Ανοιξε στις 4 τα ξημερώματα τις εργασίες της στο Μπαλί η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές με τη συμμετοχή 180 κυβερνήσεων του κόσμου, σε μια στιγμή κατά την οποία οι εκπομπές ρύπων έχουν φθάσει στο ανώτατο σημείο τους.
Η Συνδιάσκεψη η οποία προβλέπεται να διαρκέσει έως τις 14 Δεκεμβρίου φιλοδοξεί να καταλήξει στη σύνταξη ενός προγράμματος για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την παράταση της ισχύος του Πρωτοκόλλου του Κυότο, για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Οι επιστήμονες συνιστούν μείωση στο μισό αυτών των εκπομπών ώστε να αποφευχθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς και για να διατηρηθεί διαζειρίσιμος ο πλανήτης μας.
«Ασπίδα» στην υπερθέρμανση του πλανήτη θα αποτελούσε η προστασία των τροπικών δασών, τονίζουν ο Βρετανός πολυεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον και η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Κενυάτισσα Ουγκαγκάρι Μαθάϊ.
Οι Μπράνσον και Μαθάϊ παρεμβαίνουν με άρθρα τους στη σημερινή έκδοση της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».
Κατά τον κ. Μπράνσον το πιο θετικό στο οποίο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στο Μπαλί, αλλά και συγχρόνως ρεαλιστικό, είναι ο τερματισμός της υλοτομίας στα τροπικά δάση κατ'άμεση εφαρμογή. Επίσης καλεί τις παγκόσμιες κυβερνήσεις να συμφωνήσουν ώστε οι μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες, οι γιγάντιες πολυεθνικές να πληρώσουν για τις εκπομπές αερίου.
Η κ. Μαθάϊ στην οποία απονεμήθηκε το Νόμπελ για την εκστρατεία της να φυτευθούν πολλά εκατομμύρια δέντρα στην Αφρική, για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της ερημοποίησης, τονίζει πως εάν ληφθεί μία απόφαση για την προστασία των μεγάλων δασών του κόσμου, αυτό θα κάνει τη διαφορά στον πλανήτη μας.