Πολιτική
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2007 16:19

Αμεση καταβολή επιδόματος θέρμανσης 250€-450€ ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου

Το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού επανέλαβε σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Επαναφέροντας τη σχετική πρόταση νόμου του Κινήματος, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε την αμεση καταβολή επιδόματος θέρμανσης, από 250 μέχρι 450 ευρώ, σε δύο δόσεις και ανάλογα με την περιοχή της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι στους δικαιούχους θα πρέπει να ενταχθούν όσοι αμείβονται με τον κατώτερο μισθό ή ημερομίσθιο, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι που παίρνουν το ΕΚΑΣ και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Όπως υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οικονομικό κόστος είναι ασήμαντο μπροστά στο κοινωνικό όφελος, όταν η αύξηση των τιμών των καυσίμων παίρνει μορφή ληστρικής επιδρομής -όπως χαρακτηριστικά είπε- και η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ πλήττει ταυτόχρονα τα λαϊκά εισοδήματα, αλλά και τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας.

«Φτάσαμε στο εξοργιστικό σημείο -παρατήρησε- να αναγκάζονται τα ήδη υπερχρεωμένα νοικοκυριά, να παίρνουν και άλλα δάνεια για να καλύψουν τις ανάγκες της θέρμανσης». «Η χαρά των Τραπεζών! Μέχρι και τηλεοπτικά παιχνίδια προσφέρουν πια δωροεπιταγές για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για κυβερνητική προκλητικότητα, «με τον υπουργό Ανάπτυξης να ανακοινώνει, περιχαρής, συμφωνίες κυρίων, που έρχονται όμως να ανακοινωθούν μετά τις ανατιμήσεις», όπως επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου. «Ακόμα χειρότερα», πρόσθεσε, «οι υποτιθέμενες αυτές συμφωνίες θα διαρκέσουν για μόλις 35 μέρες. Από εκεί και πέρα, οδεύουν ολοταχώς σε νέες αυξήσεις, που πρόκειται να γίνουν τον Ιούλιο του 2008, με την απελευθέρωση των τιμολογίων».

Την ίδια ώρα, «οι τιμές της βενζίνης έχουν εδραιωθεί πάνω από το ένα ευρώ το λίτρο με αποτέλεσμα να γίνεται η καθημερινή μετακίνηση των πολιτών, αλλά και η εξυπηρέτηση υποχρεώσεων των επαγγελματιών, ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για τους πολίτες, όχι για τους επιτήδειους, που επωφελούνται το λαθρεμπόριο καυσίμων, το οποίο καλά κρατεί», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε:

«Ήδη, βρισκόμαστε μπροστά σε μία αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης κατά 40%, συγκρινόμενη μ’ αυτή που ίσχυε πέρσι, όταν καταθέσαμε την πρόταση νόμου για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης».

«Θα κωφεύσει και πάλι η κυβέρνηση; Θα κωφεύσει και τώρα, που οι τιμές θέρμανσης γίνονται αβάστακτες, ακόμα και για τα μεσαία εισοδήματα;

Ή να θυμηθούμε αυτά που έλεγε ο κ. Αλογοσκούφης, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ο οποίος έλεγε ότι "αν δεν φτάσει σε ένα υψηλό ύψος το επίδομα θέρμανσης, θα πρέπει να παραιτηθεί ο υπουργός Οικονομίας"; Τι λέει σήμερα ο κ. Αλογοσκούφης; Θα κωφεύσει και τώρα, που εισπράττει 5 και 6 ευρώ περισσότερο φόρο μέσω του ΦΠΑ;», διερωτήθηκε σε έντονο ύφος από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό; Ότι μπορείτε να χαρίζετε ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην ALPHA BANK, ενώ αδυνατείτε να επιδοτήσετε τον Έλληνα, ο οποίος υποφέρει από το κρύο και τις καιρικές συνθήκες; Αυτό θα μας πείτε;», συμπλήρωσε.

Το ΠΑΣΟΚ αντιδρά στην εξαθλίωση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου καλώντας την Αριστερά σε συμπαράταξη, μπροστά στην ανάγκη -όπως είπε- «να διανοιχθεί ένας καινούργιος δρόμος, να μην δημιουργείται στους πολίτες και στο προοδευτικό κίνημα η αίσθηση του φόβου, της ανημπόριας, της αναποτελεσματικότητας, ή του αδιεξόδου».