Νέα τροφή στη σεναριολογία για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας έδωσαν χθες κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε τον νέο εκλογικό νόμο για την επιστροφή στην ενισχυμένη αναλογική με προβλέψεις για μπόνους έως 50 εδρών.
Από την έντυπη έκδοση
Νέα τροφή στη σεναριολογία για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας έδωσαν χθες κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε τον νέο εκλογικό νόμο για την επιστροφή στην ενισχυμένη αναλογική με προβλέψεις για μπόνους έως 50 εδρών.
Το θέμα ανακίνησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός έχει «κατασταλάξει» σε κάποιο πρόσωπο. Επιχείρησε, μάλιστα, να προϊδεάσει την κοινή γνώμη για την επιλογή του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο υψηλού κύρους, που θα εκφράζει την ενότητα του έθνους και να μπορεί να επιτελέσει την αποστολή τους ως διεθνής παραστάτης της χώρας».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος θύμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για πρόσωπο που να μπορεί να συνθέτει και να είναι ευρύτερης αποδοχής. Πάντως, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν λέει ονόματα».
Από την πλευρά του, πάντως, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, χαρακτήρισε «προσχηματική» και «απαράδεκτη» τη στάση της κυβέρνησης έναντι της ανανέωσης της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. «Ενθαρρύνεται μια πολιτική αποδοκιμασίας προς τοπρόσωπο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας από την πλευρά της κυβέρνησης» σημείωσε.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία πρότεινε εκ νέου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Κώστα Σημίτη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «έχουν προσφέρει» στη χώρα.
Το μπόνους των 50 εδρών
Οι εξελίξεις στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένονται, πάντως, μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Με το νέο εκλογικό σύστημα καταργείται η απλή αναλογική και επανέρχεται το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Βάσει των προτεινόμενων διατάξεων το μπόνους για το πρώτο κόμμα θα αρχίζει από τις 20 έδρες για εκλογικό ποσοστό 25% και θα αυξάνεται κατά 1 έδρα για κάθε επιπλέον 0,5%. Σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα φτάσει το 40% θα λάβει μπόνους 50 εδρών. Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα θα προκύπτει μεταξύ ποσοστού 34% έως 40,4% ανάλογα με το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα κατορθώσουν να περάσουν το κατώφλι του 3% στη Βουλή. Το εύρος των δύο τιμών αφορά, πάντως, ακραία σενάρια, αφού στην πράξη ο πήχης της αυτοδυναμίας αναμένεται να κινηθεί στο 37%.
Το εκλογικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση αύριο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπενθυμίζεται ότι για να ισχύσει από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση απαιτείται να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται όμως πιθανό αφού το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης έχει εκφράσει διαφωνίες. Κατά συνέπεια οι επόμενες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής που υπερψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.