Πολιτική
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 15:55

Πρ. Παυλόπουλος: Η τουρκική αυθαιρεσία δεν θα περάσει

Τη «διαχρονικώς απόλυτη ταύτιση» μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και «το αρραγές μέτωπο υπεράσπισης των κάθε είδους δικαιωμάτων μας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Τη «διαχρονικώς απόλυτη ταύτιση» μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και «το αρραγές μέτωπο υπεράσπισης των κάθε είδους δικαιωμάτων μας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως επανέλαβε, το Κυπριακό είναι διεθνές κι ευρωπαϊκό ζήτημα, κάτι το οποίο πρέπει η Τουρκία να κατανοήσει πλήρως, μπορεί και πρέπει να λυθεί, το ταχύτερο δυνατό, με πλήρη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων. Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι με βάση τις διατάξεις αυτές, η λύση του Κυπριακού σημαίνει, μεταξύ άλλων, κράτος ομοσπονδιακού τύπου - η συνομοσπονδία είναι αδιανόητη ως μορφή κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης -, και κράτος πλήρως κυρίαρχο, γεγονός που, a priori, όπως είπε, αποκλείει στρατεύματα κατοχής στο έδαφός του και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπλήρωσε πως, πάντοτε κατά πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, Ελλάδα και Κύπρος θα υπερασπισθούν, στο ακέραιο, τα σύνορά τους, την Επικράτειά τους και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης τους, που είναι, αυτοθρόως, και Σύνορα, Επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «η τουρκική αυθαιρεσία εν προκειμένω δεν θα περάσει». Ανέφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τουρκικής αυθαιρεσίας το λεγόμενο «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ της Τουρκίας και της φερόμενης ως κυβέρνησης της Λιβύης, λέγοντας πως «η θέση μας είναι και εδώ σαφής: Το μνημόνιο αυτό, κατά διεθνή ομολογία μάλιστα, είναι θεσμικώς διάτρητο, άρα ανυπόστατο, και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.»

Ν. Χριστοδουλίδης: Και η Ε.Ε. να ανταποκριθεί στις προκλήσεις

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το 2020 είναι χρονιά «σημαντικότατων προκλήσεων σε εθνικό, περιφερειακό κι ευρωπαϊκό επίπεδο» και υπογράμμισε πως οι εξελίξεις και τα δεδομένα καθιστούν «αναγκαία τη συνέχιση και την περαιτέρω ενίσχυση της αγαστής συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία».

Όπως επισήμανε, οι προκλήσεις αφορούν και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία «θα πρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία σ’ αυτές τις προκλήσεις, όχι μόνο γιατί διακυβεύεται η ίδια η αξιοπιστία της, αλλά και γιατί επηρεάζονται συμφέροντα κρατών-μελών, αλλά και των Ευρωπαίων».

Κατά τον κ. Χριστοδουλίδη, Κύπρος και Ελλάδα είναι πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Το μήνυμά μας προς όλα τα γειτονικά κράτη είναι μήνυμα συνεργασίας, μήνυμα να εργασθούμε από κοινού έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, αλλά και να επωφεληθούμε από τις πολλές προοπτικές της περιοχής. Φτάνει όλα τα κράτη να σεβαστούν τουλάχιστον το Διεθνές Δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι ο βασικός πυλώνας στην εξωτερική μας πολιτική και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, στέλνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις θετικά μηνύματα συνεργασίας».