Η εικόνα του μικρού καγκουρό που κάηκε προσπαθώντας να ξεφύγει από το μένος της φωτιάς στην Αυστραλία κάνει το γύρο του Διαδικτύου, προκαλώντας θλίψη αλλά και οργή.
της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Η εικόνα του μικρού καγκουρό που κάηκε προσπαθώντας να ξεφύγει από το μένος της φωτιάς στην Αυστραλία κάνει το γύρο του Διαδικτύου, προκαλώντας θλίψη αλλά και οργή.
Η Αυστραλία βρίσκεται στο έλεος των πυρκαγιών από τον Οκτώβριο. Από τις φωτιές έχουν χάσει τη ζωή τους 24 άνθρωποι και περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο ζώα. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι έχει αφανιστεί το ένα τρίτο του πληθυσμού των κοάλα, ενώ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να έχουν εξαλειφθεί ολόκληρα είδη από το φυτικό και ζωικό πλούτο της χώρας.
Έως τώρα έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από πέντε εκατ. εκτάρια γης, μια έκταση μεγαλύτερη από το μέγεθος του Βελγίου. Οι πυρκαγιές είναι τόσο δυνατές, που δημιουργούν στο εσωτερικό «σύννεφα φωτιας» και κεραυνούς, που πυροδοτούν νέες πυρκαγιές.
Το κόστος της καταστροφής αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Σύμφωνα με ανάλυση που επικαλείται το BBC, οι ασφαλιστικές απαιτήσεις ανέρχονται από τον Οκτωβριο στα 240 εκατ. δολάρια Αυστραλιας (165 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), ενώ υπολογίζεται ότι κοστίζουν στη χώρα περίπου 50 εκατ. δολάρια Αυστραλίας την ημέρα. Περισσότεροι από 100.000 ανθρωποι εχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Το 2019 ήταν το θερμότερο και ξηρότερο στην ιστορία της χώρας, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, εν μέσω γενικής κατακραυγής για τη διαχείριση της κρίσης, ειδικά για το γεγονός ότι επέλεξε να συνεχίσει τις διακοπές του στη Χαβάη ενώ η χώρα έδινε μάχη με τις φλόγες, ανάγκασθηκε να παραδεχτεί ότι για τα ακραία φαινόμενα μπορεί να ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Η Αυστραλία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς άνθρακα στον κόσμο. Παρ' όλα αυτά, εκτιμάται ότι δεν θα εκπληρώσει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλιμα, όπως και αρκετές από τις 20 περισσότερο ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χωρες(G20).
O Μόρισον αρνείται να λάβει μέτρα περιορισμού της βιομηχανίας εξόρυξης άνθρακα, με το επιχείρημα ότι «δεν θα στερήσουμε θέσεις εργασίας σε χιλιάδες ανθρώπους».
Αυστραλία, Αμαζονιος, Σιβηρία, Ευρώπη κι ο κατάλογος μεγαλώνει. Ο πλανήτης μας, το σπίτι μας, καίγεται και πρέπει να κάνουμε κάτι γι αυτό. Δεν αρκεί η θλίψη και συγκίνηση για το απανθρακωμενο καγκουρό ή την άμοιρη πολική αρκούδα που έψαχνε απεγνωσμένα φαγητό σε πόλη της Σιβηρίας.
Οι απαντήσεις στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι γνωστές. Απλώς σκοντάφτουν στο βωμό των συμφερόντων και του χρήματος. Μόνο που ο πλανήτης δεν είναι μόνο το δικό μας σπίτι. Ανήκει και στα υπόλοιπα είδη του ζωικού και φυτικού βασιλείου, όπως και στις επόμενες γενεές. Και είναι χρέος μας να διορθώσουμε το χάος που οι ίδιοι δημιούργησαμε.