Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς -πλην του Δ. Κουτσούμπα- με κύριο αντικείμενο την ενημέρωση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν ζητήματα που προωθούν μια κοινή εθνική στρατηγική, με αποτέλεσμα διαφωνίες, «καρφιά», αλλά και μηνύματα ενότητας. Από προήλθε η συναίνεση με αστερίσκους, αλλά και τα «όχι». Οι συζητήσεις για εκλογικό νόμο και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Διαφωνίες, καρφιά, αλλά και μηνύματα ενότητας περιελάμβανε ο γύρος επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου «είκοσι ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση διακομματικής συναίνεσης. Σταθερή επιδίωξή του ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα», ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης απέσπασε συναίνεση με αστερίσκους από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, αλλά ήρθε αντιμέτωπος με φουλ επίθεση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ εισέπραξε «όχι» από το ΜέΡΑ25 και «θα δούμε» από την Ελληνική Λύση.
Ο κ. Μητσοτάκης παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου και στο θέμα αυτό επέμεινε στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα.
Ειδικότερα, στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν ζητήματα που προωθούν μια κοινή εθνική στρατηγική, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, χωρίς ωστόσο να λείψουν και οι αιχμές. «Αγκάθι» παραμένει ο εκλογικός νόμος, με τον Αλ. Τσίπρα να εκφράζει στον Πρωθυπουργό την κάθετη διαφωνία του «στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου», την Φ. Γεννηματά να τονίζει πως δεν ψηφίζει μπόνους 50 εδρών, τον Γ. Βαρουφάκη να διαφωνεί και τον Κ. Βελόπουλο να αναμένει ξεκάθαρα την σχετική πρόταση.
Ο γύρος των επαφών θα ολοκληρωθεί στις 11.00 το πρωί της Δευτέρας, με τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Αλ. Τσίπρας: Να ανασταλεί η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ
Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε πρώτο στο γραφείο του στη Βουλή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ρώτησε στη συνέχεια τον πρωθυπουργό πότε επέστρεψε από τις ΗΠΑ και αν πρόλαβε να ξεκουραστεί. «Συνηθισμένο το βουνό» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον προτρέπει ακολούθως «να πίνει πολύ νερό και να κάνει γυμναστική» για να ξεπεράσει το jet lag.
Επί της ουσίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αναστολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρι να εξασφαλιστεί «έμπρακτη στήριξη από τους συμμάχους στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως εξέφρασε στον πρωθυπουργό την ανησυχία του «για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μια νέας εθνικής περιπέτειας τώρα που βγήκαμε από τη 10ετή περιπέτεια της οικονομική κρίσης».
«Υπογράμμισα επίσης τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας -και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού- από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψη του, όχι μόνο από τον πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Υπενθύμισε παράλληλα πως στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή ο ίδιος είχε τονίσει ότι «κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους» δήλωση, που - όπως σημείωσε - είχε πει ότι προσυπέγραφε ο κ. Μητσοτάκης. «Στην πράξη όμως έκανε το αντίθετο. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος» ανέφερε.
Κατηγόρησε παράλληλα τον Πρωθυπουργό ότι «έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει», τακτική που ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εσφαλμένη».
«Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη σήμερα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η Τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις. Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα» ανέφερε, εξηγώνοντας την απόφασή του να ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη την αναστολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ.
«Του δήλωσα επίσης ότι θα στηρίξουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει. Περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εξέφρασε στον Πρωθυπουργό την κάθετη διαφωνία του «στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου». Ωστόσο, όπως έσπευσε να προσθέσει, «σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων που μας οδήγησαν στη κρίση».
Για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη «δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου, να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής».
Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα «η επιμονή του κ. Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί» και «να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα». «Σκοπός όλων μας πρέπει να είναι, να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Φ. Γεννηματά: Ενότητα και διάλογος δεν σημαίνουν εκπτώσεις
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, προσήλθε στο «ραντεβού» της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με διάθεση κριτικής.
«Σήμερα σε βλέπω καλά» είπε ο κ. Μητσοτάκης υποδεχόμενος την κ. Γεννηματά, με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να απαντά: «Ξεκουραστήκαμε λίγο».
«Εσύ πάλι από τα βουνά βρέθηκες στα βαθιά» σχολίασε στη συνέχεια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για να προσθέσει: «Εγώ είχα προτείνει πριν φύγεις για τις ΗΠΑ να υπάρξει εθνική γραμμή γιατί η χώρα θα μπορούσε να εκπέμψει ένα μήνυμα ενότητας, αλλά δεν το ήθελες. Καλή η ενημέρωση αλλά επιμένω στο Συμβούλιο Αρχηγών».
«Η εθνική γραμμή είναι δεδομένη, δεν νομίζω ότι θα έχουμε ουσιαστικές αποκλίσεις» αντέτεινε ο Πρωθυπουργός συμπληρώνοντας: «Θα έχουμε την ευκαρία να τα πούμε». «Το θέμα είναι να μην μας θεωρούν οι άλλοι δεδομένους. Μακάρι να είναι δεδομένη η εθνική γραμμή» ανταπάντησε η κ. Γεννηματά.
Μετά το τετ α τετ η κ. Γεννηματά διεμήνυσε πως «είναι ώρα να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους. Να μεταδώσουμε στους Έλληνες, μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης. Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και αποφασιστικότητα».
Όπως είπε θα πρέπει «να γνωρίζουν όλοι -και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ. Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως, με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο».
Παράλληλα, πρόσθεσε πως ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις, ενώ υπογράμμισε πως «ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».
«Να μην ξεχνά η Κυβέρνηση ότι η Εθνική Ομοψυχία προϋποθέτει Κοινωνική συνοχή και ενότητα», πρόσθεσε
Τέλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο η Φώφη Γεννηματά τόνισε: «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε».
Κ. Βελόπουλος: Μείζονα είναι μόνο τα εθνικά θέματα
Λιγότερο από μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης.
Με την έξοδό του από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή και προτού κάνει δηλώσεις στις κάμερες, ο Κυριάκος Βελόπουλος συνομίλησε με δημοσιογράφους και είπε πως μείζονα είναι μόνο τα εθνικά θέματα, ενώ τα ελάσσονα είναι «για να τα συζητάμε εδώ μέσα».
Πρόσθεσε επίσης, πως έκανε εκείνος νύξη στον πρωθυπουργό για τη Χάγη, ενώ για τον εκλογικό νόμο είπε πως θα μελετήσει την κυβερνητική πρόταση και στη συνέχεια θα εκφράσει άποψη.
Όσον αφορά το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε πως ο πρωθυπουργός τον ρώτησε την αίσθησή του κι εκείνος απάντησε ότι αν δεν ξέρει ακριβώς το πρόσωπο δεν τοποθετείται. Χαρακτήρισε επίσης υποκριτική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την αμυντική συμφωνία.
Νωρίτερα, ο κ. Βελόπουλος θέλησε να κάνει χιούμορ με αιχμές για τον αντικαπνιστικό νόμο, λέγοντας ότι «η κατάσταση σηκώνει τσιγάρο» και επισημαίνοντας πως «οι καταστηματάρχες κάνουν παράπονα». Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «οι καταστηματάρχες δεν κάνουν παράπονα γιατί ξέρουν πως ο νόμος ισχύει για όλους».
Γ. Βαρουφάκης: Λάθος η συνάντηση με τον Τραμπ τη συγκεκριμένη συγκυρία
Μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης είπε στις κάμερες πως «θεωρεί λάθος τη συνάντηση με τον Τραμπ στη συγκεκριμένη συγκυρία».
Όπως είπε «ο κ. Μητσοτάκης έδειξε, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες, μια αμηχανία στην επιθετικότητα του κ. Τραμπ».
«Μας βάζουν σε μια διαδικασία αποανάπτυξης. Γιατί η πραγματική ανάπτυξη δεν θάρθει από τα τρυπάνια ή τις εξορύξεις», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε: «Ο πρωθυπουργός μου παρέθεσε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο. Διαφωνήσαμε με την ενισχυμένη αναλογική».
Τέλος, σημείωσε πως δεν συζήτησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
naftemporiki.gr