Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου ξέσπασε μόλις έκλεισαν τα φώτα των τηλεοπτικών καμερών που κάλυπταν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στην Ουάσιγκτον. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση μιλώντας για «επίσκεψη φιάσκο», ενώ το Μαξίμου κάλεσε τον κ. Τσίπρα να επιδείξει σοβαρότητα, εγκαλώντας τον για «μικροπολιτική μικροψυχία».
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου ξέσπασε μόλις έκλεισαν τα φώτα των τηλεοπτικών καμερών που κάλυπταν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στην Ουάσιγκτον.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση μιλώντας για «επίσκεψη φιάσκο», ενώ το Μαξίμου κάλεσε τον κ. Τσίπρα να επιδείξει σοβαρότητα, εγκαλώντας τον για «μικροπολιτική μικροψυχία». Η εικόνα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να κηρύττουν τον πόλεμο των εντυπώσεων από το πρώτο δευτερόλεπτο, πριν καν γίνουν οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους έχει προαναγγείλει ότι θα ενημερώσει για το τι συζήτησε στην Ουάσιγκτον, προκαλούν από αδιαφορία έως και ενόχληση στην ελληνική κοινή γνώμη που παρακολουθεί τις εξελίξεις και θέλει να ενημερωθεί.
«Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο. Η εικόνα του Έλληνα Πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη αλλά για τη χώρα που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων» έλεγε, μεταξύ άλλων, η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όταν ο Πρωθυπουργός αγωνίζεται για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων, σε μια κρίσιμη συγκυρία, απαιτείται σοβαρότητα. Αντί για αυτό, είδαμε ξανά τον παλιό, 'καλό' ΣΥΡΙΖΑ των συνθημάτων και της ανευθυνότητας να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο μικροψυχίας. Απόψε ολοκληρώθηκε η στροφή των 360 μοιρών που είχε ‘υποσχεθεί’ ο κ. Τσίπρας. Του ευχόμαστε 'good success' στη ‘νέα’, αλλά τόσο αραχνιασμένη αντιπολιτευτική του τακτική» απάντησε το Μαξίμου και έπεται συνέχεια.
Επί της ουσίας, η ιστορία έχει δείξει ότι τα αποτελέσματα των συναντήσεων των Ελλήνων πρωθυπουργών με τους Αμερικανούς προέδρους, είτε στην Ουάσιγκτον, είτε στην Αθήνα, τα μαθαίνουμε και πολλές φορές τα βιώνουμε μετά.
Επί της ουσίας, το τι συζητήθηκε ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και την νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα θα αρχίσουμε να το μαθαίνουμε μετά τις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Αυτό που φάνηκε χθες είναι ότι η ελληνική αντιπροσωπεία μετέβη στην Ουάσιγκτον με διευρυμένη ατζέντα, η οποία ξεκινούσε από τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας μετά την κρίση και την υποστήριξη που αναμένει από τις ΗΠΑ και έφτανε μέχρι τα F- 35. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ήταν επικριτικός κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως περίμεναν κάποιοι στην Ελλάδα, στην κυβέρνηση όμως κάνουν λόγο για επιτυχημένο ταξίδι, σημειώνοντας το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, τα εύσημα του Αμερικανού προέδρου για την ελληνική οικονομία, τη δημόσια καταγγελία της τουρκικής προκλητικότητας από τον κ. Μητσοτάκη στο διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με τον κ. Τραμπ.
Συνομιλώντας με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος, αναφέρθηκε στην επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στις ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και στην «πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ», όπως είπε, για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πώς μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Σύμφωνα με τον κ Μητσοτάκη, «έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. «Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς πρώτης προτεραιότητας, όπως ο αμυντικός τομέας, οι επενδύσεις και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.