Oι ψηλότεροι ουρανοξύστες στη Γερμανία βρίσκονται στην Φρανκφούρτη. Και συνεχώς αυξάνονται στο πρότυπο της Νέας Υόρκης. Έμφαση δίνεται στα σύγχρονα αρχιτεκτονικά στοιχεία που κάνουν τους ουρανοξύστες πιο φιλικούς.
Η σιλουέτα της Φρανκφούρτης από μακριά είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες γερμανικές πόλεις. Οι ουρανοξύστες της γερμανικής οικονομικής πρωτεύουσας είναι μοναδικοί και ξεχωρίζουν, προσδίδοντάς της έναν ξεχωριστό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Oι δέκα ψηλότεροι γερμανικοί ουρανοξύστες βρίσκονται ήδη στην Φρανκφούρτη. Ωστόσο το «παζλ» μεταβάλλεται διαρκώς και σύντομα αναμένονται προσθήκες. Κάποιοι νέοι ουρανοξύστες είναι ήδη έτοιμοι, άλλοι πάλι βρίσκονται υπό ανέγερση.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους νέους ουρανοξύστες ιδιαίτερους; Αντί να προορίζονται για τη στέγαση γραφείων και ειδικότερα τραπεζών, στα νέα κτίσματα η έμφαση δίνεται σε διαμερίσματα αλλά και εστιατόρια. «Μια τάση που επηρεάζει τη Φρανκφούρτη και τη Γερμανία είναι οι λεγόμενοι υβριδικοί ουρανοξύστες, που κάτω από μια στέγη συνενώνουν πολλές και διαφορετικές χρήσεις» αναφέρει στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa o Μαρκ Γκέλερτ, εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Φρανκφούρτης. Μια τέτοια χρήση των ουρανοξυστών είναι ήδη διαδεδομένη σε μεγαλουπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη ή η Σιγκαπούρη.
Ουρανοξύστες και για τους φτωχούς
Σύμφωνα με τα σχέδια για την κατασκευή νέων ουρανοξυστών στόχος είναι ο συγκερασμός εργασιακών χώρων και κατοικιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νέος ουρανοξύστης «Omniturm» στην τραπεζική συνοικία της πόλης. Πέρα από γραφεία στεγάζει σύγχρονα διαμερίσματα, εστιατόρια αλλά και χώρους εκδηλώσεων. Ένα άλλο φιλόδοξο αρχιτεκτονικό πρότζεκτ είναι το «Four» με στόχο την ανέγερση τεσσάρων ουρανοξυστών ύψους 228 μέτρων μέχρι το 2023. «Πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο ανάπλασης μιας αστικής περιοχής», αναφέρουν εκπρόσωποι της εταιρείας Groß & Partner, η οποία έχει αναλάβει τη μελέτη του μεγαλεπήβολου αρχιτεκτονικού πρότζεκτ.
Στο συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνονται επίσης ένα ξενοδοχείο, ένας παιδικός σταθμός και μια μεγάλη κοινόχρηστη ταράτσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 600 διαμερίσματα που θα στεγαστούν εκεί, κάποια προορίζονται για τη στέγαση ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων. Η ιδέα είναι να σχεδιαστεί ένα σύγχρονο πολυσυλλεκτικό και πολυδιάστατο οικοδομικό τετράγωνο. Αυτός είναι άλλωστε και στόχος της δημοτικής αρχής. Σύμφωνα με εκπροσώπους του δήμου Φρανκφούρτης από τα κόμματα CDU και SPD, τα νέα οικοδομικά πρότζεκτ αυτού του βεληνεκούς θα πρέπει να εμπεριέχουν ποσόστωση 30% για επιδοτούμενες από το κράτος κατοικίες.
Γενικότερα οι νέοι υβριδικοί ουρανοξύστες της Φρανκφούρτης θα πρέπει να συγκεράσουν δύο στοιχεία: από τη μια να διατηρήσουν τον χαρακτήρα της πόλης ως οικονομικού κέντρου κι από την άλλη να προσδώσουν στα κτίσματα αυτά ένα πιο φιλικό πρόσωπο προς τους κατοίκους της πόλης. «Θα είναι μια μακρά διαδικασία, για την οποία ήδη δουλεύουμε εδώ και χρόνια»,σημειώνει ο Μαρκ Γκέλερτ. Στο μεταξύ ήδη 1000 διαμερίσματα είναι διαθέσιμα ως κατοικίες στους υπάρχοντες ουρανοξύστες στην τραπεζική συνοικία της Φρανκφούρτης, ενώ σε μερικούς από αυτούς έχουν αρχίσει να στεγάζονται γυμναστήρια αλλά και ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης.
Τζένυ Τόμπιεν, Μπόρις Ρέσλερ / dpa
Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη