Πολιτική
Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019 15:20

Κυβερνητικό «σπριντ» αμέσως μετά τις γιορτές

Με μια διευρυμένη ατζέντα θέλει να πορευτεί τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς το Μέγαρο Μαξίμου, ξεδιπλώνοντας πρωτοβουλίες σε διαφορετικά μέτωπα. Ο στόχος των κινήσεων είναι διπλός: Πρώτον, να περάσει μια σειρά νομοσχεδίων που θα υλοποιούν βασικές «γαλάζιες» δεσμεύσεις. Δεύτερον, να αναζητήσει τα περιθώρια συναινέσεων σε θέματα μείζονος πολιτικής σημασίας, όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Με μια διευρυμένη ατζέντα θέλει να πορευτεί τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς το Μέγαρο Μαξίμου, ξεδιπλώνοντας πρωτοβουλίες σε διαφορετικά μέτωπα. Ο στόχος των κινήσεων είναι διπλός: Πρώτον, να περάσει μια σειρά νομοσχεδίων που θα υλοποιούν βασικές «γαλάζιες» δεσμεύσεις. Δεύτερον, να αναζητήσει τα περιθώρια συναινέσεων σε θέματα μείζονος πολιτικής σημασίας, όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Αδιαμφισβήτητα τα… φώτα πέφτουν στα εθνικά θέματα και στις κινήσεις που γίνονται στη διπλωματική «σκακιέρα» για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα. Ωστόσο η κυβέρνηση σκοπεύει να ανεβάσει ταχύτητες και στη Βουλή με ένα «σπριντ» συνεδριάσεων αμέσως μετά τις γιορτές.

Τρία είναι τα βασικά θέματα που θα κυριαρχήσουν στην πολιτική επικαιρότητα τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς:

1. Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως θα αξιοποιήσει το διάστημα των εορτών για να αποφασίσει ποια θα είναι η κυβερνητική πρόταση. Οι πρόσφατες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και η σκληρή ρητορική της Άγκυρας δεν είναι εύκολο να μη ληφθούν υπ’ όψιν και φαίνεται πως αναζητείται πρόσωπο με πολιτική εμπειρία.

Να σημειωθεί πως με τη συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμα και με απλή πλειοψηφία, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να αναζητήσει πρόσωπο που θα διασφαλίζει ευρύτερη συναίνεση.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα μιας νέας υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπουλου, με την «καραμανλική» πτέρυγα να βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ταχθεί υπέρ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα οδηγούσε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά έχει επισημάνει την ανάγκη να επιλεγεί πρόσωπο με κεντροαριστερό πρόσημο και έχει αναφερθεί στους τρεις πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, ο Κώστας Σημίτης -μετά και τις αναφορές που είχε σε πρόσφατο άρθρο του για την περίοδο της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή- θεωρείται πως είναι εκτός κάδρου. Αλλά ούτε και οι υποψηφιότητες των Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου -για διαφορετικούς λόγους- θεωρούνται πιθανές.

Δυνατά εξακολουθεί να παίζει το ενδεχόμενο να προταθεί γυναίκα, μία κίνηση που θα είχε και έντονο συμβολικό χαρακτήρα. Σενάρια έχουν υπάρξει για τη Μαρία Δαμανάκη, την Άννα Διαμαντοπούλου, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και την πανεπιστημιακό Μαρία Ευθυμίου (αν και οι δύο τελευταίες δεν είναι πολιτικά πρόσωπα, οπότε θεωρείται πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει ατονήσει).

Τέλος, στο πλαίσιο μιας υποψηφιότητας ευρύτερης αποδοχής έχει ακουστεί το όνομα του Λουκά Παπαδήμου. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ψηφιστεί τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το Κίνημα Αλλαγής.

Πάντως, σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει ένα πρόσωπο που θα έχει έντονο «γαλάζιο» χρώμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διερευνήσει τα περιθώρια μιας υποψηφιότητας από την κεντροαριστερά που θα είχε απήχηση και στο ΚΙΝΑΛ.

2. Ψήφιση μιας σειράς νομοσχεδίων, που έχουν βαρύνουσα πολιτική σημασία για την κυβέρνηση. «Ποδαρικό» θα γίνει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που θα αφορά τις διαδηλώσεις. Είναι ένα θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το οποίο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα δράσεων για την καθημερινότητα των πολιτών.

Παράλληλα διπλή θα είναι η παρέμβαση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αμέσως μετά τις γιορτές. Ο Γιάννης Βρούτσης θα φέρει στη Βουλή τη διάταξη για το επίδομα γέννησης (2.000 ευρώ στις νέες μητέρες) αλλά και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο (με αλλαγές στις εισφορές και αυξήσεις στις συντάξεις).

3. Αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει νέα πρόταση για τον εκλογικό νόμο, με στόχο την κατάργηση της απλής αναλογικής. Στο θέμα αυτό θα αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής.

Να σημειωθεί πως απαιτούνται 200 «ναι» για να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη αναμέτρηση. Στην αντίθετη περίπτωση οι επόμενες εκλογές γίνονται με απλή αναλογική και ο νέος εκλογικός νόμος εφαρμόζεται από τις μεθεπόμενες εκλογές. Πάντως, η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη ακόμα και με διπλές κάλπες όταν έρθει η ώρα να «κάψει» το χαρτί της απλής αναλογικής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κυβερνητική πρόταση θα προβλέπει ένα λελογισμένο «μπόνους». Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, το «μπόνους» θα συνδέεται με τις ψήφους που θα έχει το πρώτο κόμμα και πιθανότατα θα οδηγεί σε αυτοδυναμία με ένα ποσοστό κοντά στο 40%.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έχουν πει πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν οποιαδήποτε αλλαγή στον νόμο για την απλή αναλογική. Επομένως το ενδιαφέρον στρέφεται στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και στη στάση που θα τηρήσουν.