω ότι χρειάζεται» αν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως προηγουμένως θα πράξει ότι χρειάζεται για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Πρόσθεσε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί και τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.
Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη βρέθηκαν και στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο κ. Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας επικοινώνησε με τον κ. Δένδια, για να συζητήσουν με αφορμή την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τις σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις της τουρκικής απόφασης. Μάλιστα, οι κ. Δένδιας και Σούκρι προσέθεσαν ότι το γεγονός αυτό θεωρείται εξ ορισμού μια ένδειξη της πρόθεσης παραβίασης των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισαν την ανάγκη να προωθηθεί περαιτέρω η διεθνοποίηση της κρίσης της Λιβύης.
Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας και των χωρών που ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα και τη σταθερότητα της Λιβύης, ενώ την ίδια ώρα διεξάγονται οι προσπάθειες αυτές και συντονίζονται, προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της κρίσης της Λιβύης.
Τέλος, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθεί η πολιτική διαδικασία του Βερολίνου και να καταβληθεί προσπάθεια να καταστεί επιτυχής.
naftemporiki.gr