Κόσμος
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 20:53

Διπλωματικός πυρετός για τη Λιβύη - Πιέσεις για κατάπαυση του πυρός

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, είχε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, είχε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ενώ κλιμακώνονται οι διεθνείς πιέσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Η Λιβύη είναι μια πυριτιδαποθήκη, με πιθανές συνέπειες αποσταθεροποίησης για όλη την Μεσόγειο. Πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουμε την εσωτερική σύρραξη αλλά και τις έξωθεν παρεμβολές» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, διαβεβαίωσε ότι «η Ρώμη θα εργαστεί με στόχο μια όλο και εντονότερη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η μοίρα του λιβυκού λαού να μην εξαρτηθεί από μεμονωμένους παίκτες».

Επανέλαβε δε, τη στήριξή του στην πρωτοβουλία για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, με απώτερο στόχο την ειρηνική επίλυση της λιβυκής διένεξης.

Από την πλευρά του, ο αλ Σάρατζ επεσήμανε ότι «εκτιμά τον ρόλο της Ιταλίας» και ότι «εδώ και πολλούς μήνες η λιβυκή πρωτεύουσα είναι στόχος στρατιωτικής επίθεσης, η οποία διέκοψε κάθε ειρηνευτική διαδικασία».

«Η συμμετοχή του Χαλίφα Χάφταρ σε προηγούμενες διασκέψεις, στην πραγματικότητα, ήταν μόνον ένας τρόπος για να κερδίσει χρόνο. Εμείς, αυτή την στιγμή αμυνόμαστε, είμαστε αναγκασμένοι να το πράξουμε» συμπλήρωσε, σε δραματικό τόνο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, προανήγγειλαν κοινές προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση του ζητήματος.

Επανέλαβαν, μάλιστα, την ανάγκη πραγματοποίησης της Διάσκεψης του Βερολίνου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, αλλά και την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Η αφρικανική χώρα, μάλιστα, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) - με έδρα της Βεγγάζη -ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας.

Ο στρατηγός Χαφτάρ, τον περασμένο Απρίλιο, κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

naftemporiki.gr