Πολιτική
Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 20:17

Κ. Μητσοτάκης: Αγωγός ειρήνης και συνεργασίας ο East Med

Επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, χαρακτήρισε τη Διακρατική Συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, χαρακτήρισε τη Διακρατική Συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη μετά την υπογραφή της Συμφωνίας από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως ο αγωγός EastMed θα συμβάλλει στην ειρήνη και στη γεωπολιτική σταθερότητα, αποδεικνύοντας την έμπρακτη πρόθεση των κρατών μας να αντιμετωπίσουν την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας μεταξύ των λαών και όχι ως αφορμή διαφωνιών και συγκρούσεων.

«Ο νέος αγωγός θα αναβαθμίσει την γεωστρατηγική υπεραξία και τον περιφερειακό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο, δίνοντας επίσης στρατηγικό βάθος και στην πολυεπίπεδη συνεργασία μας με το Ισραήλ, και απλώνοντας ένα τόξο ευημερίας που διασχίζει την Ανατολική Μεσόγειο φτάνοντας μέχρι την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως ο αγωγός EastMed έρχεται να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου που σέβεται το διεθνές δίκαιο και παγιώνει τη διεθνή νομιμότητα, γι' αυτό υποστηρίζεται σθεναρά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. «Πρόκειται για έναν αγωγό ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής και δεν είναι απειλή για κανέναν», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την κατασκευή του αγωγού αναμένεται να προκύψουν πολλά οφέλη για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Προκύπτουν τόσο από τα έσοδα της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής αερίου σε νέες περιοχές, όσο και από τη μείωση των τιμών στην τελική αγορά. Ο αγωγός αυτός προσβλέπουμε ότι θα μπορεί στο μέλλον να μεταφέρει και τους ενεργειακούς πόρους που ελπίζουμε να βρούμε νότια της Κύπρου, αλλά και στο Ιόνιο στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και έχει ακόμα μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ο αγωγός αυτός θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο περιοχές της χώρας που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.