Επισπεύδονται τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των εργασιών στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη Σερρών, και ο στόχος είναι από τις αρχές του 2022 ο αρχαιολογικός χώρος να μπορεί να είναι επισκέψιμος για ειδικές ομάδες κοινού, ώστε 5-6 επισκέπτες ανά ομάδες να επισκέπτονται το ταφικό μνημείο, ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Επισπεύδονται τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των εργασιών στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη Σερρών, και ο στόχος είναι από τις αρχές του 2022 ο αρχαιολογικός χώρος να μπορεί να είναι επισκέψιμος για ειδικές ομάδες κοινού, ώστε 5-6 επισκέπτες ανά ομάδες να επισκέπτονται το ταφικό μνημείο, ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία το επισκέφθηκε μαζί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Στις 17 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η μελέτη για την αποκατάσταση του ταφικού μνημείου και του περιβόλου, τόνισε η κα Μενδώνη και σημείωσε η πρώτη φάση μπορεί να ολοκληρωθεί έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή τον Ιούνιο του 2021, αντί για το 2022.
Η ίδια μάλιστα δήλωσε έτοιμη να επισκεφθεί όσες φορές χρειαστεί τον Τύμβο Καστά και να δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο για να επισπευθούν τα χρονοδιαγράμματα, την παρακολούθηση των οποίων ανέλαβε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου. Επίσης, είπε ότι υπάρχει ετοιμότητα για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μέχρι και τη λήξη της προγραμματικής περιόδου το 2023.
Σε ερώτηση για το πότε θα είναι επισκέψιμο το ταφικό μνημείο για το ευρύ κοινό η υπουργός Πολιτισμού απάντησε ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα ακόμα και σε επιστημονικό επίπεδο. Υπενθύμισε ότι μεσολάβησαν 20 χρόνια από τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν η μεγάλη τούμπα και ο τάφος του Φιλίππου από τον Μανώλη Ανδρόνικο στη Βεργίνα μέχρι να αποδοθούν στο κοινό, σημειώνοντας, όμως, ότι τα σύγχρονα μέσα κάνουν δυνατή την απόδοση στο κοινό σε λιγότερο χρόνο.
«Ζω για την ημέρα που θα μεταφερθεί στον Τύμβο Καστά το Λιοντάρι της Αμφίπολης», είπε από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας και η κα Μενδώνη του απάντησε, «θα γίνει και αυτό». Όπως εξήγησε δε, η υπουργός Πολιτισμού, πρέπει πρώτα να γίνουν και να εγκριθούν οι σχετικές μελέτες για τη μεταφορά του. «Αυτά όλα θα γίνουν τη στιγμή που πρέπει να γίνουν και όταν έχει ολοκληρωθεί η ουσιαστική επιστημονική αντιμετώπιση του θέματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι μέσα σε δύο εβδομάδες ολοκληρώθηκε η μεταφορά στον Τύμβο Καστά 330 αρχιτεκτονικών μελών (μεγάλα κομμάτια μαρμάρου) τα οποία ήταν στοιβαγμένα εκεί που βρίσκεται το Λιοντάρι της Αμφίπολης και τα οποία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ανήκουν στον περίβολο του ταφικού μνημείου όπου και θα επανατοποθετηθούν. Είναι η μαζικότερη μεταφορά αρχιτεκτονικών μελών στην Ελλάδα είπε ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, ο οποίος έδειξε στην υπουργό και τον περιφερειάρχη τα 330 αυτά κομμάτια τα οποία μπορούν να καλύψουν περίβολο μήκους περίπου 115 μέτρων.
Για την ώρα έχουν τοποθετηθεί το ένα δίπλα στο άλλο στο έδαφος, σαν κομμάτια ενός παζλ και ακολουθεί η μελέτη και η τεκμηρίωση τους, ώστε να γίνει και η επιλογή ποιο ταιριάζει με ποιο για να στηθεί ξανά ο περίβολος. «Ήταν ένα στοίχημα η μεταφορά τους», τόνισε η κα Μενδώνη και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ότι έγινε.
Έπειτα από την σύσκεψη που ακολούθησε με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων η υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε την αισιοδοξία της για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι εργασίες.
Σχετικά με τα οστά που είχαν βρεθεί στο ταφικό μνημείο η υπουργός είπε ότι το θέμα αυτό σταμάτησε ξαφνικά, οι υπηρεσίες δεν της έδωσαν καμιά επαρκή εξήγηση και θα διερευνηθεί η δυνατότητα εξέτασης τους από κάποιο Πανεπιστήμιο. Για τα επιστήλια με ζωγραφιές είπε ότι βρίσκονται στο Μουσείο και πολύ σύντομα οι συντηρητές θα ολοκληρώσουν τη δουλειά τους.
Την ικανοποίησή του γιατί η Λ. Μενδώνη επισκέφθηκε τρεις φορές τον Τύμβο Καστά εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος σημείωσε πως αν έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον και η προηγούμενη κυβέρνηση, σήμερα το μνημείο θα ήταν επισκέψιμο, διότι, όπως είπε, από το 2014 το ταφικό μνημείο εγκαταλείφθηκε.
Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη να γίνει όσο ο δυνατό συντομότερα επισκέψιμο το ταφικό μνημείο. «Αυτό που ζητάω είναι να τηρηθούν και να επισπευθούν τα χρονοδιαγράμματα», είπε ο κ. Τζιτζικώστας στην κα Μενδώνη και η υπουργός του απάντησε: «Τηρούνται και θα επισπευθούν, γιατί πριν δεν ετηρείτο τίποτε». Ο περιφερειάρχης ζήτησε να συνεχιστούν οι ανασκαφές όχι μόνο στον Τύμβο Καστά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, και η υπουργός ανέφερε ότι θα γίνει και για αυτό θα έχει συνάντηση με τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Νίκο Παπαϊωάννου το επόμενο διάστημα.
Ακόμη, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου θα γίνει σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Σερρών, με τη συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργείων, για να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα υποδομών στην περιοχή του Τύμβου Καστά, όπως είναι η αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση, και η σύνδεσή της με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο.
Στην επίσκεψη παρέστησαν επίσης ο γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Γεώργιος Διδασκάλου, ο δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής και η πρώην υπεύθυνη των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά, Κατερίνα Περιστέρη.