Κόσμος
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 20:30

Συντριβή Boeing: Πώς αντέδρασε ο κόσμος στο «mea culpa» του Ιράν

Διεθνείς αναταράξεις έχει προκαλέσει η δημόσια παραδοχή του Ιράν για την κατά λάθος κατάρριψη του Boeing 737, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 176 ατόμων.

Διεθνείς αναταράξεις έχει προκαλέσει η δημόσια παραδοχή του Ιράν για την κατά λάθος κατάρριψη του Boeing 737, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 176 ατόμων.

Το πρωί του Σαββάτου, ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράν, Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, ανακοίνωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης αναλαμβάνουν την πλήρη ευθύνη για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους.

«Μακάρι να πέθαινα και να μην ήμουν αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου ατυχήματος» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, εξηγώντας ότι οι Φρουροί της Επανάστασης «μπέρδεψαν το ουκρανικό αεροσκάφος για πύραυλο Κρουζ και το κατέρριψαν με πύραυλο μικρού βεληνεκούς».

Περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε η τραγωδία, ο Χατζιζαντέχ επεσήμανε ότι η μοιραία απόφαση για την κατάρριψη του Boeing ελήφθη μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.

«Ο χειριστής της αεράμυνας έστειλε μήνυμα στους διοικητές του. Όταν δεν έλαβε καμία απάντηση έπειτα από 10 δευτερόλεπτα, αποφάσισε να το καταρρίψει», τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Εκείνη τη στιγμή ήμασταν έτοιμοι για πόλεμο με τις ΗΠΑ. Είχαμε αναφορές ότι πύραυλοι Κρουζ χτύπησαν το Ιράν. Ήταν το λάθος ενός ατόμου, που προκάλεσε μια τραγωδία», κατέληξε ο Ιρανός διοικητής.

Λίγο αργότερα, αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η ιρανική κυβέρνηση γνώριζε από την πρώτη στιγμή τα ακριβή αίτια της τραγωδίας. Ωστόσο, για τέσσερις ολόκληρες ημέρες, απέκρυβε την αλήθεια.  

Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ

Η - έστω και καθυστερημένη - παραδοχή του λάθους εκ μέρους του Ιράν, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, οι οποίες πάντως, κινήθηκαν στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης της έντασης.

«Τελικά, το Ιράν έκανε ένα φρικτό λάθος. Οι παράτολμες ενέργειες του Ιράν είχαν για μια ακόμη φορά καταστροφικές συνέπειες» ήταν το πρώτο σχόλιο της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία επέλεξε να απόσχει από τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις.

«Ανθρωποκτονία από πρόθεση;»

Από την πλευρά της, η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών περί «ανθρωποκτονίας από πρόθεση».

Πάντως, προς ώρας, δεν υπάρχει οποιαδήποτε τελική απόφαση, καθώς η σχετική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Λονδίνο: Να υπάρξει αποκλιμάκωση

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, την ίδια ώρα, χαρακτήρισε την παραδοχή του Ιράν ως «πρώτο βήμα» για την αποκλιμάκωση της έντασης.

«Μπορούμε όλοι να δούμε πολύ ξεκάθαρα ότι η περαιτέρω σύγκρουση θα οδηγήσει απλώς σε περισσότερες απώλειες και τραγωδίες. Είναι κρίσιμο όλοι οι ηγέτες να επιδιώξουν μια διπλωματική λύση» τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Σημείωσε δε, ότι «χρειαζόμαστε μια συλλογική, αμερόληπτη και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα και τον επαναπατρισμό των σορών των θυμάτων».

Συνεργασία Γαλλίας – Ουκρανίας

Παράλληλα, οι Εμανουέλ Μακρόν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδροι της Γαλλίας και της Ουκρανίας αντίστοιχα, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αποκωδικοποίηση των δύο «μαύρων κουτιών».

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

Όπως είναι φυσικό, η επιλογή της κυβέρνησης να αποκρύψει το ολέθριο λάθος, το οποίο οδήγησε στην αεροπορική τραγωδία, προκάλεσε αντιδράσεις και στο εσωτερικό του Ιράν.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, σύμφωνα με το ημικρατικό πρακτορείο Fars, περίπου 700 – 1.000 άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της Τεχεράνης, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το Boeing 737, το οποίο είχε ως τελικό προορισμό το Κίεβο, κατερρίφθη λίγο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης, τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Παρότι, από την πρώτη στιγμή, υπήρχαν αναφορές και δημοσιεύματα περί κατάρριψης του αεροπλάνου από ιρανικούς πυραύλους, η Τεχεράνη διέψευδε κάθε σχετική πληροφορία, επιμένοντας ότι η τραγωδία οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος ή τεχνικό λάθος.

Εν μέσω της κλιμακούμενης διεθνούς πίεσης, οι Φρουροί της Επανάστασης, λίγες ημέρες μετά τη συντριβή, αναγκάστηκαν να παραδεχθούν την αλήθεια, γνωστοποιώντας ότι κατέρριψαν το αεροπλάνο κατά λάθος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αεροπορική τραγωδία έλαβε χώρα, λίγες ημέρες μετά την αμερικανική επιχείρηση στη Βαγδάτη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σολεϊμανί.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, μάλιστα, ο ιρανικός στρατός προχώρησε σε αντίποινα, εξαπολύοντας πυραυλικές επιθέσεις εναντίον δύο αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο γειτονικό Ιράκ και θέτοντας τον πλανήτη σε κατάσταση συναγερμού, υπό τον φόβο μιας περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης. 

naftemporiki.gr