Απόψεις
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 17:00

Μία νίκη, 200 χρόνια αγώνα

Η επιλογή του πρωθυπουργού για τον επόμενο ΠτΔ έχει άρωμα γυναίκας, προτείνοντας την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, για το συγκεκριμένο αξίωμα. «Με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα», ήταν η πρώτη δήλωση της κ. Σακελλαροπούλου, μια δήλωση που επαναφέρει στο προσκήνιο το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών και την περιορισμένη παρουσία του γυναικείου φύλου τόσο στο επιχειρείν όσο και στο πολιτικό σκηνικό.

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Βάζοντας τέλος στην αβεβαιότητα και στα σενάρια για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπασε χθες τη μακρά παράδοση επιλογής πολιτικού προσώπου για τη συγκεκριμένη θέση. Μάλιστα, η επιλογή του πρωθυπουργού έχει άρωμα γυναίκας, προτείνοντας την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, για το συγκεκριμένο αξίωμα.

«Με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα», ήταν η πρώτη δήλωση της κ. Σακελλαροπούλου, μια δήλωση που επαναφέρει στο προσκήνιο το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών και την περιορισμένη παρουσία του γυναικείου φύλου τόσο στο επιχειρείν όσο και στο πολιτικό σκηνικό.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σε πρόσφατη έκθεσή του προέβλεπε ότι για να κλείσει η ψαλίδα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο θα χρεισθεί να μεσολαβήσει περίπου ένας αιώνας, ενώ για να επιτευχθεί μισθολογική εξίσωση θα περάσουν πάνω από 200 χρόνια.

Για την ελληνική πραγματικότητα, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε κοινωνίες όπως η ισλανδική -όπου η ψαλίδα των δύο φύλων έχει κλείσει κατά 87,7%- και οι σκανδιναβικές χώρες αποτελεί ακόμη άπιαστο όνειρο. Η Φινλανδία μπορεί, μάλιστα, να υπερηφανευθεί και για τη νεώτερη πρωθυπουργό στον κόσμο, τη μόλις 34 ετών Σάνα Μαρίν.

Η υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, πέραν του συμβολισμού, θα μπορούσε να είναι ένα ουσιαστικό βήμα γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χώρες χάνουν πλούτο 160 τρισ. δολαρίων εξαιτίας των μισθολογικών διαφορών σε άνδρες και γυναίκες, ένα ποσό που αναλογεί σε 23.620 δολάρια για κάθε πολίτη 141 χωρών σε έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όσο για την υποψηφιότητα αυτή καθαυτή, δεν μπορεί κανείς να πει εάν η κ. Σακελλαροπούλου, που χαίρει σεβασμού και εκτίμησης και είναι αποδεκτή σχεδόν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, θα αποτελέσει το κατάλληλο πρόσωπο για την κατάλληλη θέση. Πρόκειται όμως, για μια έστω συμβολική, νίκη της σύγχρονης Ελληνίδας στον αγώνα της να σπάσει τη «γυάλινη οροφή».