Στη Βεγγάζη μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προκειμένου να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εν όψει της διάσκεψης στο Βερολίνο, την Κυριακή, για την εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Λιβύη. Ως εκπρόσωπος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μάας θα έχει επίσης συνομιλίες με τον τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας Φαγιέζ αλ Σάρατζ.
Στη Βεγγάζη μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προκειμένου να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εν όψει της διάσκεψης στο Βερολίνο, την Κυριακή, για την εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Λιβύη.
Ως εκπρόσωπος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μάας θα έχει επίσης συνομιλίες με τον τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας Φαγιέζ αλ Σάρατζ.
«Με τη διαδικασία του Βερολίνου, έχουμε την καλύτερη ευκαιρία για μεγάλο χρονικό διάστημα να αρχίσουμε ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη», δήλωσε ο Μάας πριν από το ταξίδι του.
«Το μήνυμά μας είναι σαφές: κανείς δεν μπορεί να κερδίσει στρατιωτικά αυτή τη σύγκρουση. Αντίθετα, ένα παράθυρο ανοίγει τώρα για να απελευθερωθεί η σύγκρουση από τη διεθνή επιρροή», τόνισε για να εκφράσει ευθύς αμέσως την ελπίδα ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα αδράξουν τώρα την ευκαιρία «για να πάρουν το μέλλον της Λιβύης πίσω στα λιβυκά χέρια».
Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, σημειώνει η Deutsche Welle, είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές να είναι έτοιμες για μία πραγματική κατάπαυση του πυρός και ασφαλώς τη συμμετοχή τους στη μορφή του διαλόγου που προτείνουν τα Ηνωμένα Έθνη.
Το Βερολίνο προσπαθεί να πείσει τόσο τον στρατάρχη Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, όσο και τον αντίπαλό του, τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, να είναι παρόντες στη διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο.
Τη «στρατιωτική εμπλοκή» της Ρωσίας και της Τουρκίας στη σύρραξη στη Λιβύη στηλίτευσε χθες και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, παραλληλίζοντας την κατάσταση στη χώρα της βόρειας Αφρικής με αυτήν που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στη Συρία.
Ο Μπορέλ κατηγόρησε τη Μόσχα και την Άγκυρα ότι έχουν «εμπλακεί στρατιωτικά» στη Λιβύη, με «ροές όπλων και μισθοφόρων». «Υπάρχουν ολοένα περισσότερα όπλα και μισθοφόροι. Δεν μπορούμε πλέον να λέμε ότι στη Λιβύη γίνεται πόλεμος χωρίς μαχητές», συνέχισε. «Σύμφωνα με πληροφορίες, Σύροι και πολεμιστές από τη Μέση Ανατολή έχουν πάει να πολεμήσουν στις τάξεις της μιας ή της άλλης πλευράς», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της «Guardian» χθες, 2.000 Σύροι αντάρτες έχουν ταξιδέψει από την Τουρκία στη Λιβύη ή πρόκειται να το κάνουν άμεσα, προκειμένου να πολεμήσουν στα πεδία των μαχών. Η Άγκυρα και η Τρίπολη αρνούνται την παρουσία Σύρων μαχητών στη Λιβύη. Η Τουρκία έχει στείλει μόλις 35 στρατιώτες στην Τρίπολη με συμβουλευτική ιδιότητα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) υπό τον Φάγεζ ας Σάρατζ υποστηρίζεται από την Τουρκία. Οι δυνάμεις που ορκίζονται πίστη σε αυτήν μάχονται με τις δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και την Αίγυπτο.
naftemporiki.gr