Σημαντικά κέρδη στον χώρο της οικονομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων τα οποία δεν συνοδεύτηκαν από απτή πρόοδο στον εθνικό στόχο της γεωπολιτικής απομόνωσης της Τουρκίας φαίνεται να αποκόμισε η Ελλάδα από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο πρωθυπουργός ανοίγει πάντως από αύριο κύκλο κατ’ ιδίαν επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει λεπτομερώς για τα αποτελέσματα των υψηλών επαφών του στις ΗΠΑ. Τόσο στη συνάντησή του στο Οβάλ Γραφείο όσο και στις επαφές του με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταφέρει το μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Σημαντικά κέρδη στον χώρο της οικονομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων τα οποία δεν συνοδεύτηκαν από απτή πρόοδο στον εθνικό στόχο της γεωπολιτικής απομόνωσης της Τουρκίας φαίνεται να αποκόμισε η Ελλάδα από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Ο πρωθυπουργός ανοίγει πάντως από αύριο κύκλο κατ’ ιδίαν επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει λεπτομερώς για τα αποτελέσματα των υψηλών επαφών του στις ΗΠΑ.
Τόσο στη συνάντησή του στο Οβάλ Γραφείο όσο και στις επαφές του με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταφέρει εναργώς το μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.
«Νέος ενάρετος κύκλος»
Όπως αναφέρει και σε χθεσινή συνέντευξή του στους «Financial Times», κατέστησε σαφές σε όλους ότι η Ελλάδα «αφήνει πίσω της έναν φαύλο κύκλο κρίσης και μπαίνει σε έναν νέο, ενάρετο κύκλο», που μπορεί να εκφραστεί φέτος με ρυθμό ανάπτυξης στο 3%.
«Η χώρα έχει πλέον ξεπεράσει την κρίση, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των αγορών και θέλει να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη βρετανική εφημερίδα και αυτό το αναγνώρισε και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας την τελευταία περίοδο.
Επιπλέον, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην κλειστή συνάντηση με τον κ. Τραμπ, αλλά και στη διευρυμένη συνάντηση της ελληνικής αποστολής «υπήρξαν πραγματικά εγκωμιαστικά σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τον Αμερικανό πρόεδρο, κάτι που -όπως σχολίασε- αποτελεί και προσκλητήριο προς Αμερικανούς και ξένους επενδυτές να βάλουν στον σχεδιασμό τους την Ελλάδα».
Στο Κογκρέσο
Μάλιστα, σε επαφές που είχε χθες ο κ. Μητσοτάκης με υψηλόβαθμα στελέχη των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων) καταγράφηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα με την απλοποίηση των διαδικασιών, επισημαίνοντας ότι καθιστούν τη χώρα μας προνομιακό χώρο προσέλκυσης Αμερικανών επενδυτών σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς.
Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις αυτές έγιναν στο θετικό κλίμα που προκάλεσε στους Αμερικανούς επενδυτές η ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για το επικείμενο κλείσιμο του γραφείου του Διεθνούς Νομισματικ ού Ταμείου στην Ελλάδα.
Η επικοινωνιακή διάσταση
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.
Ωστόσο, η τηλεοπτική εικόνα των δύο ηγετών από τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, καθώς και το γεγονός ότι δεν παραχωρήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις κατ’ ιδίαν επαφές στάθηκαν η αφορμή για έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο καταιγισμός των ερωτήσεων που δέχτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος για τη διένεξη με το Ιράν είχε ως αποτέλεσμα να περάσουν σε δεύτερη μοίρα οι ελληνικές εκκλήσεις για καταδίκη της Τουρκίας, γεγονός που αξιοποίησε η αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο για «διπλωματική αποτυχία».
Η αντιπολίτευση
Ειδικότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «θεατή», ο οποίος παρακολουθούσε τον κ. Τραμπ επί 20 λεπτά περίπου να απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για όλα τα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας και διεθνών σχέσεων και τόνισε ότι «αυτή η εικόνα αποδείχτηκε προσβλητική όχι μόνο για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη αλλά και για τη χώρα μας συνολικά».
«Θεατή πρωθυπουργό» χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ σχολίασε ότι στην Ουάσιγκτον χρεοκόπησε «επισήμως και πανηγυρικά» η τακτική του εφησυχασμού.
Από την πλευρά της η Ελληνική Λύση συμπέρανε ότι ο «θησαυρός» της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον απεδείχθη άνθρακες «λόγω Ιράν». Από την πλευρά του, το ΜέΡΑ25 επέκρινε τη στήριξη που παρέσχε ο κ. Μητσοτάκης στον Τραμπ στο θέμα της εκτέλεσης Σουλεϊμανί, κάνοντας λόγο για μια «άκρως επικίνδυνη και απερίσκεπτη κίνηση».
Απαντώντας η κυβέρνηση καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αντιμετώπισε την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον με τη δέουσα σοβαρότητα, αντίθετα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος «αγωνίζεται για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων, καθώς σε μια κρίσιμη συγκυρία απαιτείται σοβαρότητα».
«Είδαμε ξανά τον παλιό, “καλό” ΣΥΡΙΖΑ των συνθημάτων και της ανευθυνότητας να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο μικροψυχίας» σχολίασαν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι.
«Ολοκληρώθηκε η στροφή των 360 μοιρών που είχε “υποσχεθεί” ο κ. Τσίπρας. Του ευχόμαστε “good success” στη “νέα”, αλλά τόσο αραχνιασμένη αντιπολιτευτική του τακτική» προσέθεσαν στο ίδιο πνεύμα.
Επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς
Η πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης, αλλά και συζήτηση για τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης σε επίπεδο επικοινωνίας τον διάλογο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο και των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αύριο 10 Ιανουαρίου θα συναντηθεί στο γραφείο του στη Βουλή (12:00) με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Μια ώρα αργότερα θα δεχτεί την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Στις 17:00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και στις 18:00 με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη. Η συνάντηση με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11:00, διότι την Παρασκευή ο κ. Κουτσούμπας θα βρίσκεται στο Λονδίνο, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης.
Συνάντηση με την Πελόζι
Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι και με τους επικεφαλής τόσο των Δημοκρατικών, που διαθέτουν πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κ. Χόιερ όσο και των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστή ΜακΚάρθι. «Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουμε την ισχυρή εταιρική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας» έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter η κ. Πελόζι.
Πίεση προς την Τουρκία
Αντίθετα με το πεδίο της οικονομίας, το γεωπολιτικό έδαφος αποδείχτηκε λιγότερο εύφορο για την ελληνική αποστολή, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να καταδικάσει την παράνομη και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και να στείλει το μήνυμα ότι υπάρχουν όρια στην προκλητικότητα του Ερντογάν.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αρκέστηκε να επισημάνει ότι «ο κ. Τραμπ έχει πλέον μια πολύ ξεκάθαρη και πολύ καλύτερη εικόνα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, «ο κ. Μητσοτάκης έθεσε με έμφαση όλα τα ζητήματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
«Πλέον το αμερικανικό κατεστημένο, μέχρι το ανώτατο επίπεδο του προέδρου Τραμπ -όχι μόνο στο επίπεδο της αμερικανικής διπλωματίας, αλλά και στο επίπεδο του υπουργείου Άμυνας, στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο επίπεδο πολλών think tanks που δραστηριοποιούνται στην Ουάσιγκτον- αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή» σημείωσε ο κ. Πέτσας, δείχνοντας σαφώς ότι η ελληνική αποστολή πέρασε το μήνυμά της στους ανθρώπους που επηρεάζουν τις αποφάσεις στις ΗΠΑ.
F-35 μετά το 2024-25
Ως προς το ζήτημα της προμήθειας μιας μοίρας μαχητικών F-35 από την Ελλάδα, που ετέθη στο Οβάλ Γραφείο από τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι η συζήτηση θα διαρκέσει περίπου έναν με ενάμιση χρόνο.
Όπως εξήγησε, το όλο σχέδιο θα υλοποιηθεί μετά την αναβάθμιση των F-16 ώστε «να είμαστε σε θέση, με βάση και τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, να αρχίσουμε την προμήθεια αυτών των αεροσκαφών από το 2024-2025 και μετά».
«Πρέπει να έχουν πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας τη δυνατότητα να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.