Πολιτική
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 15:02

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Επάγγελμα νομικός;

Λίγες ημέρες απομένουν για την απόφαση του Πρωθυπουργού σχετικά με το όνομα που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την ονοματολογία να συνεχίζεται. Ωστόσο, πέραν του βασικού ζητήματος που αφορά την επιλογή του Πρώτου Πολίτη της χώρας, αξίζει να σημειωθεί ένα στατιστικό παράδοξο που παρατηρήθηκε και στους επτά διατελέσαντες ΠτΔ από τη μεταπολίτευση και έπειτα.

Του Γιώργου Φωκιανού
[email protected]

Λίγες ημέρες απομένουν για την απόφαση του Πρωθυπουργού σχετικά με το όνομα που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την ονοματολογία να συνεχίζεται. Ωστόσο, πέραν του βασικού ζητήματος που αφορά την επιλογή του Πρώτου Πολίτη της χώρας, αξίζει να σημειωθεί ένα στατιστικό παράδοξο που παρατηρήθηκε και στους επτά διατελέσαντες ΠτΔ από τη μεταπολίτευση και έπειτα.

Ειδικότερα, αυτό αφορά τις σπουδές τους, καθώς όλοι τους έχουν αποφοιτήσει από νομικές σχολές. Ειδικότερα, οι έξι εξ αυτών σπούδασαν στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τον Χρήστο Σαρτζετάκη να αποτελεί την εξαίρεση, αποφοιτώντας από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι διατελέσαντες του προεδρικού αξιώματος και οι σπουδές τους:

  • Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος (27 Ιουλίου 1903 - 31 Οκτωβρίου 2002) ήταν Έλληνας νομικός, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και συγγραφέας που διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη Μεταπολίτευση. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1924.
  • Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος (1 Ιουλίου 1899 - 8 Οκτωβρίου 1987) ήταν Έλληνας νομικός, φιλόσοφος και πολιτικός, που διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατίας (1975-1980). Το 1914 εγγράφηκε στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1918.
  • Ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής (8 Μαρτίου 1907 -  23 Απριλίου 1998) ήταν Έλληνας πολιτικός ο οποίος διετέλεσε τέσσερις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας και δύο φορές Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1925-1929) απ' όπου έλαβε το πτυχίο της νομικής στις 13 Δεκεμβρίου του 1929.
  • Ο Χρήστος Σαρτζετάκης (6 Απριλίου 1929) είναι ανώτατος δικαστικός εν συντάξει ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την περίοδο 1985-1990. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το 1955.
  • Ο Κωνσταντίνος (Κωστής) Στεφανόπουλος (15 Αυγούστου 1926 - 20 Νοεμβρίου 2016) ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός που διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 1995 έως το 2005. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 μέχρι το 1975 άσκησε ενεργό δικηγορία ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.
  • Ο Κάρολος Παπούλιας (4 Ιουνίου 1929) είναι Έλληνας πολιτικός και τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις) και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο).
  • Ο Προκόπιος Παυλόπουλος (10 Ιουλίου 1950) είναι Έλληνας νομικός, πανεπιστημιακός, πολιτικός και ο εν ενεργεία πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τις 13 Μαρτίου 2015. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Καλαμάτα και σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, τις σπουδές του στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Παντεόν-Ασσάς.

Πλέον απομένει να φάνει στην πράξη εάν η νομική θα συνεχίσει να αποτελεί το αντικείμενο σπουδών του «ενοίκου» του Προεδρικού Μεγάρου, είτε σε περίπτωση παραμονής του κ. Παυλόπουλου, είτε σε περίπτωση παράδοσης της σκυτάλης της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Αν όμως υπάρξει αλλαγή, με βάση την ονοματολογία και τους 18+ υποψήφιους που έχουν ακουστεί, δεν θεωρείται διόλου απίθανο να έχουμε νέο νομικό ΠτΔ. Και αυτό γιατί η πλειοψηφία όσων έχουν μπει στον «κατάλογο» για το ύπατο αξίωμα της Πολιτείας, έχουν αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή Αθηνών.