Πολιτική
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2007 12:32

Επιτάχυνση διαβουλεύσεων Αθηνών - Σκοπίων

Στην εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των διαπραγματευτών Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ, με ανταλλαγή επισκέψεων σε Αθήνα και Σκόπια, συμφώνησαν ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Η αρχή θα γίνει εντός του Ιανουαρίου με τη συνάντηση των δύο πρέσβεων στα Σκόπια, παρουσία του κ. Νίμιτς.

Στην εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των διαπραγματευτών Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ, με ανταλλαγή επισκέψεων σε Αθήνα και Σκόπια, συμφώνησαν ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, οι διαβουλεύεις σε επίπεδο διαπραγματευτών θα γίνουν υπό την αιγίδα των υπουργών Εξωτερικών. Η αρχή θα γίνει εντός του Ιανουαρίου με τη συνάντηση των δύο πρέσβεων στα Σκόπια, παρουσία του κ. Νίμιτς, την οποία θα φιλοξενήσει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αν. Μιλόσοσκι. Στη συνέχεια και αν η πρώτη συνάντηση έχει επιτυχία, προβλέπεται δυνατότητα αντίστοιχης συνάντησης στην Αθήνα με οικοδέσποινα την κ. Μπακογιάννη.

«Ελπίζουμε ότι η πρώτη συνάντηση στα Σκόπια θα γίνει αμέσως μετά τις γιορτές», διευκρίνισε ο κ. Νίμιτς απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ για το ενδεχόμενο συζήτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είπε: «Υπάρχουν πολλές πτυχές στο τραπέζι, αλλά το κλειδί είναι το όνομα και προφανώς είναι στο επίκεντρο της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Ερωτηθείς αν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 2-3 Απριλίου 2008 αποτελεί το χρονικό όριο για την κατάληξη των διαβουλεύσεων, ο κ. Νίμιτς σημείωσε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει προοπτική επιτάχυνσης της διαδικασίας. Οι εξελίξεις στην περιοχή, όπως αυτές που αφορούν το μέλλον του Κοσόβου και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, οδηγούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την διευθέτηση της εκκρεμότητας και με την ΠΓΔΜ, παρατήρησε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνέπειες ενδεχόμενου ελληνικού βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία παραμένει σε ισχύ και ότι «δεν έχει ακούσει κανέναν να την αμφισβητεί».

Ακολούθως ο κ. Νίμιτς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Το μήνυμα προς την άλλη πλευρά είναι σαφές, ας ελπίσουμε ότι τα Σκόπια θα εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία τους και θα προσέλθουν με καλή πίστη σε αυτόν τον διάλογο, ανέφερε εξερχόμενη του Μαξίμου η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, δηλώνοντας ανοικτή στο ενδεχόμενο επίσκεψής της στα Σκόπια. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα, εγώ ποτέ δεν έχω πρόβλημα να συναντώ ομολόγους μου ή να κάνω διάλογο, αλλά δεν είναι η ώρα αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή ισχύει η διαδικασία που συμφωνήθηκε», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

Η συνέχιση και εντατικοποίηση των συνομιλιών σημαίνει ότι δεν υπάρχει απόρριψη από την ΠΓΔΜ της δέσμης ιδεών Νίμιτς ως βάση της διαπραγμάτευσης, επεσήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη σημερινή συνάντηση. Όπως είπε στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων από την 1η Νοεμβρίου, οπότε ξεκίνησε ο νέος γύρος συνομιλιών υπό τον κ. Νίμιτς. «Διευκρινίσαμε το πού βρισκόμαστε», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Όσον αφορά εξάλλου, την πρόσκληση ή μη της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ τα μηνύματα προς την πλευρά των Σκοπίων πληθαίνουν, όπως για παράδειγμα η χθεσινή αναφορά του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/12/04/1447495.htm . Ο κ. Σπέκχαρντ σημείωσε πως δεν είναι σίγουρο εάν θα απευθυνθεί πρόσκληση και συμπλήρωσε λέγοντας: «Ανάλογα με τις επιδόσεις της θα δούμε τι μπορεί να γίνει».